gelezen: Winterzon van John Grisham

Eindelijk nog eens een boek uitgelezen. De boeklees-stilte was simpel te verklaren: ik had geen (nieuwe ongelezen) boeken meer in huis! Aaarrrggghhh. En ik wist ook niet goed wat kopen, alles in de Fnac leek zo eenheidsworst, beetje van ’t zelfde. Van een collega dan een supertip gekregen omtrent een auteur die ik nog niet kende. Alleen…niet te vinden in Antwerpen, dus maar via internet in Engeland besteld en daar moest ik dan nog een weekje op wachten. Wie die auteur is, vertel ik dan wel als ik het boek uit heb. En ondertusssen had ik zo’n zin in lezen. Gelukkig bleek ventje reddende engel. Bij zijn wekelijkse bezoekje aan de stripwinkel in Antwerpen, kreeg hij een stapel gratis boeken in zijn handen gedumpt. Allemaal pockets, de meesten thrillers. En daartussen ook Winterzon van John Grisham.

Een boek over de winter lezen in de zomer, het moet kunnen. En het boek gaat dan ook nog over Kerstmis, helemaal freaky dus en tijdens het lezen effe knopje omdraaien in je hoofd en je een sneeuwlandschap, koud weer en Jingle Bells op de radio inbeelden…

Winterzon is een kort verhaal van Grisham en het is HILARISCH! Het is dus geen thriller of rechtbankdrama, wel een komedie waar je nog een leuke Hollywood-film over kan maken (is misschien al wel gebeurd ondertussen).

Het echtpaar Luther en Nora Krank besluiten voor één keer eens Kerstmis over te slaan. Op alle vlakken dan. Aanleiding is dochter die voor een jaar naar Peru trekt om bij een stam vrijwilligerswerk te gaan doen en daar vieren ze ook geen kerst. Bovendien had Luther eens berekend hoeveel hij het jaar ervoor aan Kerstmis had uitgegeven: 6000 dollar. Met dat geld konden ze evengoed een cruise doorheen de Caraïben doen en dus boekt hij de reis. Nora hapt na wat wringen toe en ze besluiten hun plan uit te voeren. Dat is totaal niet naar de zin van de buren (die elk jaar met heel ’t straat meedoen aan de kerstverlichtings-wedstrijd en één niet-versierd huis in de straat…dat kan niet), de scouts (die bot vangen bij de Kranks voor hun kerstbomen-verkoop), de politie en de brandweer (de jaarlijkse ophaling van hun kerstbonus), de koorknaapjes die aan de deur komen zingen, de kerstkaartenverkopers, de winkels, de collega’s (geen kerstcadeautjes voor elkaar, noch deelname aan het jaarlijkse kerstetentje) enzovoort…Voor de Kranks is het een strijd om telkens overal neen op te zeggen, maar evengoed halen ze opgelucht adem omdat ze geen uren in de file staan in de winkels voor de aankoop van kerstcadeaus, niet moeten vechten voor de laatste kerstkalkoen bij de supermarkt enz…
Maar de buren laten zich niet doen en proberen op alle mogelijke vlakken de Kranks te dwingen van mee te doen aan het kerstgedoe…

Het verhaal krijgt nog een verrassende wending tegen het einde en dat maakt het voor mij meer dan een geslaagd boek. Een leuk boek voor tussendoor, zo eentje waar je happy van wordt.

Advertenties

2 gedachten over “gelezen: Winterzon van John Grisham

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s