Gelezen: Flashforward van Robert J. Sawyer

Soms krijg je zo eens een tip die goud waard is. Toen ik enkele weken geleden tov een collega kloeg dat ik de laatste tijd maar weinig interessants in de boekhandel vond, raadde ze me aan eens wat te lezen van Robert J. Sawyer. Nog nooit van gehoord, maar toen ze me wat inhoud vertelde van enkele boeken, raakte ik wel geïnteresseerd. Dan maar eens op zoek in de Fnac en De Standaard Boekhandel, maar NIETS te vinden van die Robert J. Sawyer. Very intriguing…Dan maar eens online gezocht en daar vond ik massa’s van zijn boeken…Dus rap eentje besteld bij Play.com en een paar dagen later lag het boek al in m’n brievenbus. Ik had voor Flashforward gekozen omdat de plot me heel cool leek en ook omdat m’n collega me dat aanraadde als een goed boek om met het oeuvre van Sawyer kennis te maken. Ze had gelijk…ik ben officieel fan!

De plot dan: hoofdpersonage Lloyd Simcoe is onderzoeker bij het CERN in Génève, je weet wel, waar die gigantische deeltjesversneller staat, de large hadron collider waarmee men ooit het Biggs Hogon-deeltje mee hoopt te vinden (dat deeltje zou de oorsprong van al onze materie in de wereld zijn). Simcoe is dé man op zoek naar dat deeltje en daartoe doet ie wel wat experimenten. In 2009 wordt het ultieme experiment opgestart, maar dan loopt er iets fout. Gedurende twee minuten valt de ganse wereldbevolking bewusteloos. Niet zo gezond, want wie op dat moment in de auto zit, een trap opwandelt, de straat oversteekt, in een vliegtuig zit enz….komt er niet zo goed vanaf. Miljoenen doden dus, maar da’s nog niet alles…degenen die het wel overleven, beleven tijdens die twee minuten bewusteloosheid wel een heel realistisch visioen…ze zien zichzelf over 21 jaar. Zo ziet Lloyd zichzelf in de spiegel als een oude man en blijkt hij getrouwd met een vrouw die hij niet kent. De baas van het CERN ziet zijn ongeboren zoon als 20-jarige tegen hem tekeer gaan in een oververhitte ruzie. Best wel freaky. Vooral omdat mensen zien dat ze niet wereldberoemd worden, maar eindigen als dienster in een café (kan tellen als demotivator) of zoals Simcoe’s collega Theo die géén visioen had en van iemand anders te horen krijgt, dat hij vermoord werd (die persoon zag dat dan weer op het nieuws waar zijn toekomstige zelf op dat moment naar aan het kijken was). Wat doe je dan met zo’n informatie? Daar draait het in dit boek dus vooral om: hoe ga je om met het feit dat je al een fractie weet van hoe je leven er over 20 jaar zal uitzien… Zo gaat Theo naarstig op zoek naar zijn moordenaar en zit Lloyd zeer verveeld met het feit dat hij dus blijkbaar niet getrouwd gaat blijven met z’n huidige verloofde. Maar nog meer blijkt dat de mensheid hongerig is naar meer informatie en wordt de roep om te proberen het fenomeen te herhalen groter en groter….

Cool hé 🙂

Het boek is ondertussen verfilmd als tv-serie, en is in de USA al aan z’n tweede seizoen toe. Hopen dat het hier ooit eens uitgezonden wordt dus!

Ondertussen heb ik van een vriendin weer 3 boeken gekregen en heeft ’t ventje ook nog een tiental boeken meegebracht (gratis gekregen bij de Kringloopwinkel), dus heb weer voer voor een paar maanden. Maar daarna ga ik me zeker en vast nog wat van Robert J. Sawyer bestellen!

 

Advertenties

Een gedachte over “Gelezen: Flashforward van Robert J. Sawyer

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s