gelezen: “What the night knows” van Dean Koontz

’t Is al effe geleden dat ik hier nog eens een boek heb gerecenseerd. Niet dat ik niet lees, maar ik doe tegenwoordig wel weken over één boek, héhé. ’s Avonds gewoon te moe om nog echt door te lezen in een boek, dus meestal is het à rato van 2 tot 3 pagina’s en dan vallen mijn ogen toe…

Zo duurde het dus ettelijke weken eer ik de nieuwste van Dean Koontz uithad. Niet omdat het boek dus slecht was, integendeel. Maar de tijd en goesting ontbrak om door te lezen. Dean Koontz hoort bij mijn favoriete horror-auteurs en past dus perfect in het rijtje van Stephen King, John Straub en Clive Barker. Auteurs waar ik wel graag eens een boek van lees. Van King heb ik ze trouwens bijna allemaal wel verslonden. Koontz stelt niet teleur. Zijn verhaal is goed opgebouwd, spannend en intrigrerend. Hij sleurt er soms wel wat elementen bij die overbodig zijn (en het verhaal een beetje doen afwijken), maar soit, dat vergeven we hem wel.

Het verhaal?

John Calvino, politierechercheur, ondervraagt een puber in een inrichting voor geesteszieke patiënten met zelfmoordneigingen. De veertienjarige jongen heeft net zijn hele familie uitgemoord en lijkt er geen sikkepit spijt van te hebben. De hele zaak doet bij John een belletje rinkelen. Twintig jaar eerder had de jonge John Calvino in de nacht van zijn veertiende verjaardag zelf het vierde slachtoffer moeten worden van een seriemoordenaar. Hij ontsnapte ternauwernood, maar John slaagde er wel in de moordenaar om het leven te brengen. De misdaden in heden en verleden lijken met elkaar verbonden. Langzaam bekruipt John het angstige voorgevoel dat hij weet wie het volgende slachtoffer zal worden: over 33 dagen viert zijn zoon zijn veertiende verjaardag…

Het duurt niet lang of je hebt als lezer door dat een kwade geest, de moordenaar van 20 jaar eerder, eigenlijk de hoofdrol speelt in het boek. Een geest die bezit kan nemen van anderen, mensen die zelf niet al te zuiver op de graat zijn….De bedoelingen van de geest worden ook al snel duidelijk. Is het boek dan niet spannend? Tuurlijk wel! Want je voelt wel snel dat het voor Calvino inderdaad slecht gaat aflopen en niets lijkt mogelijk om het onheil te stoppen….Lezen die handel dus!

Het boek is ondertussen in het Nederlands uitgegeven en noemt “veertien” (beetje stomme vertaling van de titel wel…).

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s