Taperen (spreek uit: téé-pe-ren)

Nog een dikke week te gaan voor de marathon en ik ben dus volop aan het taperen. Het aantal kilometers per week serieus aan het terugschroeven dus en volgende week komt daar dan nog het “carboloaden” bij.

Nochtans kan voor een beginnende marathonloper het idee van taperen misschien wel vreemd lijken. Want je buikgevoel zegt je precies toch wel dat je best zo veel mogelijk blijft trainen, om geen conditieverlies te lijden? Er zijn zo van die mensen die inderdaad hard blijven trainen tot quasi de dag voor de marathon, puur uit schrik dat ze anders niet fit genoeg gaan blijven tot M-day. Helaas hebben ze het bij het verkeerde eind: het is net in de laatste 2 à 3 weken dat rust ervoor zorgt dat je sterker wordt. In die korte periode lijdt je niet aan conditieverlies. Diverse studies toonden aan dat je aerobische vermogen niet afneemt tijdens het taperen. Het aantal spiercellen, enzymen, antioxidanten en hormonen, die allemaal tot een dieptepunt zaken tijdens de zwaarste trainingsweken, bereiken terug hun optimale peil dankzij het taperen. Ook spierschade, door lange trainingen, herstelt weer in die periode. Bovendien vaart je immuunsysteem er wel bij en worden je spieren dankzij de relatieve rust weer sterker.
Maar het grootste voordeel: je wordt eigenlijk beter (lees: sneller) dankzij het taperen. Onderzoek toonde aan dat je gemiddeld zo’n 3% conditievoordeel kan opdoen. Op een marathon betekent dit 5 tot 10 minuten sneller aan de finish staan!
(bron: Runners World en Medicine & Science in Sports & Exercise).

Met andere woorden: tijd om lekker te chillen! Jiehaa! En eerlijk gezegd: ‘k heb het nodig. Het is moordend druk op het werk. Met moeite vond ik woensdag en vandaag (vrijdag) wel een moment om tijdens de middag te gaan lopen. Het werden twee heerlijk relaxte loopjes van telkens een uurtje. Zalig als de druk zo van de ketel is eigenlijk. Zondag nog 1,5 uur op ’t gemakske, wat een verschil met vorige week.

En wat is nu dat carboloaden?

De meesten weten wel dat we koolhydraten nodig hebben, om een lange periode te kunnen lopen. ’t Is dankzij de koolhydraten dat we hopelijk de man met de hamer niet tegen het lijf lopen.Een aantal loopvrienden pakken dit heel drastisch aan. Eerst enkele dagen koolhydraten schrappen uit hun menu en zo veel mogelijk eiwitten eten, om dan drie dagen lang puur koolhydraten te “stapelen”, het zogenaamde carboloaden. Doordat je eerst die koolhydraten weerde, zou je lichaam als het ware een spons worden die daarna massaal alle koolhydraten opstapelt.
Ik doe dat dus niet. Tenminste, dat eerste deel niet. Omdat ik er niet in geloof. En omdat toch nog een beetje plezant moet blijven (+ ik eet veel te graag) en ik niet de ambitie heb om een marathon te winnen. Dus op vlak van voeding wijzig ik eigenlijk weinig.

Maar ik doe wel aan koolhydraten stapelen. Op een simpele manier. Bij mijn vorige 5 marathons (de laatste in 2008) en de Dodentocht kocht ik me telkens een bus “Carbolode” van Leppin. Pure koolhydraten, in poedervorm, te vermengen met water. Bij geen enkele van die marathons, noch de Dodentocht, ben ik de man met de hamer tegengekomen. Dat goedje helpt 🙂 Heb me alvast een nieuwe bus in huis gehaald.
Vanaf woensdag zien ze me op het werk dus verschijnen met een liter van dat spul. Drie dagen lang moet ik verspreid over de dag een fles van 1 liter leegdrinken. Ondertussen zwel ik meer en meer op van al die koolhydraten die zich nestelen in mijn lijfje. Maar geen nood, zaterdag na de marathon is dat er allemaal weer afgelopen 🙂 Hopelijk blijkt het ook deze keer een wondermiddel te zijn.

Advertenties

4 gedachten over “Taperen (spreek uit: téé-pe-ren)

  1. Hi Ruth,

    Ik kan daar niet goed tegen carboloading maar taperen kan ik heel erg goed 😉 Ik gebruik wel gels onderweg van een marathon, vooral in het eerste deel zodat ik die man met die hamer vermijdt.
    Succes volgende week.

    groetjes,

    Dorothé

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s