gelezen – Eenzame uren van Jolanda Linschooten

Na twee science fiction-boeken was het even tijd voor iets helemaal anders. Ik las her en der al positieve reviews over het boek van ultraloopster Jolanda Linschooten en dankzij clubgenootje C. kon ik het ook gewoon zo maar even te leen krijgen. Van zodra ik de eerste pagina’s begon te lezen, was ik gebeten door dit boek. Het leest als een trein en ik kreeg het amper neergelegd, zo nieuwsgierig was ik naar de afloop van elk loopavontuur dat Linschooten in dit boek beschrijft.

Hoe kan een boek over lopen nu zo goed of spannend zijn? Dat heeft natuurlijk te maken met de uitdagingen die Linschooten opzoekt. In 2011 besluit ze een sabbatjaar in te lassen om zich een jaar lang aan het hardlopen te wijden. Daarbij wil ze voor zichzelf een aantal vragen oplossen en gaat ze vooral op zoek naar de flow die je zou ervaren tijdens het lopen.
Als uitdaging kiest ze vier extreme ultra-wedstrijden/tochten uit: de Marathon des Sables, de Bob Graham-round, de TDS (Ultra Trail de Mont-Blanc), en La Réunion. Het ganse jaar legt ze haar volledige focus op het trainen en lopen van deze trails en draait haar hele leven rond hardlopen. Ze gaat praten met andere lopers, coaches en iedereen die er ook maar iets of wat verstand van heeft, om antwoorden te vinden op haar vragen.

Dat Linschooten niet van de minste is, bewijst ze trouwens echt wel in dit boek. Het is nagelbijtend zitten lezen als je haar relaas van de vier ultra’s leest, waarbij ze de TDS trouwens wint. De Bob Graham-round is een solo-route buiten wedstrijdverband, maar zelfs hier is het met spanning lezen of ze het einde van deze zware route wel heelhuids haalt. Tussendoor schrijft Linschooten over haar vele trainingsuren en de eenzaamheid die dan wel eens opdoemt. Herkenbare stukken, zelfs voor (in de ogen van een ultraloper) een korte-duurloop-loper als ik zelf. Linschooten loopt dan wel makkelijk tussen de 100 à 200 km per week, ook zij heeft dagen dat het echt niet meezit en waarbij ze zich de vraag stelt waarom ze het nu toch doet. Aspecten als jezelf een duidelijk doel stellen, focus houden en weerwoord bieden aan die eeuwige twijfels, zijn zaken die steeds als rode draad doorheen het boek naar boven komen.

Eigenlijk een must-read voor elke loper en voor niet-lopers: ze gaan na het lezen van dit boek misschien toch eens de stap zetten?

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s