Looptechniek: op welk deel van de voet steun je best (HLN 18/9/2012)

Vandaag weer een uiterst gespecialiseerd artikeltje (ahum) in de krant tegengekomen:

Of je een expert bent of een beginner, het vermijden van pijnlijke voeten, overbelaste spieren en joggersknieën staat altijd hoog op de agenda. Hoewel lopen misschien een aangeboren vaardigheid lijkt, is het verfijnen van je looptechniek essentieel.

Maar wat is nu ‘correct’ lopen? Er leven namelijk heel wat uiteenlopende meningen over welk deel van de voet ideaal is om op te landen: de hiel, de bal van de voet of de tenen (ook wel voorvoet genoemd)? We sommen de pro’s en contra’s alvast even op:

1. Hiel

Pro: Landen op de hiel rekt de kuitspieren en voelt zeer natuurlijk voor heel wat mensen, zeker met gespecialiseerde loopschoenen.

Contra: De valkuil van te grote passen te nemen ligt al snel op de loer waardoor je extra stress op knieën en heupen legt, met een grotere kans op blessures tot gevolg. Daarnaast moeten je enkels en knieën bij elke pas de schok opvangen. Tot slot loop je automatisch trager omdat je hiel als natuurlijk afremsysteem werkt elke keer je landt.

2. Bal van de voet

Pro: Ideaal om te vermijden dat de schok wordt geabsorbeerd door je gewrichten. Daarnaast raakt je voet minder lang de grond, wat helpt om je tempo op te krikken.

Contra: Op de bal van de voet landen tijdens het lopen kan heel onnatuurlijk aanvoelen. Er komt bovendien ook meer druk te liggen op de Achillespees en de kuitspieren.

3. Tenen

Pro: Minder stress op enkels en knieën en perfect om snel te lopen.

Contra: Door bij elke pas te steunen op je tenen verhoog je de op-en-neerbeweging, wat meer energie vraagt. De kans op verrekkingen aan kuiten en enkels stijgt, net als het risico op scheenbeenirritatie.

Looptechniek
Zoals je kan zien zijn er voor- en nadelen verbonden aan elk van deze technieken. Wie pijn of ongemak ondervindt tijdens het lopen, kan maar beter eens aandacht schenken aan het deel van de voet waar hij of zij op landt. Experten raden aan de hiel te laten varen als steunpunt en meer gebruik te maken van de voorste delen van de voet. “Het is efficiënter en leidt tot minder blessures”, klinkt het. Nog een belangrijk weetje: wie zijn looptechniek aanpast, doet dat best geleidelijk aan om pijn te vermijden.

————————————————————————————————————-

Oké, daar zijn we dus niet veel wijzer mee geworden 😉  Ik weet van mezelf dat ik een rasechte hiellander ben en dat zal niet snel veranderen. Ik heb al wel het nodige blessureleed gehad, maar dat lag eerder aan te veel op te korte tijd willen doen, dan aan zus of zo landen op m’n voet.

Ooit heb ik eens een poging gedaan om naar middenvoetlanding (landing op bal van de voet) over te schakelen. Ik had dat toen ook eens in een boekske gelezen, dat dat beter zou zijn. Bleek voor mij toch niet zo’n goed idee. Na enkele weken ben ik terug op mijn vertrouwde loopstijl overgeschakeld. Met het trailen merk ik wel dat ik automatisch op m’n voorvoet en tenen overschakel bij het stijgen, maar dat is dus eerder een normale reflex, alsof het zo hoort. Wie weet, als ik blijf trailen, wordt ik nog een heuse voorvoetlander? Niet dat dat dan heel doelbewust zal gebeuren hoor 😉 En een barefoot-runner worden behoort al helemaal niet tot mijn ambities, daarvoor blijf ik toch iets te blessuregevoelig. ‘k Moet het nu ook niet gaan zoeken hé 😉

foto bron: http://y2kemo.com/2011/05/sometimes-running-barefoot-leaves-a-mark/

Advertenties

Een gedachte over “Looptechniek: op welk deel van de voet steun je best (HLN 18/9/2012)

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s