reflecties

Het voordeel van enkele dagen vakantie te nemen na een marathon, is dat je tijd hebt om wat na te denken. Zeker als zoonlief plots hoge koorts blijkt te hebben en je veroordeeld bent tot een dagje verplicht de ongelooflijke luilak uit te hangen in je vakantiewoonst….Alle nadeel heb z’n voordeel, zullen we maar denken… Gisteren verliep lekker relaxed, beetje zwemmen en naar het strand van Domburg (waar we een hele horde wandelaars van de marathon-wandeltocht zagen passeren), maar vandaag dus ultrarelaxed door een zieke Seppe (hopelijk slechts een 24u-viruske).

de trappen van Domburg, aan het 32 km-punt van de marathon

Maar goed, ik was dus wat aan het nadenken hé. Over m’n prestatie van zaterdag bijvoorbeeld. Als ik zie wat voor kanjers ik achter mij heb gelaten, dan ben ik toch wel een beetje trots op mezelf. Ik las al heel wat verslagjes her en der, allemaal van mensen die makkelijk 3u30 tot 3u50 waard zijn op de marathon en er nu meer dan 4u30 over deden…Overmoedig gestart, of last van krampen, of….Deze marathon kende blijkbaar bij velen geen genade ook al was het volgens kenner een “editie voor watjes”, door de milde temperaturen en veelal rugwind. Tja, laat mij dan maar een watje zijn hé 🙂

’t Ventje verraste me gisteren alleszins met volgende uitspraak:”waarom loop je dan niet binnenkort eens een vlakke stadsmarathon, kan je eens zien wat je waard bent op een “normaal” parcours”. Tja, tuurlijk heb ik bij mezelf ook al die bedenking gemaakt. Met m’n huidige conditie zou dat zeker een PR worden (PR dateert van 2008 en is iets van een 4u16min).
Toen ik hem repliceerde dat hij de voorbije drie maanden wel stevig gezeurd heeft omdat ik zo vaak weg was om te trainen, bleek hij een acute aanval van geheugenverlies te hebben. Huh, ikke zagen? LOL 🙂 Die drie maanden “afzien” met mij, zijn blijkbaar dan toch weer snel vergeten.

Maar wil dat nu zeggen dat ik zijn “aanbod” (laat ik het zo maar noemen), nu echt overweeg? Hmmmmm….laat ik zeggen dat ik nog niet radicaal neen zeg. Maar ik zie het in 2013 niet haalbaar. In januari start Seppe met school en dat wil ook zeggen, weer een gans nieuw ritme waar we aan moeten gaan wennen, waaronder andere werkuren (school start niet om 7u zoals de crèche) en beetje ander ritme thuis daardoor. En ons braaf houden aan schoolvakanties (wegens te weinig vakantiedagen om ook tussendoor nog wat te nemen). Maar anderzijds ook voortaan alle woensdagen thuis (ouderschapsverlof gevolgd door tijdskrediet), wat wel wat ademruimte geeft (toch in de voormiddag, haha).
Maar dan weer een strak trainingsregime erbij pakken, ik denk niet dat ik daar goesting voor ga hebben. En laat die goesting nu het belangrijkste zijn in een marathonvoorbereiding. Is die mentale bereidheid er niet, heeft het gewoon geen zin, lijkt me. En nu is die goesting er alleszins niet.

Wat dan wel in 2013? Voorlopig dus nog geen marathon, tenzij in het voorjaar alsnog die goesting terugkomt en dan plan ik misschien wel weer iets in het vroege najaar. Maar ik ga er van uit dat dat niet gebeurt. Dus voorlopig hou ik het bij wat kortere dingen. Liefst natuurlopen en trails, omdat ze het minste druk geven. Lekker relaxed lopen en genieten, dat wordt het hoofddoel in 2013. En op die manier mijn basis versterken. Mijn basistempo is er de voorbije maanden sterk op vooruitgegaan en ik wil even op dat elan verdergaan. Beetje sterker en sneller worden dus, gezond en blessurevrij blijven en vooral genieten van het lopen. Als dat geen mooie doelen voor 2013 zijn, dan weet ik het ook niet meer…

 

Advertenties

6 gedachten over “reflecties

 1. Ik kan mijmeren wat ik wil maar mij zie je niet meer op een stadsmarathon. Ik heb dit soort werk te lief. Je idee over wat kortere trails spreekt mij meer aan;-)

 2. Maar Ruth, je kunt met genieten op trails en in mooie omgeving ook die marathon voorbereiden. Het hoeft elkaar niet te bijten. Er zijn hele onderzoeken gedaan naar het nut of de onzin van snelheidstrainingen, maar volgens mij moet je met plezier in het lopen en het vasthouden van je huidige vorm makkelijk een snelle marathon kunnen lopen!

  Ik denk dat ik jou maar eens in de gaten ga houden, wie weet wat voor moois je allemaal gaat doen! 😀

  1. Paula, ik geloof je helemaal hoor. Heb in voorbereiding van deze marathon een drietal prachtige maar zware trails gelopen en heb daar zeker een deel van m’n huidige vorm aan te danken (dat en het zeer doordachte schema van Tiny). En het is vooral genieten hé, zo’n trails. Daarom dat ik me daar graag wat meer op wil focussen. En die snelheid zal dan inderdaad wel vanzelf komen 🙂

 3. Ruth,

  Die mijmeringen ken ik. Na Rotterdam besloot ik komend jaar geen marathon te lopen. Nu overweeg ik zomaar tussendoor een marathon te lopen. Dwz dat ik niet de complete training doe maar tot 25 km en dan de marathon gewoon heel rustig aan om eens te kijken hoe dat gaat. Ik merk dat ik na trainingen langer dan 25 km de dag verder niets meer doe wegens vermoeidheid/geen puf en dat kan ik hier in dit gezin niet 4 weekends doen. Die trails trekken mij ook, maar ik heb niks in de buurt hier, dus ik zal dat juist in de vakanties moeten doen als ik in een dergelijke omgeving ben. Ik wil ook niet meer dan 4-5 loopjes doen per jaar want het kost geld/tijd/focus terwijl ik het meeste geniet van de vrijheid van het lopen. Leg je niet vast voorlopig maar gewoon lekker blijven rennen. Geniet nog lekker na van je prestatie van de kustmarathon en je vakantie.

  groetjes,

  Dorothé

  1. zeker als je een gezin hebt, is het veel wikken en wegen hé. Dat gevoel ken ik. Alsook de budgetten die er soms inkruipen om ergens een wedstrijd te lopen. Wij proberen het dan ook direct met een korte gezinsvakantie te combineren, maar dat lukt nu ook niet altijd. Afstand tot de plaats van het gebeuren zal voor mij volgend jaar alleszins een belangrijke factor zijn die zal meespelen in m’n keuzes. Veel succes binnenkort op je marathon!

 4. Hoi Ruth,

  Maar ik denk er alleen over he, het is nog lang niet zeker dat het gaat gebeuren… dat is de vrijheid … geen druk xxx km’s te moeten lopen op een afgesproken plaats. 😉

  groetjes,

  Dorothé

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s