play that tune!

Artikel gelezen in het Nieuwsblad van 11/4/2011:
De mening van Mieke Boeckx, de enthousiaste promotor van ‘Start to run’.

‘Naar muziek luisteren kan heel wat mensen motiveren bij het lopen. De muziek is dan een soort afleiding waardoor je minder bezig bent met het lopen zelf en de minuten minder lang lijken te duren.’

‘Het ritme dat in de muziek zit, kan je ook helpen om de juiste cadans te houden. Natuurlijk is de keuze van de muziek dan wel heel belangrijk: het tempo mag niet te snel zijn, maar ook niet te traag. Het genre maakt niet uit, dat is een kwestie van persoonlijke smaak. Best is muziek te nemen waar je je zelf goed bij voelt. Je moet natuurlijk wel opletten dat je op die manier niet te enthousiast wordt. Een goede regel is ervoor te zorgen dat je nog kan praten zonder naar lucht te moeten happen.’

‘Vooral voor mensen die alleen lopen, kan muziek nuttig zijn. Anders kan het soms eentonig worden. Als je dan eens een dipje hebt, kan muziek helpen om je training af te werken. Zeker bij duurlopen, bij intervaltrainingen heb je sowieso al voldoende variatie.’

‘Ook podcasts werken om vol te houden. Zo heb ik samen met een Nederlands bedrijf de RUN trainer ontwikkeld, een ideaal hulpmiddel voor beginnende joggers. Maar wie zich goed voelt bij muziek, moet dat vooral blijven doen. Het is veel beter dan gewoon niet lopen!’

Ik kan dit zelf alleen maar beamen. Zonder muziek gaat het bij mij een pak minder tijdens trainingen. Als ik geen muziek bijheb, begin ik op elk pijntje te letten en gaat m’n blik steeds naar m’n horloge en lijken die km’s eens zo lang te duren. Met wat fijne muziek op de achtergrond, gaat de tijd zo voorbij en geniet ik des te meer. In gezelschap lopen heeft trouwens hetzelfde effect. Dus ben ik in gezelschap, dan blijft de MP3-speler thuis. Idem bij wedstrijden, waar je altijd wel mensen om je heen hebt (bij grotere wedstrijden toch) die voor de nodige afleiding zorgen.

Ik heb niet bepaald echt favoriete muziek om bij te lopen. M’n Ipod staat vooral gevuld met rockmuziek, maar ook wel wat popsongs, een paar techno-nummers (echt de minderheid hoor), wat folk en country en wat klassiekers zoals Abba of Led Zeppelin. Standaard staat de I-pod op shuffle ingesteld, maar ik zap tijdens het lopen wel makkelijk  door naar volgende nummers. Als ik nood heb aan een stevige rocker dan wil ik dat op dat moment ook horen en niet dan net een nummer van Abba bijvoorbeeld. Eigenlijk zou ik gewoon eens werk moeten maken van een paar goeie playlists, die wat afgestemd zijn op het type training…Maar vaak ontbreekt het me dan aan de juiste inspiratie, en dan is zo’n shuffle-modus ideaal natuurlijk 🙂

Als jullie muziek-tips hebben voor tijdens het lopen, laat maar komen!

Advertenties

2 gedachten over “play that tune!

  1. Weet jij wat een goede cadans is ? Ik heb zo’n cadans meter met Garmin. Ik heb ook al zo’n looppodcasts die gericht zijn op verschillende afstanden, maar nog niet geprobeerd.

  2. Daft Punk marcheert bij mij altijd goed, maar op cadans let ik eigenlijk nooit want dan kan je volgens mij niet veel nummers spelen. Ook 60’s soul en (bebop)jazz zitten vaak in mijn oortjes.

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s