hardloper of jogger?

Wie al eens de naam van mijn blog heeft opgemerkt, zal al wel gezien hebben dat ik mezelf een “jogger” noem. Dat is eigenlijk helemaal niet bewust gekozen. Ik vond “happy jogger” gewoon toffer klinken dan “happy runner” of “happy loper”. Kwestie van een naam voor het beestje te kiezen dus.

Toch is er blijkbaar een serieus verschil tussen “lopen” en “joggen” en vind je er op diverse hardloopfora zelfs hele discussies rond. Voor mij is lopen tegen 11 à 12 km/u wel degelijk lopen (of hardlopen voor de Nederlanders). Joggen, da’s voor mij rustig uitlopen tegen een 9 km/u. Maar voor een beginner is dat tempo van 9 km/u dan weer (hard)lopen en niet joggen. En sommigen zullen ook nooit voorbij dat tempo gaan en voelen zich daar goed bij. Best goed dan toch, niet? En als zij zich dan hardloper noemen, dan is daar m.i. niets op tegen te hebben.

Nu kwam ik vandaag op Twitter toevallig deze uitspraak van ultamarathonman Dean Karnazes tegen: The difference between a runner and a jogger is a jogger still has control over his life. We runners have lost it.

Wow…zo had ik er nu nog nooit tegenaan gekeken. Dus een jogger is iemand die controle over zijn eigen leven behoudt, een hardloper daarentegen, is de controle kwijt. Ik snapte het eigenlijk niet zo goed. Dus ben ik wat verder gaan zoeken over wat hij nu bedoelt met deze uitspraak. Gelukkig blijkt de uitspraak iets minder straf bedoelt dan dat hij zou kunnen overkomen. En wat blijkt: soms ben ik dan toch echt een hardloper. En zelfs de meeste van m’n loopkameraadjes 🙂
Karnazes vond zichzelf een beetje gek geworden omdat hij op ideeën komt zoals een Badwater Marathon lopen (in Death Valley), of héél de Verenigde Staten al hardlopend doorkruisen. Hij had het gevoel dat hij soms echt wel eens de controle verliest, omdat hij te veel wil doen als “hardloper”. Als je een rustige jogger bent, dan ga je zo’n dingen waarschijnlijk gewoon niet doen. De gebruikelijke rondjes met vrienden in je buurt, bekoren je vaak al meer dan genoeg. Ben je een hardloper daarentegen…dan verleg je al wel eens sneller je grenzen en zoek je uitdagingen op, zoals een marathon lopen of eens wat zottere dingen. Ben je een hardloper, dan doe je ook opofferingen, om dat doel te bereiken. Je zet soms je sociale leven on hold, omdat je zware trainingen voor de boeg hebt. Voeding wordt aangepast, alcohol wordt wekenlang geweerd,  weekendtripjes worden gepland in functie van een hardloopwedstrijd of speciale training, enz….Dat herkennen we allemaal wel zeker? Ik in ieder geval wel, en ventje zal wel direct keihard ja beginnen knikken als hij dit leest 🙂

Dus misschien heeft hij wel gelijk. Wij hardlopers zijn soms een raar volkje, die af en toe wat controle verliezen. Maar of dat zo erg is? Nee toch? Zolang het binnen de perken blijft zeker?

Maar laat ik toch nog even terugkomen op dat begrip “hardloper” of “jogger”. Want eigenlijk vind ik dat het er totaal niet toe doet, hoe je het beestje een naam geeft. Het feit dat het her en der discussie oproept, doet uitschijnen alsof het minderwaardig is dat je slechts tot het legertje “jogger” mag gerekend worden. Alsof dat zo erg is? Het doet uitschijnen dat een hardloper een beetje elitair is, of snob.
Een echte loper heeft respect voor iedereen die deze mooie sport beoefent, of hij nu aan 8 km/u loopt of aan 16 km/u. Iedereen loopt naar zijn eigen kunnen, de ene twee keer per dag de andere twee keer per week. Zolang je er zelf maar plezier aan beleeft en eruit haalt wat je er voor jezelf wil uithalen.

Happy running!

Photo by Michael “Mike” L. Baird
Advertenties

5 gedachten over “hardloper of jogger?

  1. Dat heb je heel mooi verwoord! Ondanks dat ik de afgelopen 2 jaar nauwelijke heb gelopen, voel ik me toch een hardloper. En geen jogger. Ondanks mijn gebrek aan snelheid, wedstrijden enz. Ik heb echt een hekel aan de term jogger. Maar als onderdeel van je blognaam is het precies goed! Klinkt veel beter als “One happy hardloper” of “One happy runner”…

  2. Het vershil tussen een jogger en hardloper zit , volgens mij tussen de oren, als je van jezelf denkt een hardloper te zijn, wel dan ben je dat toch……………….ik had eens gelezen als je tegen 9 km/h loopt ben je een jogger en als je tegen 10km/h loopt ben je hardloper?……………………..wat een hypocitische waanzin !!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. Ik heb hier ooit ook eens een post over geschreven! Destijds las ik een omschrijving waarbij joggers werden gedefinieerd als mensen met een ‘intrinstieke motivatie’. Mensen die gaan lopen om het lopen, en die niet gemotiveerd worden door wedstrijden of prijzen.

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s