gelezen – Rollback van Robert J. Sawyer

Het heeft na The Hunger Games even geduurd om weer een boekrecensie neer te pennen, maar nu komt het er eindelijk nog eens van se. Na The Hunger Games lagen er 2 boeken van sci-fi-schrijver Robert J. Sawyer op mij te wachten om gelezen te worden. De eerste was Rollback. Voor zover ik het internet tegoei heb afgezocht, vind je dat boek niet in het Nederlands. Eigenlijk vind je weinig boeken van hem in Nederlandse vertaling, wat best wel zonde is. Ik lees zelf wel graag in het Engels, maar het gebrek aan vertalingen bewijst wel dat Sawyer in onze contreien een vrij onbekende schrijver is (en dàt vind ik jammer!).

Rollback dus…een zeer intrigrerend boek. Het boek speelt zich af in het jaar 2048. Wetenschappers ontvingen net een nieuw radiosignaal van de planeet Sigma Draconis (het vorige signaal arriveerde 38 jaar eerder, waarna door de Aarde een antwoord werd gestuurd dat 19 jaar onderweg was. Het nieuwe antwoord was op zijn beurt 19 jaar onderweg). Iedereen kijkt naar Dr. Sarah Halifax, die erin slaagde 38 jaar eerder het eerste signaal van de verre planeet te ontcijferen en een gepast antwoord kon verzenden. Echter is Sarah ondertussen 87 jaar oud en zal ze dus onmogelijk het vervolg overleven, ook al zou ze dit tweede signaal kunnen ontcijferen. Maar de wetenschap heeft in al die jaren niet stilgestaan en Sarah krijgt het aanbod van een multimiljardair om een  “rollback” te ondergaan: een combinatie van chirurgie en genetische manipulatie waardoor een persoon letterlijk terug jong wordt gemaakt, tot halverwege de 20. Door dit proces kan Sarah haar werk nog jaren voortzetten en dat idee bevalt haar wel. Haar enige voorwaarde is dat haar echtgenoot Don ook een rollback ondergaat. En daar loopt het mis: de rollback lukt bij Don, maar niet bij Sarah. Zij blijft dus oud, hij wordt weer een jonge gezonde twintiger. Terwijl Don tracht te wennen aan zijn herwonnen jeugdigheid, moet Sarah een strijd tegen de tijd leveren om de nieuwe boodschap van Sigma Draconis te ontleden.

Rollback is geen verhaal over aliens en reizen naar verre planeten. Dat is zo typisch aan de boeken van Sawyer. De insteek is pure science-fiction, maar uiteindelijk draait het om de psychologische consequenties van al die wetenschappelijke vernieuwingen (die Sawyer vakkundig weet te “verzinnen” (?)). Je voelt al direct wat er in dit verhaal wringt: Don die weer jong is en samen moet leven met zijn vrouw die plots 60 jaar ouder is dan hem. En hoe moet hij omgaan met 80 jaar levenservaring, terwijl buitenstaanders hem percipiëren als een 25-jarige? En hoe definieer je nog langer een “leven lang” wanneer je, mits de nodige miljarden dollars, je leven zomaar met 60 jaar kan verlengen? Al deze dilemma’s komen op een sublieme wijze aan bod terwijl de rode draad rond de mogelijke ontmoeting met de aliens erdoorheen wordt verweven, maar eigenlijk een plaatsje op de achtergrond krijgt. Op het einde vloeien de twee verhaallijnen mooi ineen en sluit het perfect af.

Flashforward was al een leuke kennismaking met Robert J. Sawyer. Rollback heeft me nog meer fan gemaakt. Jammer genoeg was boek nr. 3 dan wel een beetje een teleurstelling, maar daarover volgende week meer…

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s