gelezen én gezien: The Hunger Games (Suzanne Collins)

Een paar maanden geleden kreeg ik weer zo’n leestip waar ik enorm dankbaar voor ben: The Hunger Games (de Hongerspelen) van Suzanne Collins. Ik ben blijkbaar op sommige vlakken nogal wereldvreemd, want ik had helemaal niet door dat er al een tijdje een soort van hype rond dit boek de ronde aan het gaan was. Weliswaar onder het tienervolkje onder ons, een categorie waar ik al bijna 20 jaar niet meer bij hoor, dus misschien ook logisch dat ik de hype gemist had.

The Hunger Games is een trilogie en het eerste boek met de gelijknamige titel had ik op enkele dagen uit. Het is ongelooflijk spannend, zo’n boek dat je niet kan neerleggen. Tijdens het lezen, vernam ik dat er een verfilming aan kwam en tja…die film konden we natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan. De film gaat trouwens ook enkel over het eerste boek. Er zitten dus nog wel twee vervolgfilms aan te komen (joepie!!).

Het verhaal speelt zich af in de toekomst. Noord-Amerika is opgehouden te bestaan na een verwoestende oorlog. In de plaats leven de overlevers nu in het rijk “Panem” dat bestaat uit het Capitol (ergens in het vroegere Colorado) en 12 districten, verspreid over het continent. De 12 districten leven onder het dicatatiorale bewind van het Capitol. Elk district levert welbepaalde grondstoffen aan de rijke bewoners van het Capitol, een vorm van slavernij dus. Ooit waren er 13 districten, tot een zware opstand uitbrak. Het 13e district werd verwoest en de overige 12 districten “gestraft”. Die straf bestaat uit de jaarlijkse Hongerspelen. Twee “tributes” van elk district worden uitgeloot om in een arena (enkele hectaren groot) tegen elkaar te vechten, tot er nog één overlever uitblijft. Deze overlever wacht welvaart voor hem en zijn familie. Sadistisch detail: de tributes zijn tussen de 12 en 18 jaar oud. Geen ervaren vechtjassen dus, wel kinderen die op de weg naar volwassenheid zijn…

Hoofdpersonage is Katniss Everdeen, een meisje van 16 jaar oud en een echte plantrekker. Om haar moeder en zusje te helpen overleven in het arme district 12, gaat ze samen met haar jeugdvriend Gale dagelijks jagen buiten de perimeters van het district.Tot de dag van de loting van de nieuwste lichting tributes. Het zusje van Katniss, net 12 jaar oud, wordt uitgeloot en Katniss werpt zich op als vrijwilliger om in haar plaats te treden. Als mannelijke tribute wordt de bakkerszoon Peeta uitgeloot. Wat volgt is de hallucinante voorbereiding van de Hunger Games en dan het moordende spel zelf natuurlijk. Voor het uitgelaten volkje van het Capitol is het spel een heus entertainmentprogramma (dat 24u op 24u op grote schermen doorheen het hele rijk wordt uitgezonden), maar voor de 24 tributes een strijd op leven en dood. Enige kans op overleving is dat ze het spel slim en geslepen spelen, hun talenten volop aanwenden en kunnen rekenen op “sponsors” die hen op cruciale momenten de nodige hulpmiddelen ter beschikking kunnen stellen.

Het boek is dus een heuse pageturner, waarbij de feitelijke hungergames best wel akelige scènes bevatten. Ik verschoot er dus wel van dat dit eigenlijk “jeugdliteratuur” is en bij Amazon zelfs bij de kinderboeken staat gerangschikt. Dit is allesbehalve voer voor kinderen. Voor jeugd wel natuurlijk, maar ook voor volwassenen hoor. Een kind zal de maatschappelijke ondertoon die doorheen het boek doorspijpelt (de kracht van dictatuur en onderdrukking van een volk) waarschijnlijk wel niet inzien natuurlijk. Ik las wel ergens dat het boek in veel Amerikaanse scholen wel verplichte literatuur is geworden…

De film is een schitterende verfilming van het boek. Ik denk dat er misschien een 5-tal plotelementen veranderd zijn tov het boek, meer niet. En dat zijn dan maar wat pietluttige details. Het moordende spel werd zelfs volledig in de film opgenomen, met alle gevechten en details die in het boek voorkomen. Er werden zelfs nog wat extra’s toegevoegd (die de lezer in het boek louter wat suggestief meekreeg, zoals hoe het er achter de schermen bij de “spelmakers” aan toe gaat en bv. het sponsoren van de spelers). De decors zijn verbluffend, een setting die een beetje doet denken aan het nazi-regime en het voormalige oostblok, maar dan technologisch wel een paar honderd jaar verder in de tijd.

The Hunger Games is dus het eerste boek van een trilogie. Het eerste boek eindigt met een heuse cliffhanger, zodat ik direct overschakelde op boek twee (Catching Fire). Dat Katniss de eerste hungergames overleeft, was te verwachten. Dat dit met een list gebeurde waar de president van Panem allesbehalve mee kon lachen, leidt tot desastreuze gevolgen in boek 2. Katniss wordt weer in de arena gedwongen, terwijl her en der terug rellen uitbreken tegen het Capitol. Dit laatste wordt verder uitgewerkt in boek 3 (Mockingjay), dat ik nog niet helemaal uitheb (maar dat gaat niet lang meer duren).

Wie geen zin heeft om te lezen, ga de film zien! Wie liever leest, lees het boek (en ga daarna ook maar naar de film zien, héhé). De moeite!

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s