goe zot?

In België hadden we vorig jaar Stefaan Engels, de marathonman. Nederland heeft zijn Richard Bottram. In de USA hebben ze Dean Karnazes, de ultramarathon man. Die gast heeft al heel wat op zijn palmares staan, staat regelmatig in de Amerikaanse boekskes (Runners World, Trailrunner, Men’s Health etc..) en heeft…hmmm…nou ja, wel een schoon lijf om mee in de boekskes te staan eigenlijk. Wat ie zoal gedaan heeft? Elke dag een marathon in een andere Staat (van de USA hé) bijvoorbeeld, en dat dus elke dag tot ie elke Staat had aangedaan. Ook de meest extreme ultralopen die er in de USA te vinden zijn, waaronder ééntje in Dead Vally (de Badwater Marathon) bij temperaturen van meer dan 50°C en zo. Er is geen stoppen aan die vent in ieder geval, want nu is hij al eventjes bezig aan zijn meest ultieme doel….de Verenigde Staten al lopend oversteken van de West- naar de Oostkust.

Goed voor zo’n 4800 km en dat zoekt ie te volbrengen in 75 dagen. Da’s ongeveer een 60 km per dag. Alles kan je natuurlijk via diverse sites volgen (o.m. hier) en het geheel wordt uitgebreid gesponsord en in de media gebracht. Geen stommerik hoor, die Dean. Hij heeft een heel mediagebeuren achter zich (de ganse onderneming wordt gesponsord door een “talkshow” nota bene), is ook enorm mediageil, maar inspireert tegelijkertijd wel miljoenen Amerikanen om ook de loopschoenen aan te trekken (iets dat Stefaan Engels hier probeerde na te doen).  Tijdens de hele rit kan je trouwens stukken met hem meelopen, zo hoeft ie die 4800 kilometer alleszins niet alleen te lopen.

De man heeft trouwens een aantal jaren geleden een zeer inspirerend boek geschreven, “de ultramarathon man” dat ik hierbij ten zeerste kan aanbevelen. Het leest als een trein! In het boek vertelt hij over een 100 mijl-wedstrijd en de Badwater-marathon. Leuk leesvoer voor iedere loopfanaat!

Ik ben in ieder geval niet zo zot 🙂 Mijn plannen gaan momenteel nog niet verder dan dromen van binnen enkele maanden eindelijk nog eens een halve marathon te kunnen lopen 🙂

 

Advertenties

2 gedachten over “goe zot?

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s