potdorie, daar is de winter!

Ik heb wekenlang in een soort van ontkenningsfase gezeten, maar nu is er geen ontsnappen meer aan. Terwijl ik dit typ, vallen er buiten grote sneeuwvlokken. Damn, de winter is nu echt daar! Dat besef kwam er eigenlijk maandag al. Ik nam naar goede gewoonte een topje en licht truitje om aan te doen voor het werk (bovenop een jeans natuurlijk hé). Ik kwam als een ijslolly aan op het werk en heb daar heel de dag lopen bibberen (verwarming is nog een beetje een issue in ons vernieuwde gebouw). Maandagavond dus maar op een stoel gaan staan en mijn dikke wintertruien van het bovenste schap van m’n kleerkast gehaald en wat lager gelegd. Al een teken aan de wand dat de winter er nu echt is. En dan kwam die sneeuw er ook nog bovenop. Aaargghh…Gisteravond ben ik er dan toch nog aan ontsnapt. Gelet op de trailrun a.s. zaterdag moest ik deze week mijn trainingen wat verschuiven en werd de woensdagtraining naar dinsdag verhuist. Morgen (donderdag) vindt dan de vrijdagtraining plaats. Volgt u nog?  Maar wat een geluk gisteren! Met loopmaatje C. werd het een heerlijke training in ideale omstandigheden: redelijke temperatuur, droog, windstil. We hadden de sterrenhemel boven ons en een maan die ons parcours een beetje verlichtte (+ een petzl, gelet op mijn nachtblindheid, héhé). Moest ik vandaag gaan lopen zijn, zou de pret al een pak minder geweest zijn: regen, wind, sneeuw. Nou ja, niets onoverkomelijk natuurlijk. Maar ik wil tegen zaterdag geen verkoudheid riskeren. En als ik de weersvoorspellingen mag geloven, mag ik morgen weer genieten van droge omstandigheden. Olé!

Maar ik wijk af. Want die winter dus…Ik heb er een bloedhekel aan, maar dat had u wellicht al begrepen. Maar van de herfst was ik ook al geen fan en kijk…door met een open blik buiten te kijken, heb ik de afgelopen maanden de herfst wel leren appreciëren. De natuur toonde zich alleszins wel op zijn mooist en laat ons eerlijk zijn…we hebben al ergere herfstmaanden gekend dan deze van 2012. Dus wie weet leer ik dit jaar ook de winter wel appreciëren? Laten we het hopen. Ik heb alleszins zelf de eerste stappen gezet: twee mooie wintertruien gekocht (op kosten van de schoonmama, voor mijne kerstmis) en de kerstboom staat hier ook al te prijken. Die laatste zal natuurlijk de barre weersomstandigheden niet goedmaken, maar we kunnen alleszins toch uitkijken naar een gezellig warm nestje bij thuiskomst. De boom is trouwens childproof, met niks breekbaars erin. Kwestie van onze wilde peuter niet op ideeën te brengen. Hopelijk raakt hij niet te veel geïnteresseerd in de pakjes eronder en begint hij die allemaal uit te pakken straks 🙂

boom

De uitdaging wordt dus de barre weersomstandigheden doorstaan. Ik ben een ongelooflijke koukleum en vrees dus het ergste. En dan heb ik het ik ook niet zo begrepen op gladde toestanden buiten. Onze auto is wel uitgerust met winterbanden en ik ben een voorzichtige chauffeur, daarom is mijn ongeduldige medemens op de baan dat niet persé. En wat dan met lopen in de sneeuw? Er wordt hier in ’t dorp niet gestrooid, wat er voor zorgde dat twee jaar geleden zowat alle fiets- en voetpaden er drie weken lang spekglad bijlagen. Lopen was gekkenwerk. Het Domein van Hofstade is zeker een alternatief, maar ligt op 4 km van m’n deur. We zullen wel zien hé.

Ik vond in ieder geval volgende tips op het www omtrent lopen in de sneeuw. Ze leken me wel nuttig, wie weet hebben jullie er ook iets aan? Alvast veel leesplezier!

lopen in de vrieskou en de sneeuw – 8 tips!

1) Kleed je naar de omstandigheden. Het is vooral belangrijk om “uit-stekende” lichaamsdelen te beschermen, zoals vingers, oren, neus, wangen, kin, tenen. Goeie sokken, schoenen, handschoenen, muts, en bescherming voor je gezicht en nek (bv. door een buff) zijn een must. Je kleden in laagjes en als buitenste laag een wind-proof laag zijn ideaal.

2) Zorg voor schoenen met een goeie grip en loop op “veilig” terrein.  Als je op sneeuw of beijzelde voetpaden loopt, moet je goeie schoenen aanhebben en uiterst voorzichtig zijn. Een val op ijs kan nare gevolgen hebben, tot botbreuken toe, auw. Zoek dus zo veel mogelijk veilige paden uit, die ijsvrij gemaakt zijn. Ook natuurpaden zijn geschikt, mits de sneeuw niet zodanig is platgetreden en bevroren dat ze ook spiegelglad geworden zijn. Hou er ook rekening mee dat een dikke laag sneeuw e.e.a. kan verhullen, zoals blootliggende boomwortsels, diepe putten in de weg of het pad, etc…. Opletten dus!
Er zijn loopschoenen op de markt die speciaal voor sneeuw- en ijscondities geschikt zijn. Of dat een noodzakelijke aankoop is voor in onze contreien (met slechts enkele moeilijke weken per jaar), laat ik hier in het midden…

3) Kijk uit voor andere wintersportavonturiers. Als je je loopterrein deelt met langlaufers, skiërs of slee-enthousiastelingen, kijk dan goed uit en tracht je eigen loopparcours gescheiden te houden van het hunne. Zeker mensen op een slee of ski’s zijn onvoorspelbaar qua snelheid en richting. Andere sporters verwachtten ook niet altijd een loper op hun pad te ontmoeten.

4) Drijf jezelf niet tot het uiterste.  Lopen tijdens een winterprik is nu eenmaal anders dan tijdens de rest van het jaar. Je lichaam zal sneller uitgeput geraken en je moet dus sneller beroep doen op je reserves. Drink voldoende water en neem wat te eten mee als je een eindje op pad zoekt te gaan.

5) Kijk uit voor de wind. Zoals al onder punt 1 gezegd, is bescherming tegen de koude wind best wel belangrijk. Zeker in stevig vriesweer, zorgt de wind nog voor extra afkoeling, met kwalijke gevolgen (vrieswonden). Je kan bepaalde lichaamsdelen extra beschermen met een laagje vaseline of “cold cream”, en natuurlijk een extra laagje kledij. Je ogen kan je beschermen met een bril.

6) Drink geen alcohol en rook niet vlak voor je gaat lopen. Sowieso is dat nooit een goed idee, maar alcohol zorgt dat je sneller afkoelt en nicotine beschadigt de natuurlijke mechanismes in je lichaam die je warmte reguleren.

7) Ga naar binnen. Wanneer je klaar bent met je training, blijf dan niet buiten rondhangen in je bezwete kledij. Je koelt razendsnel af, wat kan leiden tot hypothermie. Ga dus snel binnen voor een lekker warme douche of bad en doe droge warme kledij aan.

8) Loop in gezelschap.  Het is veiliger om met een aantal mensen samen te lopen in winterse omstandigheden. Stel dat je toch uitschuift of onderkoeld geraakt door omstandigheden, is er direct hulp bij de hand.

(bron: http://www.wikihow.com/Keep-Running-During-Snow-Season)

Sommige dingen lijken overdreven, zeker nu het nog niet echt vriest en het sneeuwt nog niet echt hard (laat staan dat ie blijft liggen). Maar weet dat we de voorbije twee jaar toch wel heel wat dagen met temperaturen van tegen -10°C zaten en de sneeuw ook wel een serieus storende factor is geweest. Wie weet komen bovenstaande tips dan toch eens van pas hé.

En nu maar aftellen naar de lente 🙂

sneeuw

Advertenties

4 gedachten over “potdorie, daar is de winter!

  1. De kou vind ik niet erg, maar de sneeuw daarentegen… Ik hààt de sneeuw als ik met de auto moet rijden! Als je tijdens de vakantie lekker thuis kan blijven mag het van mij buiten 30 cm dik liggen maar zo ver is het jammer genoeg nog niet! Nog effe geduld!

  2. Hi Ruth,

    Ik heb nog een tip voor je… ik neem altijd een vuilniszak mee (klein opgevouwen). Als mij iets gebeurt – zou zo maar kunnen met die gladheid- dan trek ik die aan want dat isoleert je bezwete lijf. Ik heb gehad dat ik 4 km moest wandelen door een zweepslag voor ik weer in de bewoonde wereld kwam en kon gaan liften….. wat was ik blij met mijn vuilnisjas.

    groetjes,

    Dorothé

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s