gelezen – Darkly Dreaming Dexter van Jeff Lindsay

Dexter Morgan….velen kennen deze charmante seriemoordenaar dankzij de serie Dexter. Ondertussen zijn hier al 6 seizoenen in de ether gestuurd, en elk seizoen wordt het straffer en straffer. Dit weekend start in de States trouwens seizoen 7, hopelijk volgt zender 13th Street (via welke zender wij tot en met seizoen 6 keken) gauw hier in België.

Deze zomer kreeg ik het allereerste boek cadeau. Het boek is niet gemaakt naar de serie, wel andersom. Jeff Lindsay creëerde het personage en ik vond het wel boeiend om te zien of hij in het boek even donker en charmant zou zijn als in de serie. En ook al zijn er heel wat gelijkenissen met het eerste seizoen van de TV-serie, er zijn ook heel wat verschillen waardoor het boek sowieso boeiend is om lezen en zelfs verrast op het einde.

Net zoals in de serie, krijg je in het boek continue een blik in zijn gedachten. Hij praat tegen de lezers en geeft daarbij steeds zijn visie op het menselijk gedrag en zijn eigen gedragingen. Uiteraard praat hij daarbij zijn eigen handelen goed, ook al is dat niet altijd zo kosjer. Opvallend is alvast dat Dexter in het boek een pak koelbloediger is dan in de serie. Er is maar één persoon die hij misschien niet zomaar overboord zou gooien en dat is zijn pleegzus Deborah.

Het verhaal

Het eerste Dexter-boek laat ons dus kennismaken met Dexter Morgan als personage. Een bloedspatten-analyst bij de Miami Dade Police Corps. Daarnaast lijdt hij een tweede leven als seriemoordenaar. Echter geen doordeweekse seriemoordenaar. Zijn slachtoffers zijn steevast mensen die het “verdienen”, doordat ze zelf aan het moorden waren geslagen, maar door een falend gerecht hun straf weten te ontlopen.
Dexter zelf omschrijft zijn moorddrang als “de donkere passagier” die in hem huist, een onbedwingbare drang die hem doet verlangen naar moorden. Deze passagier houdt hem al gezelschap sinds zijn kindertijd, toen zijn moeder gruwelijk werd vermoord. Hij werd gevonden door politie-agent Harry, die hem nadien zou adopteren. Harry krijgt in Dexter’s tienerjaren door dat er een moordenaar in zijn pleegzoon schuilt en kan hem ertoe bewegen alleen maar de juiste mensen om het hoekje te helpen.

Terwijl we doorheen het boek Dexter’s ware aard leren kennen, komt er een andere seriemoordenaar op de proppen die overal in Miami stukjes prostituees dropt, letterlijk dan. Stukken romp, armen, benen, hoofden…volledig ontdaan van bloed en mooi verpakt in doorzichtig plastiek. De moordenaar, die de bijnaam de “ice-truck-killer” krijgt,  laat hints achter die enkel Dexter kan ontcijferen en Dexter lijkt zich op een bizarre manier verbonden te voelen met deze psychopaat. In die mate zelfs, dat hij begint te vrezen of hij gek aan het worden is en tijdens blackout-momenten zelf de moorden heeft gepleegd.

Conclusie

Het boek is leuk om lezen als Dexter-fanaat, maar zelfs al ken je de serie niet, dan is het nog spannend leesvoer en perfect te volgen, gezien het boek er voor de serie was.
Als er dan toch minpunten zijn, laat het dan het rommelige einde zijn. De zoektocht naar de Ice-truck-killer komt rustig op gang en dan plots weet Dexter waar ie zit en loopt het verhaal ten einde, op amper enkele pagina’s. Laat dat nou in de tv-serie stukken beter uitgewerkt zijn 🙂 In de serie is de Ice-Truck-Killer ook een prominent personage, die zich op sluwe wijze in Dexter’s leven binnenwerkt door aan te pappen met Deborah en zelfs even haar grote liefde te worden. In het boek is het personage totaal niet uitgewerkt en krijgt hij amper 2 bladzijden “spreektijd” als het ware.

Mijn eindconclusie? Ik vind de tv-serie beter. Het verhaal met de Ice-truck-killer was daar stukken beter in uitgewerkt en gewoon veel spannender.  Anderzijds is in het boek op het einde helemaal niet duidelijk wat nou het lot werd voor de Ice-truck-killer en ben ik op dat vlak wel nieuwsgierig naar hoe dat in het tweede boek nou verdergaat…Toch een cliffhanger dus 🙂 En de moeite waard om verder te lezen…

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s