woordjes tellen

Vrijdag 4 november werd Seppe 17 maanden en het leek me wel eens leuk om zijn woordenschat neer te pennen. Nu gaat dat nog hé, hij kent er nog niet veel. 36 woordjes (op zaterdagavond 5 november) tot nu toe and counting. Hij sprak zijn eerste woordje (bal) op 11 maanden en heel veel dingen zijn nu nog steeds bal (alles wat rond is), of ook wel banaan (baba) (nl. zowat alles dat geel en langwerpig is).

Grappig effect is dan bijvoorbeeld:

volle maan

= bal

half maantje

= banaan

                                                                                                                                                                        En er komen nu elke dag woordjes bij. Zo leerde hij vrijdag “bompa” zeggen en vandaag benoemde hij een schaap (de kip die er vlakbij liep, wou ie dan weer helemaal niet zeggen). Hij spreekt ze niet echt uit hé, maar hij maakt zich wel verstaanbaar. Hij benoemt dingen op zijn manier en voor mij zijn dat dan woordjes die hij kent.

Hieronder het lijstje tot nu toe (en neen…ik ga hier niet elke week een nieuwe lijst posten hoor, don’t worry). Tussen haakjes staat de uitspraak.

Auto (au-o)

Bad (bà)

Bal (bal)

de letter B is populair

Ballenbad (balbà)

Banaan (baba)

Bed (bè)

Bloem (boem)

Blok (bok)

Boeddha (boea)

Boek (boe)

Boke (boterham) (boo)

Bompa (bompa)

Boom  (boo)

Boot (boo)

Boven (boo)

Bumba (boeba)

Eend (ee)

badeendjes leveren inspiratie

Hopla (popa)

kaka (kaka)

Kindje (didi)

Kiwi (kiji)

Koe (boe)

Koekje (koeke)

Mama (baba…zucht)

Moemoe (moemoe)

Njam njam (namnam)

Opa (popa)

Open (oooo)

Paard (paaa)

handig dat ie het zelf zegt nu

Pak, van “oppakken” (pà)

Pamper (pape)

Papa (papa)

Poes (poe)

Schaap (aaa)

Water (aa-a)

Woef woef (woewoe)

Vaststelling: de letter B is populair. En hij wil maar niet mama zeggen, hij zegt “baba”. Echt nie willen hé. En hij kan gerust af en toe mamamamamamama zeggen en soms denk ik dan van “yes”! Maar als ik zeg van “waar is papa”, roept hij enthousiast “papa” en wijst. Maar andersom, noppes…. Snif…

voorlopg nog geen sprake van "i love mama"

‘k Moet zeggen: ’t is toch wel leuk, zo’n babbelkontje in huis en het is vooral héél handig dat hij zich al wat verstaanbaar kan maken, hihi. Ik kijk al uit naar de dag dat er een eerste mini-zinnetje gaat komen 🙂

Advertenties

Een gedachte over “woordjes tellen

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s