feeling hot hot hot – tips om door de hitte heen te rennen

Wat een zweetweertje! Love it! Maar toegegeven, een stevig toerke lopen vergt wel wat extra voorzorgen nu, of een zoektocht naar een iets frisser moment op de dag…Om 4 uur ’s morgens opstaan is voor mij wel een brug te ver. Nu moest ik gisteren wel een uur tempotraining doen onder de vorm van een wisselloop. Tempowissel per 5 minuten, van 5:49 min/km naar 5:13 min/km en omgekeerd. Pfew. Had in de namiddag vrij, en da’s dan meestal de moment om m’n woensdagtraining te doen. Maar dat leek me dus niet zo’n goed idee met een temperatuur van 30° en een bloedhete zon als gezelschap. ’s Avonds had hubbie dan nog lekker gekokkereld, dus raap dan maar eens de moed bijeen om nog zo’n training te doen. Gelukkig had ik mezelf al voor het eten in loopkledij gehesen, was ik daar al vanaf 🙂 Na het eten Seppe nog wat laten plonsen in bad en om half 8 vloog die dan zijn bedje in en daarna was ik de deur uit.

Met de Camelbak bij! Een absolute must bij dit weer. Dat merkte ik snel. Ook al was de temperatuur al iets gezakt, het was extreem droog. Na 5 minuten hing ik al te slurpen aan de Camelbak. De eerste 10 minuten was het tempo ook nog niet echt wat het moest zijn. Benen voelden een beetje flanelachtig. Gelukkig kreeg ik na de eerste twee tempowissels toch wat vat op het tempo en haalde ik nadien moeiteloos de voorgeschreven snelheden. Maar dorst dat ik had…nie normaal. Ik bleef maar slurpen en na 45 minuten kreeg ik echt geen enkele drup meer uit de zak. Alles al op. Shit. Niet veel later merkte ik dat m’n hartslag wat over de schreef begon te gaan en begonnen mijn benen weer als flanel aan te voelen. Na 50 minuten besloot ik dan ook te stoppen met de tempotraining en gewoon nog rustig uit te lopen. Die laatste 10 minuten forceren vond ik weinig zin hebben, dan stop ik liever op een gezonde manier. Heb uiteindelijk nog een 5-tal minuutjes uitgelopen. Toen had ik net 10 km op de teller (totale tijd 55,5 minuten) en stond ik ook weer voor m’n voordeur. Handig 🙂

Een volgende keer dus nog meer water mee, zo veel is duidelijk. Maar voor het overige vind ik lopen in de hitte niet zo onoverkomelijk. Je merkt het natuurlijk wel aan je hartslag, maar als je voldoende water mee hebt en je luistert naar je lichaam (en houdt je hartslag in ’t oog), overleef je zo’n dingen normaal gezien wel zeker. Maar een paar graadjes minder mag heus wel, zolang het zonnetje maar blijft schijnen en we in short en topje buiten kunnen 🙂

Maar voor het geval het toch zo heet blijft, komt hier de Gouden Raad van Tante Kaat One Happy Jogger:
1. kies lekker luchtige kledij, voor de dames een korte short en een topje of singletje zonder mouwen. Voor de mannen….mmmm….blote bast (als je iets deftig van bovenlijf hebt tenminste) en een kort shortje

2. indien mogelijk: loop in de ochtend of late avond. Ochtend is natuurlijk de beste keuze, maar niemand verwacht dat je er om 4u ’s morgens voor opstaat (maar voel je vrij om dat wel te doen)

3. zorg dat je water bij de hand hebt en drink dus regelmatig. Ik gebruik een Camelbak, maar als ik ergens een kort rondje loop, zet ik ook al wel eens een flesje water achter een boom of struik. Je hebt ook van die gordels voor rond je heupen met flesjes, of handige bidons met een speciale grip om tijdens het lopen in de hand te houden. Tip: gooi er een aantal blokjes ijs in, dan blijft het water lekker koel.

4. pas je trainingsdoelstellingen aan: bij 30°C is het misschien niet de moment om een P.R. te lopen. In het achterhoofd houden dus dat je misschien die dag niet dé toptraining van de maand zal lopen, maar neem gewoon genoegen met iets minder en je komt de training een pak relaxter door!

5. smeren smeren smeren! Iets dat ik zelf te vaak vergeet en waardoor ik nu zelfs zonder looptopje toch nog precies een looptopje aanheb…smeer je in tegen de zon! En draag een zonnebril om je ogen te beschermen!

6. wordt het echt te gortig met die temperaturen: stel je training uit en duik het zwembad in joh…

En geniet nog van het lekkere weertje!! We hebben er lang genoeg op moeten wachten!

Advertenties

5 gedachten over “feeling hot hot hot – tips om door de hitte heen te rennen

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s