vertragen

De paasklokken brachten vorige week al een nieuw trainingsschema langs, geschreven door ervaringsdeskundige Tiny. En wat al snel voor me duidelijk werd: het moet allemaal een beetje trager. Tja, in mijn achterhoofd wist ik al wel dat ik een beetje te voortvarend bezig was. Maar als de benen meewillen, dan doe je dat gewoon natuurlijk. Het schema start officieel op dinsdag 26 april. Dus besloot ik afgelopen week al eens te oefenen met de voorgeschreven tempo’s en braafjes te rapporteren aan m’n nieuwe coach.

Drie trainingstempo’s waarvan de twee belangrijkste D1 (trage duurloop) en D2 (iets sneller) zijn. D1 zou moeten gaan tegen 6:56 min/km en D2 tegen 6:24 min/km. De laatste weken trainde ik meestal rond de 6:15 min/km voor m’n lange duurlopen, dus het was wel duidelijk: ik moest gaan vertragen! Oei oei! Toch m’n bezorgdheden even geuit aan Tiny,die me wel op het hart drukte dat ik wat bandbreedte heb tussen de twee tempo’s. Maar toch…zo traag….

Dinsdag de eerste training: 50 minuten D2 met om de 15 minuten een korte versnelling. Resultaat: 8 km in een goeie 50 min, gemiddeld tempo van 6:16 en gemiddelde hartslag van 144. Te snel dus! Maar allé, ‘k kreeg niet echt hard naar m’n voeten van de coach hoor…Hartslag nog iets te hoog vond ie wel, die moet naar beneden de komende weken (en ik vond hem toch al mooi laag eigenlijk, hihi).

Vrijdag dan. Terug een duurloopje, in D1 deze keer, normaal gezien een uur, maar ik zou met de club gaan trainen en dan is het op vrijdag meestal iets minder lang dan dat (en meestal ook wel sneller). Resultaat: 8 km in 52 min, tegen een tempo van 6:29 min/km en gemiddelde hartslag van 138. Nog altijd véél te snel dus, zeker gezien het in D1 moest. Maar die hartslag was best wel goed, gezien de training ’s avonds was en ik best wel wat moe was.

Zondag…lange duurloop-dag. Nu moest dat tempo toch echt wel naar omlaag. 75 minuten in D1 met om de 15 minuten een versnelling van 20 minuten. De eerste 15 minuten gingen nog een tikje te snel, maar daarna kon ik het traag lopen eindelijk vasthouden. De versnellingskes om de 15 minuten waren nodig, om wat leven in de benen te houden en ze telkens even wakker te schudden (dat is er ook het opzet van, schreef Tiny nog). Halverwege kreeg ik een hoestbui van m’n allergieën (er hangen hier heel veel pollen in de lucht), dus hartslag piekte even. Even later kreeg ik daardoor ook steken in m’n borstkas (tussenribspiertje dat wat geïrriteerd is), maar mits goed diep te ademhalen ebde de pijn op den duur wel weg. Buiten die ongemakjes, verliep de training super én traag. Ik legde uiteindelijk 11,3 km af in 1u17 minuten (waarvan de laatste 2 minuten ook puur enkele versnellingskes waren om m’n benen weer wakker te maken). Gemiddeld tempo 6:49 min/km en gemiddelde hartslag 134! En achteraf nikske moe. ’t Is wel de bedoeling dat de halve marathon wat sneller gelopen wordt eind juni, maar aan dit tempo had ik zelfs de afstand al kunnen volbrengen peis ik 🙂

Maar zoals al gezegd: dit was slechts een oefenweekje, vanaf morgen beginnen we echt aan het schema. (om er a.s. zondag al van af te wijken, want dan ga ik in goed gezelschap trainen in West-Vlaanderen, maar daarover dan later meer…).

Advertenties

4 gedachten over “vertragen

  1. Ik heb het daar ook zo moeilijk mee, maar het is inderdaad waar dat je er veel voordeel uithaalt als je je eraan houdt. Vanaf volgende week doe ik mee! Supercoach heb je!

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s