het maandag-fenomeen

Ik heb iets raars voor tegenwoordig. Telkens op maandag zo rond de middag. Sinds een paar weken ga ik op dat moment van de week ook lopen. Niet lang, een dik half uurtje, een herstelloopje. Meestal start ik vermoeid en stijf aan de training, gelet op de lange duurloop van de dag ervoor. En al iedere keer ging dat herstelloopje aan een tempo van zo’n 10 km/u met een hartslag van gemiddeld 130. Meer nog: deze middag ging het sneller dan 10 km/u en had ik een hartslag van 128! De eerste 8 minuten was m’n hartslag amper 116.

Kan iemand me dat nu verklaren? Zondag liep ik gemiddeld 9 km/u en zat m’n hartslag rond de 140. Oké, het terrein was anders en ik heb 2 uur lopen tetteren. De zondag ervoor liep ik aan 9,5 km/u gedurende 2 uur, met een hartslag van gem. 138, ook wel weer op wat lastiger terrein, maar dan nog. Die trainingen zijn natuurlijk langer dan dat half uurtje op maandag, maar m’n hartslag zit meestal al vrij snel zo tussen de 135 en 140 (meestal na een kwartiertje of zo).

Mogelijke verklaringen?
– de ondergrond was vandaag ultravlak (op een paar stukken vals plat na), maar bv. vorige week ook een groot deel onverhard en toen was de hartslag ook gemiddeld 130;
– ik was alleen, dus geen gekakel onderweg (maar dat is voor m’n meeste trainingen wel het geval)
– ultracompensatie na de lange duurloop op zondag??
– een mentale factor?

Mijn conclusie? Het laatste, nl. de mentale factor. Die training op maandag is een training waarbij niets hoeft. Ze staat zelfs niet op m’n schema genoteerd, maar uiteraard draagt ze wel de goedkeuring weg van coach Tiny. Het is een extra duurloopje om de spieren wat los te gooien en dus gewoon ontspannen wat te lopen. Ik hoef dus niet op tempo’s en tijden te letten, alles is toegelaten. Ik begin er dan ook meestal aan met ’t gedacht van “als ik al maar een half uurke haal, ben ik al content” en kan mentaal dus alles perfect loslaten. Volgens mij dé verklaring voor mijn maandag-fenomeen. Zou leuk zijn als het ook een zondag-, woensdag- en vrijdag-fenomeen wordt eigenlijk 🙂

Advertenties

2 gedachten over “het maandag-fenomeen

  1. Je geeft zelf het antwoord al. Een prima afgesloten trainingsweek geeft een frisse start van de nieuwe week. Ik denk dat het grootste deel van heerlijk lopen een kwestie van zelfvertrouwen is. Uiteraard ook in het bezit zijn van een goede en nog een steeds groeiende conditie.

  2. Ben onlangs naar een seminarie van Paul Van Den Bossche geweest over lopen. Een lage hartslag kan ook door overtraining komen. Effe oppassen dus, veel succes nog

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s