gelezen: Micro van Michael Crighton

Het is al even geleden dat ik een boek in ware sneltreinvaart heb verslonden, maar nu was het eindelijk nog eens zo ver: Micro van Michael Crighton is een boek om vast te nemen en niet los te laten, tot je het uit hebt. Spannend en gewoonweg uitzonderlijk. Weliswaar enkel voor de liefhebbers van het genre.

Wie Michael Crighton zaliger een beetje kent, weet dat zijn boeken altijd een wetenschappelijke achtergrond hebben. Sommige van zijn boeken beginnen trouwens met een héél wetenschappelijk exposé om pas daarna met het ware fictieverhaal te starten. Jurassic Park was zo’n boek.

Micro start echter onmiddellijk met het verhaal, een bizarre dood van drie ongure figuren. Ze worden als het ware van binnenuit aan stukken gesneden en bloeden dood. Enige aanknopingspunt voor de politie is een miniscule robot die in één van de lichamen gevonden wordt. Het verhaal verplaatst zich vervolgens naar een onderzoekscentrum, Nanigen, waar men onderzoek doet naar Nanotechnologie en het “verkleinen” van levende materie. Dat verkleinen is letterlijk te noemen. Nanigen is erin geslaagd van zelfs mensen zodanig te verkleinen dat ze nog amper een centimeter groot zijn. Ook materiaal, zoals tenten, gereedschap, vliegtuigjes en auto’s kunnen zo verkleind worden, zodat ze door diezelfde mensen kunnen gebruikt worden. Op deze manier kan ten volle de biodiversiteit van Hawaii (waar het verhaal zich afspeelt) onderzocht worden van binnenuit.

7 studenten worden door de baas van Nanigen, Vin Drake,  uitgenodigd om voor hem te komen werken. Ze komen echter per ongeluk achter de ware aard van Drake aan (het feit dat hij de broer van één van de 7 vermoord, was nogal een stevige hint), die er vervolgens in slaagt  hen in de generator op te sluiten waardoor ze verkleind worden en in de “microwereld” terechtkomen. Een assistente weet ze vervolgens wel uit de handen van Drake te redden, maar zorgt er tevens ongewild voor dat ze in de “jungle” van Hawaii terechtkomen. Wat volgt, is een heuse overlevingsstrijd, want als je maar één centimeter groot bent, ben je zelfs niet opgewassen tegen bepaalde soorten moordlustige mieren en is een spin een heus allesverslindend monster.

Crighton weet op verbluffende wijze de moordlustige junglewereld te beschrijven vanuit het perspectief van iemand die nog geen vinger groot is. Nooit geweten dat dus zelfs een mier in staat is om op een gruwelijke manier iets dood te doen. Het boek is dus een echte pageturner dat je met moeite kan neerleggen. Tot op het einde weet Crighton er de spanning in te houden.

Meer van de plot ga ik niet verklappen natuurlijk, daarvoor moet je het boek zelf maar kopen!

Weetje: Michael Crighton is overleden in 2008. Dit boek werd nog in zijn archieven gevonden en is dus posthuum uitgebracht. Het boek was nog niet helemaal uitgeschreven bij zijn dood. Bij wat al afgewerkt was, stak nog een uitgewerkt storyboard en notities om het verhaal af te werken. Schrijver Richard Preston nam deze taak op zich en deed dat dus uitstekend!

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s