Ganesha (photo a day – 18 juni – “wat we nog niet van je wisten”)

Leuk foto-opdrachtje vandaag: wat we nog niet van je wisten. Tja, ‘k heb zo het gevoel dat iedereen alles wel van mij weet, dus wat dan te fotograferen? Ik koos voor het Ganesha-beeld dat al een paar jaar in onze living centraal staat. Een cadeau van de schoonpapa. Rechtstreeks uit India geïmporteerd. W. is dus boeddhist. Niet van origine natuurlijk, wel “bekeerd” – als je zo’n term tenminste bij boeddhisme kan gebruiken. Het huis van mijn schoonouders staat van boven tot onder vol met boeddhabeelden. Naast  “bal” en “Bumba” was “Boeddha” het derde woord dat Seppe dus uitsprak toen hij amper 11 maanden oud was. Hij komt dan ook 2 x per week (minstens) in dat huis. Schoonpapa kan perfect Sanskriet en Hindi spreken en schrijven, heeft de voorbije jaren intensief het boeddhisme en het hindoeïsme bestudeerd en gaat dus minstens één keer per jaar naar die kanten om zich verder te verdiepen in de cultuur en de kunst daar. De kunstwerken die bij hen thuis staan, staan in catalogi vermeld. De originelen staan dus bij hen. Om maar te zeggen…’t is nen hevige 🙂 En ik bewonder hem er wel voor. Hij doet ook vrijwilligerswerk voor de monniken in de Thaise tempel in Mechelen, iets wat hem soms wel grijze haren bezorgd, maar krijg de passie maar eens uit de mens hé. Het zorgde er wel voor dat onze Seppe door de hoofdmonnik in persona in het ziekenhuis werd “gezegend”, drie dagen na zijn geboorte. We kunnen dus gerust zijn 🙂

Maar de Ganesha dus. Een beeld dat door W. in India bij een handelaar werd besteld en vervolgens verscheept naar België. Een Ganesha als huisgenoot mag je nooit zelf kopen. Hij moet je geschonken worden, enkel dan heeft ie “kracht”. Hindoes bidden tot Ganesha om hindernissen te overwinnen of een reis goed te volbrengen, bv. wanneer ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan of wanneer ze verhuizen. Op dat vlak heeft ie bij ons dus al wel zijn werk gehad 🙂 En tot nu toe hebben we het allemaal toch goed overleefd. Niet dat we tot hem hier zitten te bidden of zo hoor. Maar één keer hebben we hem toch echt heel bewust “gebruikt”. En dit wisten jullie nu echt nog niet se, dus hier komt de openbaring: toen ik een positieve zwangerschapstest deed, hebben we de Predictor-stick 9 maanden lang naast onze Ganesha gelegd. Om de “zwangerschapsreis” goed te laten verlopen en een gezond kindje ter wereld te laten komen. En dat heeft toch wel gewerkt hé 😉

Advertenties

2 gedachten over “Ganesha (photo a day – 18 juni – “wat we nog niet van je wisten”)

  1. Amaai, Ruth, dat wist ik allemaal niet van Ganesha’s ! ‘k Heb er een stuk of 5 in huis (kleintjes weliswaar) en allemaal gekregen van mijn zus die 4 jaar in Chennai woonde tot maart vorig jaar en in augustus terug vertrekt voor 2 jaar (ivm het werk van haar echtgenoot).

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s