gelezen: Julia van Peter Straub

Zo, nog eens een boek uitgelezen 🙂 “Julia” was een verjaardagscadeau van een zeer dierbare vriendin die m’n smaak maar al te goed kent en wist dat ze me met een boek van Peter Straub zeker een plezier kon doen. Ik was op dat moment in een boek begonnen dat me allesbehalve boeide, dus dat smeet ik maar direct aan de kant en dezelfde avond begon ik al in Julia.

Op zich een intrigrerend verhaal, dat zich afspeelt in het Kensington van 1974. Mijn geboortejaar trouwens, en dus een periode zonder gsm’s, internet etc….Mensen moesten naar een bibliotheek om eens iets te gaan opzoeken en als je niet thuiswas, was je gewoon onbereikbaar voor je medemens. Het is effe wennen als je het boek begint te lezen 🙂
Julia Lofting, een Amerikaanse van goede komaf, woont al tien jaar in Londen, maar loopt net nu weg van haar dominante man Magnus. In een impuls koopt ze een riant huis vlak bij Holland Park. Nog met de makelaar aan de voordeur merkt ze in een flits een jong meisje met lang blond haar, dat sprekend op haar overleden dochtertje Kate lijkt. De volgende dag ontmoet ze het meisje opnieuw, verwikkeld met andere kinderen in een spelletje dierenverminking. Het wordt al gauw duidelijk dat er met dat meisje iets aan de hand is, maar vooral met het nieuwe huis waar Julia zich gevestigd heeft. De temperatuur in alle kamers is onregelbaar hoog, uit alle waterkranen druipt bruine smurrie en overal klinken kreunende geluidjes. Na een uit de hand gelopen séance, georganiseerd door haar schoonzus, raakt Julie ervan overtuigd dat ze te maken heeft met geesten en dat ze het gemunt hebben op Julia. Julia tracht zich staande te houden, maar wordt stilaan bezeten door een groeiende sfeer van krankzinnigheid, al dan niet gestuurd door tal van magisch-realistische incidenten.

Straub slaagt er wel in om doorheen het ganse boek de spanning er redelijk in te houden, hij heeft dan ook een vlotte schrijfstijl. Maar toch raakte ik gaandeweg wat teleurgesteld. Het boek draait om het constant dolen en zoeken van Julia en eigenlijk gebeurt er maar bitter weinig in het boek buiten die continue zoektocht naar antwoorden met tussendoor wat bizarre gebeurtenissen die Julia meer en meer richting complete krankzinnigheid drijven. Eigenlijk had ik wat meer verwacht van Straub, zeker gezien de boeken die hij al samen met Stephen Kind heeft geschreven….

Nog een klein weetje: het boek speelt zich af in 1974 omdat het toen ook geschreven werd en zelfs uitgegeven in 1975. Dit is dus een heruitgave, vermoedelijk omdat er een derde boek samen met Stephen King in aantocht is en hij dus even terug in de kijker wordt gezet op deze manier…

Advertenties

Een gedachte over “gelezen: Julia van Peter Straub

  1. Lijkt me niet direct een boek dat ik zou lezen. Ik heb het meer voor (historische) thrillers. Het enige dat me aanspreekt in jouw samenvatting is het jaar 1974. Ik had er toen toch al een paar jaar op zitten. Toen leek het leven toch veel simpeler. We keken (in zwart/wit) naar Brussel Vlaams, Brussel Frans of Holland. Telefoneren deden we bij die ene buur in de straat die al telefoon had. En als kind konden we een hele dag onbezorgd spelen in de bossen in de buurt.

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s