Rondje Tilburg – halve marathon!

Eindelijk was ’t 6 mei! De dag waar ik al eeuwen – leek het wel – naar aan het toewerken was. Eindelijk weer een halve marathon, voor het eerst sinds november 2008!
En net nu leek even de gezondheid roet in het eten te gooien. Vrijdag zat ik misselijk op het werk en moest ik om de 10 minuten naar het toilet hollen. ’s Middags moest er ook nog een pilletje ingenomen worden, want ik kreeg wat koorts. Doemme toch hé. Zaterdag was het ergste leed gelukkig al weer geleden, maar was ik nog niet 100%. Al goed dus dat de halve marathon pas nu zondag plaatsvond. Vanmorgen voelde ik me in ieder geval weer goed, maar of dat ook tijdens het lopen zo zou zijn, moest nog blijken natuurlijk.

We waren al vroeg vertrokken met ’t gedacht van “dan hebben we zeker parkeerplaats”. Ik dacht dat het daar dus een drukte van jewelste zou zijn, met 4 loopafstanden, maar ook nog een aantal wandeltochten, fietstochten en mountainbike-tochten. Euh…niet dus. De parking vlak onder de Euroscoop (waar het hele gebeuren gecoördineerd werd) was nog quasi leeg toen wij er om kwart na 10 opreden. Amper volk te zien dus. Misschien door het slechte weer? Want verdikke, het was KOUD! Ik had al spijt dat ik muts en handschoenen niet bij had, er stond zo’n gure ijskoude wind daar. Brrr…Echt niet mijn weertje.
Ventje had al rap door dat ie daar aan de Euroscoop zich gauw stierlijk zou vervelen, dus toen ik mijn startnummer had gehaald, hij nog rap een tasje koffie had gedronken en Seppe een koekje had gegeten, zijn we gaan wandelen richting Tilburg-centrum (een 2-tal km daarvandaan, nog zo’n teleurstelling eigenlijk (dat het gewoon ver van het stadscentrum plaatsvond). Na een goeie kilometer keerde ik terug, om me rustig klaar te maken voor m’n halve marathon. Ik zou hubbie en zoon bij de finish wel weer zien.

Tegen half 12 was ik zo weer terug aan de Euroscoop en veel beweging was er nog steeds niet te zien. Oké, meer en meer lopers wel, maar van sfeer en ambiance was er weinig te merken. Omdat ik ondertussen een ijslolly was geworden door de kou, ben ik dan maar wat gaan inlopen en me daarna nog even gaan verwarmen binnen in de lobby.

Om half 1 dan eindelijk de start! Wat me opviel was dat er héél veel lopers waren op van die barefoot-running shoes, maar wat ik nog straffer vond: een stuk of 5 deelnemers die echt op blote voeten liepen! En niet voor de 5 km hé. Ook enkele voor de halve marathon! Jawadde! Bleek er dus ook een criterium “barefoot running” te zijn, vandaar.
Soit, de halve marathon zelf dus. Het lopen ging vrij goed. Ik had me enkele weken geleden als doel gesteld: uitlopen. Een week of twee geleden was dat overgegaan naar: “binnen de 2 uur” en nu vandaag kreeg ik het in mij hoofd van “och, ‘k ga gewoon alles geven en zien waar we stranden”. Zogezegd zogedaan. Ik probeerde dus direct meer dan 11 km/u te lopen, zoals ik in Lier met de 10 miles deed en dat lukte redelijk goed. Maar dan werd het wel stilletjesaan duidelijk dat dit één van de saaiste halve marathons zou worden die ik ooit meedeed. Niet alleen deed er aan de halve marathon amper volk mee (nog geen 150), het parcours was dus echt….slaapverwekkend. Het werd dus wel een mentale strijd van jewelste. Van km 3 tot 6 was de route nog te doen, een fietspad dwars door natuurgebied. Mooi! Maar dan was het langs een drukke baan (die we over moesten), nog meer langs drukke banen en dan kilometers lang gewoon rechtdoor langs een vaart in een superongezellige buurt. En daar kwam maar géén eind aan….ik liep gewoon te vloeken omdat ik het zo saai vond. Geen kat langs de kant die wat animo maakte. Dat Rondje Tilburg leeft helaas totaal niet in Tilburg zelf. Geen haan kraaide ernaar. Integendeel. Het parcours was niet verkeersvrij en we (ik liep steeds in de buurt van dezelfde 2 à 3 heren) werden dus af en toe gewoon bijna omvergekegeld door voorbijrazende auto’s. We moesten dus ook redelijk veel kruispunten over en op een bepaald moment moest ik dus gewoon stoppen omdat auto’s nog doorreden. Vlak voor de finish (op 1,5 km ervandaan), toen ik echt effe alles uit de kast haalde, werd ik weer staande gehouden door een official aan een kruispunt. Toen werd het me echt wat te gortig en ben ik uitgevlogen, en één van mijn kompanen die net als ik tot stilstaan werd gedwongen ook. Allé, toen mochten we toch verder. Zoiets kan toch niet in een loopwedstrijd?

Soit, ondanks het nodige gevloek toch de finish gehaald in een tijd van 1:53:50!! En daar ben ik natuurlijk wel supertevreden mee. Nochtans heb ik mezelf onderweg vaak verwenst dat ik weer te snel was gestart en ben ik ongeveer 50 keer doodgegaan onderweg en met de gedachte beginnen spelen van “ik stop nu, het hoeft niet meer”, haha. Maar achteraf bezien, als ik de cijfertjes bekijk, is het eigenlijk opvallend dat ik gewoon supervlak heb gelopen, met amper een paar seconden per kilometer verschil. Dus eigenlijk gewoon heel de tijd toch mijn tempo kunnen vasthouden.
En dan te weten dat ik vroeger eerst zo’n 10 halve marathons moest lopen alvorens eindelijk eens onder die grens van 1u55 te geraken (in Sluis). En nu na 3,5 jaar lukt het me van de eerste keer. Woohoo! En dat allemaal dankzij het schitterende schema-werk van coach Tiny hé, ere wie ere toekomt!! Merci coach!

Allé, nu twee weekjes lekker relaxen (alhoewel, dinsdag komen ze (drie weken te vroeg) onze nieuwe ramen steken in onze living en slaapkamer, dus dat wordt eigenlijk keihard stressen hier thuis). 20 mei doe ik dan eindelijk nog eens een trailrun mee, maar puur voor de fun!

Hieronder de actiefoto die hubbie heeft getrokken vlak voor de finish:

Advertenties

5 gedachten over “Rondje Tilburg – halve marathon!

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s