over tourist traps en zo

Nog twee daagjes en ons vakantietje in Zeeland zit er alweer op. ’t Is zeker niet de eerste keer dat we in Zeeland verblijven, integendeel. We hebben al eerder verbleven in Zoutelande, in Renesse en in Port Zelande (niet ver van Burgh-Haamstede). Het is wel de eerste keer dat we er verblijven met een peuter die af en toe wat entertainment vraagt. Dat vind je in een vakantiepark gelukkig al wel onder de vorm van een zwembad en binnen- en buitenspeeltuin. Maar afwisseling doet wel eens deugd. Dus bekeken we het foldertje dat hier aan de receptie lag, met de “leukste dagtrips in Zeeland” en kozen er twee dingen uit die voor onze Seppe misschien ook wel eens tof zouden kunnen zijn.

Het eerste uitje deden we gisteren en ging naar Vlissingen. Daar heb je “Het Arsenaal” dat zichzelf verkoopt als “piratenpark en zeeaquarium”. Gezien onze Seppe compleet gek is van Piet Piraat en minstens 10 x per dag op zijn eigen wijze het liedje loopt te zingen, dachten we dat een bezoekje aan de piraten hem wel zou aanstaan. Het uitje begon al een beetje in mineur: parkeerplaats vlakbij vonden we wel, maar is toch niet echt rijkelijk voorzien. En we sloegen steil achterover van de parkeerkost: 1,80 euro per uur en dan wel op voorhand met muntjes te betalen (dus gokken hoe lang je daar nu gaat rondhangen en zo). Uiteindelijk 7,5 euro ingestoken (en natuurlijk helemaal niet zo lang daar gebleven…). Soit, binnen werden we verwelkomd met de muziek uit de Pirates of the Caribbean-films. En daar mochten we dan de tweede keer dokken: maar liefst 14,5 euro per persoon! Jawadde. Gelukkig kon onze Seppe nog gratis binnen. Nu, voor die 14,5 euro werd ons wel héél véél beloofd: allerhande spannende attracties en zo. En veeeeeel vissen. En haaien, en roggen om te aaien en zo. Allé dan. Maar wat werd dat dus een teleurstelling. Het zeeaquarium is echt petieterig klein. Zeker als je Aquatopia, of zelfs het aquarium in de Zoo van Antwerpen al hebt gezien. De roggen waren wel tof, maar dat was het dan ook. En de haaien waren van die mini-exemplaartjes die niet echt veel angst inboezemden.
Wat onze Seppe wel angst inboezemde was de hele setting van het geheel. De muziek, de (mega-nep)decors en de kitscherige beelden van de piraten die er overal stonden. Het stond dat kleine ventje echt niet aan. Alles oogde donker en claustrofobisch en hij werd angstiger met de minuut. Voor ons als volwassenen begonnen we snel door te krijgen dat we in een mega-tourist trap waren terechtgekomen. Er was eigenlijk maar één attractie en dat was de schipbreuk-simulator. We zijn er niet ingeweest, want onze Seppe mocht er niet in. En het leek ons niet zo’n goed idee om er zelf in te gaan: van buitenaf zagen we zo al dat het opzet van de attractie was je zo misselijk mogelijk er weer uit te krijgen. Nee dank u. Voor de rest was er dus echt niks te zien, buiten dus wat beelden en attributen en een (slecht) nagemaakt interieur van een piratenschip. En een binnenspeeltuintje waar onze Seppe ook nog niet op mocht.

Seppe niet zo blij in Het Arsenaal

Dan toch één positieve noot: het kraaiennest was dan weer wel tof. Maar heeft op zich niets met dat piratengedoe te maken. Het is een grote hoge uitkijktoren met panoramisch zicht over de omgeving. Tja, da’s leuk natuurlijk. Vooral omdat het helder weer was en we dus lekker ver konden zien 🙂

Conclusie: het Arsenaal is 14,5 euro per persoon weggesmeten geld.

Gelukkig is Vlissingen op zich dan best wel eens leuk om wat rond te hangen en te shoppen en dat hebben we dan ook gedaan. En onze Seppe was gelukkig snel over het trauma van het Arsenaal heen, zeker nadat we hem een puzzel van Bob de Bouwer hadden cadeau gedaan 🙂

Ondanks de ervaring van gisteren, namen we toch datzelfde folderke even bij de hand voor een volgende uitstap. We kozen nu Utropia, in Middelburg. Middelburg is een superleuk stadje, waar we dit verlof al twee keer waren gepasseerd. Maar Utropia ligt net buiten het stadscentrum en was dus tot nu toe aan onze aandacht ontsnapt. Terecht zo bleek…Het belooft nochtans ook veel leuks, m.n. een tropische vogel- en plantentuin met heel wat losvliegende vogels en zo. De website oogde alleszins veelbelovend. Jaja, hier zouden we wel wat te zien krijgen!
Dankzij de GPS vonden we the place to be. Eerst dachten we dat onze GPS-dame zich toch vergist had. We stopten namelijk bij een grauwe bouwvallig uitziende hangar. Maar er hing wel een groot spandoek met Utropia en er was een parkeerplaats voor wel 6 (!) auto’s voorzien, dus ja…dit moest het wel zijn. We waren toch nog even aan het twijfelen…zouden we? Ach ja, we waren er nu toch. Gelukkig viel de inkomprijs hier iets beter mee dan in Vlissingen: 7 euro per persoon. En onze Seppe mocht weer gratis binnen. Eenmaal binnen zagen we wel vogels en papegaaien. Maar het geheel oogde zo troosteloos dat we liefst eigenlijk weer zo snel mogelijk naar buiten wilden. Maar allé, we beten door. Oké, wat kooien met papegaaien en zo, een paar vogeltjes die rondvlogen en een waterbassin met heel veel vissen. Er was ook een klein bassintje met van die vissetjes die dode huidcellen opeten en daar mochten we dan onze hand eens insteken. Oké, dat was even leuk. En voor onze Seppe was het best wel tof, maar die vond vooral het springkasteel dat in een donker hokje stond geprakt het tofste van al…

een nogal triestig-uitziend Utropia

Conclusie: neen, niets spectaculairs of uitnodigend aan, aan Utropia. Het geheel voelt zo benauwd, bouwvallig en slecht onderhouden aan, dat je medelijden krijgt met al die beesten die er zitten. De planten ogen slecht verzorgd, het was er vuil. De vloeren lagen er echt smerig bij, alsof er al weken niet met een borstel en dweil overheen was gegaan…Jammer, want er is best wel wat van te maken, lijkt me.
Bizar vond ik dan wel het winkeltje aan Utropia, met boeddhabeelden en wierrook en zo. Wat kwam dat er nou bij doen? Heel raar.

Maar allé, vanuit Middelburg ben je direct overal, zo ook in Nieuwdorp. Een mini-gehuchtje waar ook een wijnboer zit die een superschattig winkeltje heeft met vooral zijn eigen brouwsels. Daar dus wat gaan inslaan, voornamelijk cadeautjes. En gaan lunchen in het schattigste restaurant dat we tot nu toe al tegenkwamen, in het dorpje ’s Heerenhoek. We werden er verwelkomd door een echt Zeeuws meisje en ik kreeg er een maaltijdsalade geserveerd voor 9 euro, maar ik kon er wel een week aan blijven eten…gigantisch 🙂

Morgen spelen we dus maar op safe en gaan we naar Veere. Daar zijn we al geweest en we weten dus dat het daar gewoon lekker gezellig is 🙂 Misschien laten we ons wel vangen voor een boottochtje, maar ach…wat kan daar nou mee mislopen? 😉

Advertenties

Een gedachte over “over tourist traps en zo

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s