gelezen: A visit from the goon squad (Bezoek van de knokploeg) van Jennifer Egan

Nadat ik verschillende lovende kritieken had gelezen over deze roman van Jennifer Egan, wierp ik terloops wat hints richting ventje als cadeautip voor kerstmis en ziedaar…wat zat er in één van de pakjes onder de kerstboom? Ventje heeft hem dus in het Engels gekocht en na Micro van Michael Crighton, werd dit dus het volgende boek dat verslonden werd. Letterlijk verslonden, want de Knokploeg is een heerlijk boek om vast te nemen en weer voort te lezen.

Nochtans is het geen roman zoals een andere, met een begin, midden en einde. Zo wordt elk hoofdstuk vanuit een ander personage verteld, verschilt vaak het perspectief van waaruit vertelt wordt (dan weer als een ik-personage, dan een zij/hij-perspectief en zelfs het ietwat irritante jou-perspectief (gelukkig slechts één hoofdstuk)) en gaan we ook doorheen de tijd gaande van de jaren ’70 tot een tiental jaar in de toekomst. Stijlen verschillen ook per hoofdstuk en het origineelste is toch wel één hoofdstuk dat vanuit het standpunt van een tiener geschreven en gepresenteerd wordt als powerpoint-document (dat hoofdstuk leest héél vlot, dat wel :-)).

Het verhaal draait om een aantal mensen, waarvan twee de rode draad vormen (muziekproducer Benny en zijn assistente Sasha). Ze starten met een aantal levensdromen in hun tienerjaren (dat zich afspeelt in het rockmuziek- en punkwereldje, welk doorheen het boek altijd de setting blijft op de één of andere manier), maar doorheen de jaren worden ze geconfronteerd met allerlei factoren (de knokploegen) waardoor dromen verwoest worden en hun leven er anders gaat uitzien dan verwacht. Door de stijl van het boek, kom je echter maar met mondjesmaat te weten hoe het iedereen vergaat en welke die verstorende factoren zijn die op hun levenspad terechtkomen. Als lezer wordt je uitgenodigd om mee de puzzelstukjes in elkaar te passen en onbewust doe je dat dus echt. Zo speelt het eerste hoofdstuk zich af begin jaren 2000, gaat het daarna terug naar de jaren ’70, dan weer naar de jaren ’90 enz…en telkens duikt er in een hoofdstuk een personage op dat je in het vorige ook tegenkwam (in een heel andere levensfase) en automatisch begin je te puzzelen en krijg je een tijdslijn van dat personage. Heel intrigrerend! Knap hoe Jennifer Egan dit werk ineengebokst kreeg en dus een aanrader voor liefhebbers van het genre!

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s