gelezen: Sunset Park van Paul Auster

Naast een aantal thrillerauteurs zoals Jeffrey Deaver, Dean Koontz en Stephen King, ben ik ook een zware fan van auteur Paul Auster, die allesbehalve thrillers schrijft… Als prille twintiger raakte ik bezeten van de boeken van Auster toen zijn New York-trilogie uitkwam. Een aantal van zijn boeken konden me niet bekoren, maar het merendeel zijn echt pareltjes om je vingers bij af te likken. Auster schrijft meestal van die romans waarin je als lezer wordt meegesleurd in een stroom van onverwachte verrassende verhaalwendingen. Alles kan op elk moment anders zijn dan je dacht, Auster zet je soms bewust op een dwaalspoor om dan met een mokerslag je tot een nieuwe realiteit te brengen. Subliem!

Sunset Park is op dat vlak een rustiger boek. Alles is vrij duidelijk van in het begin en ja, er zitten een paar serieuze twists en verrassingen in, maar verder is het eigenlijk gewoon een héél aangenaam en vlot boek om te lezen.

Sunset Park speelt zich af in de crisisperiode van 2008 en draait rond hoofdpersonage Miles Heller, zoon van een uitgever en een Hollywoodactrice. Rond hem zijn als in een spinnenweb verhalen van verschillende personages geweven. Miles leeft al zeven jaar onafgebroken in vrijwillige ballingschap in Florida, weg van vrienden en familie. Miles kampt sinds de dood van zijn halfbroer met een trauma dat hij probeert onder de duim te krijgen door zichzelf te straffen en te laten afzien (je krijgt als lezer vrij snel zicht op wat zich toen in zijn tienerjaren heeft afgespeeld ). Hij ziet zich echter verplicht zijn toevluchtsoord te verlaten en komt terecht in Sunset Park. Sunset Park is een wijk in New York waar vier twintigers een huis kraken. Het zijn stuk voor stuk kleurrijke figuren die elks met hun eigen demonen kampen. Zo is er Bing Nathan die een Ziekenhuis voor Kapotte Dingen heeft waar hij toestellen allerhande repareert, onder andere de typemachine van een bekend auteur. Bovendien speelde hij een cruciale rol gedurende de zeven jaar ballingschap van Miles Heller, zonder dat Miles dit zelf besefte. Dan is er Alice, een briljante doctoraatstudente met een vervelend lief, en Ellen die uit een lange depressie lijkt te klauteren.Als de vierde inwoner, Millie, vertrekt, gaat Bing, de initiatiefnemer van het kraak-experiment, op zoek naar een nieuwe bewoner en contacteert zijn oude vriend Miles Heller.

De intrek in het huis in Sunset Park is voor Miles een kantelmoment, een samenloop van goede en slechtlopende zaken en Miles beslist contact op te nemen met zijn vader en biologische moeder.

Het leuke aan het boek is dat elk hoofdstuk vanuit een ander personage wordt verteld. Zo krijg je als lezer een beter inzicht in wat elk personage drijft en hoe hij of zij over een ander denkt of een situatie op een andere manier bekijkt. Het maakt de roman des te boeiender, vind ik.

Voor de lezers die Paul Auster nog niet kenden: het is zeker niet zijn beste roman, daarvoor grijp je best eerst eens naar de New York-trilogie. Maar ik vond het toch weer één in het lijstje van de goeie Auster-boeken! Een aanrader dus!

Advertenties

Een gedachte over “gelezen: Sunset Park van Paul Auster

  1. Heb hem thuis liggen (of beter gezegd staan in de boekenkast). Over twee weken vertrekken we op vakantie en dan gaat hij zeker mee. Bij mij is het altijd moeilijk in het begin bij Auster, maar dan krijgen die verhalen soms rare wendingen en blijft het boeien. “Man in het duister” en “Brooklyn Dwaasheid” vind ik ook heel goed.

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s