marathon van New York vs. Orkaan Sandy

Enkele dagen geleden herleidde orkaan Sandy de Oostkust van de VS tot één grote puinhoop. New York deelde daarbij zwaar in de klappen. Laat nu net in New York a.s. zondag dé marathon der marathons doorgaan. 40.000 lopers zijn ingeschreven, in normale omstandigheden staan er miljoenen supporters aan de kant. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat zo’n marathon niet alleen een enorme kost is voor een stad als New York (veiligheid etc) maar ook een serieuze geldmijn (alle hotels volgeboekt, heel wat buitenlanders die er een citytrip aankoppelen en dus veel geld spenderen). Dat de organisatie, in samenspraak met de burgemeester van New York, gisteren besloot om de marathon zeker te laten doorgaan, is dus niet zo’n verrassing. Dat het gemengde gevoelens oproept, tja….dat is natuurlijk ook niet gek.

Moest ik zelf ingeschreven zijn, als buitenlander, ik zou ook willen dat ie doorging. Velen moeten er lang voor sparen, het is bijvoorbeeld als Belg al niet simpel om ingeschreven te geraken en tja…je traint er hard voor en leeft er lang naartoe. Maar ik zou er toch ook lopen met een dubbel gevoel.
Terwijl je er loopt, zijn nog miljoenen mensen bezig om hun hebben en houden terug bijeen te sprokkelen en letterlijk hun “wonden te likken”. Grote delen van de stad zitten nog zonder electriciteit en het metro-systeem ligt op zijn gat. Dus of er daadwerkelijk miljoenen mensen voor je gaan staan supporteren (en dat maakt toch wel een groot deel van de magie van deze marathon)….I don’t think so.

Het zal alleszins een bizarre editie worden dit jaar.

De organisatie zegt er zelf dit over: The mayor has decided the city can handle some sports games on Saturday, and the Marathon on Sunday. That’s the only reason we’re running. It’s no longer a run in any shape or form. It’s only about helping the city of New York on the road to recovery.

Een marathon die een stad weer kan doen heropleven? Het lijkt enorm nobel natuurlijk.
Wat staat wel vast:
– voor 40.000 lopers is er een gigantisch dienstverlening nodig. Die logistiek wordt niet alleen geleverd door de organisatie, maar ook door politie, brandweer en andere hulpverleners (denk maar aan eerste hulp ter plaatse, spoeddiensten). Die laatsten worden nu volop ingezet om getroffen burgers te helpen, maar moeten zondag dus die cruciale taak opzijleggen voor een loopevenement;
– denk bijvoorbeeld ook even aan al het water dat je voor die lopers moet voorzien, terwijl miljoenen gezinnen nu nog zonder drinkwater zitten…
maar anderzijds:
– het is de stad zelf die zelf mee het groene licht geeft: het grootste deel van het parcours is gespaard gebleven en er zijn genoeg manschappen om deze taak ook op zich te nemen;
– liefdadigheid zal vermoedelijk een groot thema worden deze editie. Als je de diverse fora leest, gaan heel wat deelnemers kledij en ander materiaal schenken aan de getroffenen.

Ik kan er zelf moeilijk een mening over vormen, maar kan me ergens wel inbeelden dat het “uitstellen” met een paar weken, of het event zelfs afschaffen, gewoon geen optie was voor de organisatie, gelet op het internationale en grootse karakter van deze marathon. Ze kunnen eigenlijk nog van “geluk” spreken dat Sandy al begin deze week door New York raasde en niet a.s. zondag tijdens de marathon…

Ik duim alvast voor Koen die er zijn verjaardagsmarathon ter ere van zijn 50e verjaardag gaat lopen! Het zal ook voor hem dus zeker een memorabele editie worden. Succes!!

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s