gelezen: 22-11-1963 van Stephen King

Sinds enkele weken ben ik de gelukkige bezitter van een e-reader en één van de eerste boeken die erop belandde was “22-11-1963” van één van mijn favoriete auteurs Stephen King. Gelukkig maar dat ie op de e-reader belandde, want het papieren exemplaar van dit boek weegt een ton met zijn 800 bladzijden. Op de Sony weegt ie maar een paar gram en gezien het een boek is dat gewoon niet neer te leggen is, kon ik hem de voorbije week steeds bij mij houden. Letterlijk hoor. Naast de bronchitis én sinusitis werd ik vorig weekend ook nog geteisterd door een buikgriep en spendeerde ik naast zetel en bed ook wel wat tijd op het kleinste kamertje en ik bleef gewoon doorlezen. Het boek is dan ook….SPANNEND! Liet Stephen King de voorbije jaren al wel eens wat steekjes vallen, met dit boek staat hij er gewoon weer als vanouds. Een pil van 800 bladzijden die tot op de laatste pagina beklijft, niet velen doen de grootmeester dit na.

Ik kan helaas niet te veel over het boek zelf verklappen, want dan zou ik gewoon al een deel van de plot en de spanning voor de toekomstige lezer prijsgeven. Dus ik beperk me tot een heel korte intro. Op wiki vind je een uitgebreide synopsis, maar ik raad je aan deze niet te lezen en gewoon ineens het boek erbij te nemen 🙂

22-11-1963 is een heuse “wat als?”-roman. Wat als je terug kon in de tijd en de moord op J.F. Kennedy kon voorkomen? Met die vraag wordt het hoofdpersonage Jake Epping gecontronteerd wanneer hij via zijn goeie vriend Al Templeton een “snelweg”, de zogenaamde “rabbit hole” (ik heb het boek in het Engels gelezen), naar het verleden vindt. Telkens Jake door het wormgat stapt, komt hij terecht op dezelfde plaats in september 1958. Gaat hij terug naar het heden, komt hij in een licht gewijzigde toekomst terecht, afhankelijk van wat ie in 1958 heeft uitgespookt, tot hij weer door het wormgat gaat…dan wordt alles weer naar zijn oorspronkelijke beginsituatie teruggebracht. Klinkt ingewikkeld, maar is het niet. King vertelt het op uitmuntende wijze. Al Templeton had ettelijke jaren in het verleden doorgebracht en wou er blijven tot november 1963 met als doel de moord op J.F.K. te verijdelen, maar zijn ziekte stak er een stokje voor. Hij doet nu beroep op de alleenstaande en kinderloze Jake om alsnog die taak op zich te nemen. Maar is dat wel zo’n goeie keuze? Want wat als je het verleden zodanig verandert dat er geen toekomst meer is? En wil het verleden wel veranderd worden? Jake merkt al gauw dat het universum niet zomaar met zich laat sollen. Een zogenaamde poortwachter aan het wormgat in 1958 probeert hem hier telkens weer op attent te maken, maar Jake vat de risico’s niet.

En dan is er nog het feit dat hij wel de 5 jaar tussen 1958 en 1963 moet overbruggen. Hier past Stephen King in een spannend thrillerverhaal een heus romantisch verhaal tussen. In dit middengedeelte stokt af en toe het boek wel eens, anderzijds komen er ook een paar serieuze onverwachte plotwendingen om de hoek kijken, die je toch maar weer doen voortlezen.

22-11-1963 van Stephen King is een heuse pageturner zonder genade. Ik kon het boek de laatste 300 pagina’s gewoon niet meer neerleggen tot het uit was. En toen het uit was, had ik zoiets van: doemme, mijn boek is uit, wat nu? Zelden nog zo meegesleept geraakt in een verhaal.

Leuke anekdote: op het einde komt er een nawoordje van King himself, waarin hij het ontstaan van dit boek wat toelicht. Blijkbaar was hij er al begin jaren ’70 eens aan begonnen, maar door gebrek aan achtergrondmateriaal rond de moord op Kennedy alsook een onduidelijke toekomstvisie toen, heeft hij het boek daarna 40 jaar aan de kant geschoven om het nu alsnog te schrijven. Ben ik blij dat hij dat dus alsnog gedaan heeft 🙂

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s