5 redenen waarom je beter alleen gaat lopen (HLN – 7/9/2012)

vandaag gelezen op http://www.hln.be:

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het sporten met een vriendin, al was het maar om de gezelligheid. Toch is het soms beter om je alleen in het zweet te werken, in het bijzonder als je gaat lopen. Wij zetten enkele redenen op een rijtje.

1. Een betere workout
Alleen lopen betekent dat jij beslist wanneer, waar, hoe snel en hoe lang je gaat lopen. Dat is vooral goed als je traint voor een wedstrijd en een bepaalde afstand binnen een bepaalde tijd moet lopen of moet leren sprinten.

2. Muziek
Luisteren naar muziek is één van de meest effectieve manieren om wat extra energie in je looppas te steken, verveling te verslaan en langer te blijven doorgaan. Maar als je gaat lopen met een vriendin is een koptelefoon natuurlijk geen optie.

3. Tijd voor jezelf
Veel mensen gebruiken sporten als een manier om stress te verminderen, na te denken of te mediteren. Dat is veel moeilijker als je sportvriendin ondertussen aan het babbelen is.

4. Geen gemiste workouts
Als je alleen loopt, ben je alleen afhankelijk van je eigen motivatie om te sporten. Want als je sportvriendin belt om af te zeggen, dan is de kans groot dat ook jij een sessie zult overslaan.

5. Minder risico op blessure
Als je loopt met een vriendin, dan is het moeilijk om niet competitief te worden. Zonder dat je het zelf beseft, zal je iets sneller of langer lopen dan je op je eentje zou doen. Maar door jezelf te hard uit te dagen, verhoog je de kans op een blessure.

Nu ben ik daar toch niet helemaal akkoord mee. Oké, die redenen kloppen wel. Maar evengoed kan je 5 redenen bedenken om wel met een vriend of vriendin te gaan lopen.

1. een betere workout

Met die vriend of vriendin gaan lopen, zorgt ervoor dat je iemand hebt die je erdoor kan sleuren als je zo eens een mindere dag hebt. Het gevoel van flanellen benen verdwijnt als sneeuw voor de zon, wanneer je lekker loopt te kletsen. Je denkt niet aan lastige pijntjes of vermoeide spieren, want je bent continu afgeleid. En voor je het weet heb je alweer een uurtje gelopen.

2. Muziek

Luisteren naar muziek mag dan misschien stimulerend werken, maar zelf muziek maken met je vrienden is ook leuk hoor. En je bent zeker dat je niet té hard aan het lopen bent, want je hebt best wel wat adem op overschot nodig om de hele Bohemian Rhapsody van Queen te lopen scanderen tijdens jullie rondje in het park!

3. Tijd voor jezelf

Veel mensen gebruiken sporten als een manier om stress te verminderen, na te denken of te mediteren. Anderen hebben net nood aan een babbel om die stress te verminderen, of een oplossing voor een probleem te vinden. Evengoed kom je nadien dus een pak relaxter thuis na die gezellige workout.

4. Geen gemiste workouts

Als je hebt afgesproken met je vriend of vriendin, durf het dan maar eens te wagen van die loopafspraak af te zeggen! Het zal je niet in dank afgenomen worden!

5. Minder risico op blessure

Als je er een gezellige babbeltraining van maakt, dan is het competitieve aspect ver te zoeken. Gewoon lekker lopen kletsen aan een relaxed tempo, zal het risico op blessure zeker niet verhogen, integendeel.

Hoe ik erover denk?

Bij mij hangt het echt af van mijn stemming, het type training en gewoon het moment waarop ik ga lopen. Ik geniet heel veel van trainingen in leuk gezelschap, ik geniet evengoed van trainingen alleen met een stimulerend muziekje op m’n Ipod. Snelheidstrainingen zoals een wisselloop of intervaltrainingen zal ik bijna altijd alleen doen. Zo kan ik ze aan een correct tempo afwerken. Een tempoloop vind ik fijn om bv. met de club te doen, die mannen sleuren me er goed mee om het tempo vol te houden. Een rustige lange duurloop vind ik heerlijk in gezelschap, maar alleen lukt zeker ook (maar dan is een muziekje echt wel nodig, om me af en toe wat af te leiden wanneer de vermoeidheid begint toe te slaan).

En hoe zit dat bij jullie?

En hoe zit dat bij jullie?

Advertenties

3 gedachten over “5 redenen waarom je beter alleen gaat lopen (HLN – 7/9/2012)

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s