het belang van goede loopschoenen

De doorgewinterde loper moet allang niet meer overtuigd worden van het belang van goede loopschoenen. Ik dus ook niet. Dat heb ik nu weer tot m’n scha en schande mogen ondervinden. Nochtans dacht ik vorig jaar al wel mijn lesje geleerd te hebben. Toen had ik drie maanden lang last van “plantaire fasciitis” na te lang doorgelopen te hebben op een stel platte loopschoenen. Sindsdien hield ik weer nauwgezet mijn aantal kilometers per loopschoen bij in m’n logboek (een excelfile). Ik zag dan ook al wel een tijdje dat cijfertje richting alarmfase gaan, maar een te drukke agenda zorgde ervoor dat een bezoekje aan RSLAB altijd maar werd uitgesteld. Tot het dus te laat was…

Het lastige gevoel in de kuit werd dus hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door m’n loopschoenen die een beetje over datum gegaan zijn. Het ene paar, met net geen 1000 km op de teller, was direct rijp voor de vuilbak. De loopwinkel-jongen kon ze met één hand dubbel vouwen. Da’s niet zo goed eigenlijk, teken dat er geen demping meer inzit. Het andere paar, bijna 700 km ver, moest nog niet in de vuilbak, maar daar nog een marathon mee lopen over 2 weken…nope, geen goed idee. De duurloop van 3 uur vorige zondag was zelfs al een brug te ver. Herstelloopjes, korte trainingskes van 5 km en zo, die kan ik er nog wel mee doen. Maar langer dan dat beter niet. En dat vieze gevoel in m’n kuit…niet zo verwonderlijk als ie mijn schoenen zo eens bekeek.

Ik was nu wel naar de winkel gegaan met het gedacht van één paar nieuwe schoenen te moeten kopen, maar ’t was duidelijk dat ik beter ineens wat dieper in m’n portemonnee dook en ineens twee paar aanschafte. Kwestie van altijd te kunnen afwisselen, zo wapen je jezelf nog beter tegen blessures en schoenen die rapper verslijten.

Opnieuw dus twee paar Brooks Dyad. Eerst het nieuwste model, de Dyad 7, aangepast. Maar die schoen zat toch niet zo denderend rond m’n voet. Ofwel zijn mijn voeten gegroeid, ofwel is het nieuwste model dus iets verkleind. Loopjongen-winkel zei dat dat nog wel gebeurt. Ze vernieuwen een modelletje en passen de leest dan toch wel eens wat aan waardoor de maten wat verschillen of zoiets. Ach ja. Dan half maatje groter en toch terug de Dyad 6 (zoals m’n vorige paar).  Die zaten heerlijk en volgens de Footscan-analyse die ik er weer gratis en voor niks bijkreeg, was duidelijk dat de Dyad nog steeds uitermate geschikt is voor mijn loopstijl.
Leuk was ook dat het model in verschillende kleuren bestaat (allé, wit met een kleurtoets). Zo kan ik mijn twee paren toch makkelijk uiteen houden. Ik had al rode, heb er nu blauwe en gele bij 🙂 Denk dat ik voor de gele ga om aan te doen bij de marathon, lekker zonnig.

een aantal tips en ervaringen?

 • als je enkele keren per week loopt en zo wel wat kilometers aflegt, is het nuttig om twee paar loopschoenen af te wisselen:
  • het duurt dan sowieso quasi dubbel zo lang eer je weer nieuwe loopschoenen moet gaan kopen
  • wanneer je elke training afwisselt, krijgen je schoenen ruim de tijd om weer hun volledig dempingsniveau te bereiken. Tijdens een training wordt het materiaal in je zool namelijk stevig ineengedrukt. Dat heeft wat tijd nodig om terug uit te zetten. Als je de training nadien dan met je andere paar loopt…snappie?
  • voor mij persoonlijk gewoon ook heel praktisch: één paar staat op m’n werk, het andere thuis.  Zo wissel ik automatisch af. Als ik dan toch eens twee keer achtereen van op het werk loop, neem ik wel eens een keertje de schoenen van thuis mee naar m’n werk. Of andersom natuurlijk.

 • ben je van nature blessuregevoelig of merk je dat je spieren, pezen of gewrichten wat tegenwringen bij het lopen? Ga dan zeker langs in een gespecialiseerde loopwinkel. Ik ben zelf al 10 jaar trouwe klant bij RSLAB in Duffel (ook filialen in Gent en Zwijndrecht), maar je hebt overal ten lande wel gespecialiseerde hardloopzaken. Zorg dat je een footscan-analyse laat doen (bij RSLAB gratis als je ook een paar schoenen koopt). Hierbij loop je over een matje en wordt je looppatroon op een computer weergegeven. Zo zie je in één oogopslag of je proneert of niet, waar je het meeste druk zet bij je landing, enz….En op die manier krijg je ook de juiste schoen rond je voet aangemeten.

 • hou een logboekje bij van je trainingen en noteer dan welke schoen je juist droeg (ik geef elk paar gewoon een naam. De nieuw aangekochte vandaag noemen nu “dyad bleu” en “dyad yellow”). Ik doe dat in een heel handige excelfile die ik gratis en voor niks gedownload heb via deze link. Deze file voorziet zelfs een kolom om je schoen telkens in te geven via een drop-downmenu (handig, want je moet dus niet telkens de naam in typen).
  • door de km’s te loggen kan je zo makkelijk bijhouden wanneer je schoenen in de  gevarenzone dreigen te komen;
  • die gevarenzone verschilt van merk tot merk. Brooks heeft op dat vlak niet de beste reputatie. Na een 800 km plan je toch best een bezoekje aan de hardloopwinkel om een opvolger te kopen. Na 1000 km moesten ze bij mij toch steevast altijd al de vuilbak in (of richting goed doel in mijn geval). De jongens/meisjes van de hardloopwinkel kunnen je zeker adviseren hoeveel kilometer jouw loopschoenen aankunnen;
  • die gevarenzone is niet te onderschatten. Wanneer de schoen zijn tijd heeft uitgedaan, is het dempingsvermogen quasi nog nihil. Blessures zijn dan niet uitgesloten. Daar kan ik helaas van meespreken. Vorig jaar plantaire fasciitis, nu een weerbarstige kuit…en dat telkens door versleten loopschoenen…

 • voor de modebewuste loper: soms zien loopschoenen er echt niet uit qua design. Shit happens. Als dat model nu toevallig wel net geschikt is voor jouw voet, so be it, neem dan die en neem geen genoegen met een mooier model dat totaal niet geschikt is voor jouw voeten en loopstijl. Doe dan niet als het bakvisje dat ik een vorige keer bij RSLAB zag, die persé loopschoen x wou omdat die zo mooi waren, ook al knelden ze aan haar voeten en zag de loopwinkel-jongen meteen dat ze er helemaal niet goed mee liep. Da’s vragen om problemen hé.
 • En niet te vergeten: als je zo’n nieuw paar loopschoenen in huis haalt, is de goesting om ze zo snel mogelijk in te lopen des te groter. Ik kijk al volop uit naar morgenavond…m’n Dyad Yellows gaan inlopen!

 

Advertenties

6 gedachten over “het belang van goede loopschoenen

 1. Ruth, loop jij altijd op asfalt?? Ik kom op zachte ondergrond tot minimaal 2000km per paar schoenen, maar ik wissel nog meer af dan jij, ik heb nu zelfs 5 paren die nog gebruikt worden, waarvan sommigen maar heel zelden overigens, bv. alleen voor korte bosloopjes

  1. Ton, nee hoor. Regelmatig loop ik gemixt asfalt en park/bos. Ik heb trailschoenen (Brooks Cascadia) voor als het volledig onverharde loopjes zijn of trailruns. Die hebben er nog maar een 250 km opzitten en kunnen naar ’t schijnt wel een pak langer mee dan de gewone Brooks-schoenen, maar dat moet ik dus nog wat afwachten 🙂 Vroeger liep ik op Saucony en die gaan ook wel langer mee, maar kreeg er blessures van (niet door slijtage, gewoon omdat de leest niet goed was voor mijn voeten) en daardoor op Brooks overgeschakeld. Feit is dat ik héél blessuregevoelig ben en dus serieus wat demping nodig heb, wil ik blessurevrij blijven….

 2. Ik weet al vanaf 1993 dat asics gewoon mijn merk is, dus daar wissel ik al bijna 20 jaar niet in, sinds 5 jaar loop ik nauwelijks nog op asfalt (enkel wedstrijden) en ik heb nu een paar schoenen in gebruik waarmee ik een nieuw PR gevestigd heb: >2200km 😉 Mijn loopmaat loopt echter nog veel meer op één paar schoenen, naar eigen zeggen wel 5000km 😉 En blessurevrij, maar dat is natuurlijk heel erg persoonsgebonden..

  1. wow, 5000 km is wel heel spectaculair! 🙂 Ik kreeg ook wat reacties op facebook nav deze post en allen zeggen ze dat hun schoenen tussen de 800 en 1200 km aan vervanging toe zijn. Wel allemaal asfalt-lopers, het zal er wel iets mee te maken hebben hé.

 3. Op asfalt zeker spelen en na 750km vervangen, nooit geen problemen. Daarna is het beste er toch wel af. MAAR DAN WEL ENKEL OP ASFALT GELOPEN!!!

 4. Net zoals jij heb ik steeds minstens twee paar in de running en dan nog van verschillende merken, voordeel is dat elke schoen toch net weer ieets andere eigenschappen heeft en dus verplicht je uw lichaam zich een klein beetje aan te passen, ik doe dit al jaren en zonder noemenswaardige blessures, je hebt daar trauwens een erg zinvolle uitleg geschreven en zal zeker mensen iets wijzer gemaakt hebben, nog veel succes en blessurevrij Ruth ! 🙂

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s