“muziekloper” of “stilteloper”?

Ik schreef het hier al wel eens eerder: ik loop graag met wat muziek als gezelschap. Als ik dan zo eens rondhoor bij vrienden, lijken er zich twee kampen te vormen: de muzieklopers en de stiltelopers (laat ik ze nu maar even zo noemen, zonder verdere bijbedoelingen).

De muzieklopers houden van de begeleidende beats, de “afleiding”, het geeft drive om te lopen of ze vinden het gewoon leuk om tijdens het lopen naar hun favoriete muziek te luisteren.

De stiltelopers houden van de innerlijke rust onderweg, het geluid van de natuur (kwetterende vogeltjes en zo), het lopen geeft hen ergens een soort van rust waar ze naar op zoek zijn.

Zelf zou ik graag tot het legertje stiltelopers horen. Ik heb het al eens een paar keer geprobeerd. Maar het lukt me niet. Als ik zonder muziek loop, ervaar ik meer herrie in mijn hoofd dan wanneer ik met muziek loop. Klinkt raar? Ik ben nogal een piekeraar. Mijn gedachten leiden soms echt een eigen leven. Het zorgt regelmatig voor periodes van slapeloosheid, maagpijn en een rusteloos gevoel. Een mallemolen in mijn hoofd die niet te stoppen is. De keren dat ik dus zonder Ipod op stap trok, liep ik heel de tijd te piekeren. Ook het lopen zelf ging niet goed. De gedachtengang leidde tot pieken in m’n hartslag en ik liep constant op m’n klok te kijken. Het toertje dat ik liep, leek eindeloos langer te duren dan het eigenlijk was. En dat allemaal door die herrie in m’n hoofd.

Het argument van luisteren naar de kwetterende vogeltjes en andere fijne natuurgeluiden, gaat bij mij vaak ook niet op. Loop maar eens de ring van Antwerpen over…geen gekwetter van lieve vogeltjes te horen, wel het geraas van het verkeer. Hier in Boortmeerbeek is dat niet anders. Altijd is er wel lawaai van verkeer te horen. Ik benijd mensen die maar de deur hebben uit te stappen en recht de natuur in lopen. Ik moet altijd wel enkele kilometers in het lawaai en tussen het beton overbruggen…

Dus toch maar de Ipod op. Een periode heb ik naar audioboeken geluisterd. Dat was ook fijn. Maar niet te doen in lawaaiierige omgevingen, want dan miste ik stukken van de tekst die voorgelezen werden. Het is dus niet zo dat ik nood heb aan stimulerende beats. Als er al iemand tegen mij babbelt, is het al goed. Die afleiding, dat doet het hem bij mij. Dan ebt de herrie in mijn hoofd helemaal weg, vloeit de spanning uit m’n lijf en kan ik volop genieten van het lopen.

Wat zijn jullie, muzieklopers of stiltelopers?

musicrun

Advertenties

11 gedachten over ““muziekloper” of “stilteloper”?

 1. Ik ben een twijfelaar 😉 Op wedstrijden vast en zeker met oppeppende muziek. Maar soms durf ik mijn lange duurlopen wel eens volledig in stilte doen. Was wennen in het begin, maar je bent je veel bewuster van je omgeving (ok, Antwerpse ring of niet ;-)).

 2. Ik ben een stilteloper. Ik heb eens geprobeerd met muziek en dat ging niet . Ik kan in begin meestal wel moeilijk mijn hoofdje leeg te maken, maar naarmate het einde van training probeer ik mij echt fixeren op ‘niet nadenken’. NIet altijd makkelijk 🙂

 3. Geweldig onderwerp! Ik wil net als jij graag een stilteloper zijn, die genoeg heeft aan haar gedachten en innerlijke rust. Maar net als jij helpt muziek me heel erg bij het hardlopen. Ik houd het er langer door vol, en het verbetert mijn snelheid.

 4. Hi Ruth,

  Die herrie heb ik ook in mijn hoofd, maar hoe verder ik loop hoe stiller het wordt, dat is een van de redenen waarom ik graag loop. Verder ben ik slechthorend en kan nog zonder gehoorapparten de straat op maar ik moet wel opletten op het achteropkomend verkeer. Oortjes in zijn voor mij gewoon te gevaarlijk.

  groetjes,

  Dorothé

 5. Als ik alleen train heb ik bijna altijd muziek bij me maar zet het niet altijd aan, meestal wel. In gezelschap uiteraard nooit. Bij wedstrijden waar “ik er voor ga”, nooit, bij andere soms.

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s