terug kinds…

Al jaren staat er een box met oude lego van mij, bij ons thuis. In ons vorige huis staken al die blokskes in een oude rieten mand met dito rieten deksel, die in een vergeten hoekje op zolder stond. Door een vochtprobleem was die rieten mand verrot geraakt en bij de verhuis werd alles overgekieperd in een groene plastieken curver-bak. Dat overkieperen gebeurde zonder echt eens te zien wat er allemaal in die mand stak. Maar die curverbak belandde hier wel in de logeerkamer (nog steeds zonder logeerbed, dus momenteel eigenlijk nog steeds de “bijna-logeerkamer). En gisteren ontdekte Seppe de bak. En deed ze open…en begon te rommelen in mama’s oude lego. Dat wou ik liever niet. Dat gerief lag namelijk al meer dan 30 jaar stof te vergaren, eerst dus in die rieten mand die rot was geworden en nu al bijna 2 jaar in die bak. Dus hem snel wat ander speelgoed gegeven, maar toen hij in bed lag voor zijn middagdutje, kon ik het niet laten en deed de bak nog eens open.Om het gros van de inhoud maar ineens in een sopje in ons bad te droppen.

En toen werd ik effe 30 jaar terug in de tijd gekatapulteerd. Naast honderden lego-blokjes, waarmee ik als kind kastelen, ziekenhuizen en boerderijen (weliswaar met een plastieken leeuwtje ipv een koe of een konijn) bouwde, staken er ook een twintigtal echte matchbox-autootjes in. Die waren niet van mij, wel van mijn broer. Ik herinnerde me nog wel de blauwe mercedes, dat was zowat de enige waarmee ik mocht spelen. De enige van de hele reeks Matchbox-autootjes die nog iet of wat in goede staat waren. Op de andere  had mijn broer met zwarte alcoolstift namen van F1-piloten geschreven, met op sommigen ook het jaartal dat ze gewonnen hadden of zo? Zo vond ik op één autootje het jaartal 1976 in alcoolstift. Toen was ik er 2, mijn broer 7 🙂 Nostalgie! Ik herinner me nog vaag dat hij heel wat koersen in de living hield, met zijn matchbox’kes. Die autootjes hebben toen serieus afgezien, de lak is er bij velen serieus af, een aantal hebben zelfs blutsen en een deurtje hier en daar dat er wat half afligt (of gewoon verdwenen is). Eén autootje was gewoon geplet en heb ik maar definitief naar het autokerkhof gestuurd. Al de anderen heb ik ook gewassen en onze Seppe heeft er nu al twee dagen achtereen mee gespeeld. Alleen jammer dat ik die zwarte alcoolstift er niet afkrijg, maar na 35 jaar hoeft dat misschien ook niet meer en laat ik die autootjes maar de sporen dragen van “veel-mee-gespeeld-zijn”. Aan een verzamelaar krijg ik deze pronkstukjes van de jaren ’70 waarschijnlijk toch niet meer verkocht, in deze staat.

Op de foto zie je linksboven ook een smurf. Zo vond ik er twee terug in de box. Ik dacht dat ik er meer had als kind, maar blijkbaar is de rest gaan lopen.

En dan vond ik ook nog dit in de bak. Een puzzel van Rubik of zoiets. Ik heb er enorm veel mee gespeeld en had er ook nog een andere, iets kleinere met rood-witte stukken. Maar die is ooit in stukken gebroken. Deze heeft de tand des tijds goed doorstaan. Alleen weet ik begot niet meer wat nu eigenlijk de bedoeling was. Ben het dus effe gaan googl’en en vond het terug op Wiki (lang leve ’t internet!). Rubik’s Snake! Gelanceerd in 1981 en ’t was de bedoeling dat je het zo vouwde dat je een bol kreeg. Maar je kon er ook een hondje en andere figuren mee vouwen. Denk niet dat me dat ooit gelukt is eigenlijk (een hond alleszins toch niet). Maar nu kan ik weer oefenen 🙂

En zo gaat het speelgoed nu voort op een volgende generatie hé. Onze Seppe is al gek van de matchboxkes, maar voor de lego is ie nog wat te klein (te veel mini-stukjes). Maar het is nu, na een dikke 30 jaar, alleszins weer proper en klaar om mee gespeeld te worden binnenkort 🙂

 

 

Advertenties

4 gedachten over “terug kinds…

  1. Lego is inderdaad onverwoestbaar en daar gaat Seppe nog jàren plezier aan beleven. Hier kunnen we bijna winkel houden in Lego :-). Eens ons mannen er aan beginnen zijn ze uren zoet.

  2. die grote gele auto heb ik vroeger ook nog gehad en het zou me niet verbazen wanneer die ook nog ergens op onze zolder rondslingert 😉 Waar is de tijd ?

  3. van die autootjes herken ik er ook een paar uit mijn collectie destijds. Matchbox was het enige dat ik wou. Ook bij ons staat een curverbox vol Lego van mij en mijn zus. Aan de hand van de oude plannetjes gevonden op internet, heb ik een paar maanden geleden bijna gans die Lego City terug in elkaar kunnen steken.

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s