wat een jaar! -#Monschau -223 dagen

Vanmorgen mocht ik voor de laatste keer dit jaar nog eens aan de slag voor een lange duurloop. 2 uur stond er op de planning, het werden een paar minuutjes meer. In totaal 19 km, dus lekker relaxed. Direct ook een goeie test van de Suunto. Amai, ik ben verliefd op dat ding, héhé.
Het eerste half uur liep ik alleen, maar ik wist dat er goed gezelschap op me zou staan wachten aan het Sportimonium in het Domein van Hofstade. Toen ik daar klokslag half 10 aankwam, liep Jessica er al wat rondjes te draaien, klaar om met mij een uurtje rond te drentelen in het Domein. Dat uurtje vloog om en toen moest ik nog een half uurtje terug naar huis. Terug muziekje opgezet en voor ik het wist was ik ook weer thuis. Helemaal nog niet moe, ik had er gerust nog een half uurtje kunnen bijdoen. Zalig zo’n trainingen.
Morgen hoop ik nog een kleine 40 minuten te kunnen gaan lopen, maar da’s nog niet zeker dat dat gaat lukken.

En daarmee zit er een geweldig loopjaar op. Ik kan met recht en rede zeggen dat dit mijn beste loopjaar ooit is geweest. Daar zijn verschillende redenen voor:

1) geen blessures gehad, en dat is historisch in mijn geval. Van 2000 tot 2009 sukkelde ik constant van de ene naar de andere blessure. 2009 was dan een rampjaar met m’n knie, dan kwam de zwangerschap en bevalling en verhuis in 2010. Vanaf 2011 begon ik stilletjesaan terug te lopen, maar nog niks lange afstand (max 5 à 10 km per training) en bleef ik ook wel blessurevrij. Maar met de loopkilometers dit jaar, ben ik echt blij dat ik het ook blessurevrij heb kunnen houden.

2) 100% het plezier in het lopen (her)ontdekt. Uiteraard is lopen al jaren een hobby en een hobby hou je enkel vol als je er plezier in hebt. Maar meestal was gaan lopen toch altijd wel een beetje een opgave. Een opgave omdat ik het me oplegde om een bepaald doel te halen. En uiteraard wel de voldoening halen uit het behalen van dat doel, wat op zich altijd goed is of je houdt het helemaal niet vol. Maar nu heb ik soms echt gewoon goesting om te gaan lopen, zelfs in weer en wind, of op de meest onmogelijke momenten (zoals onlangs gewoon vlak na een zwaar avondmaal, en het dan nog gaan doen ook). En dat is dan niet omdat er één of andere wedstrijd in het vooruitzicht ligt, maar gewoon omdat ik er 100% zin in heb. En ook dat is eigenlijk een primeur in mijn korte loopcarrière.

3) in 2012 herontdekte ik mijn liefde voor traillopen en ik ben er nu gewoonweg verslaafd aan geraakt. In 2009 proefde ik al een eerste keer van het trailen, toen ik met een gekwetste knie totaal onverantwoord toch maar de Bouillonnante mee deed. Ik had er de tijd van m’n leven. Maar de rest van 2009 en gans 2010 kwam lopen er dus niet meer aan te pas en in 2011 was ik in opbouwfase en leek een trail van 10 km in de Ardennen ergens gaan lopen gewoon dikke onzin. Dit jaar lukte het wel en wow…ik ben daar zo verliefd op geworden. 2013 zal op dat vlak nog een stuk toffer worden, met quasi niets anders dan natuurlopen en trails op de planning.

trailfoto

4) het topmoment van 2012 was uiteraard de marathon van Zeeland. Mijn 6e marathon, maar zeker de zwaarste die ik tot nu toe liep. Ik wou deze marathon in 2010 al lopen, maar daar stak dus allerlei een stokje voor. Dit was mijn revanche en wat voor één. Ben nog altijd zo trots op mezelf dat ik hem heb volbracht en echt goed heb gelopen: in een tijd die een half uur onder m’n verwachtte eindtijd lag en de laatste 7 km alleen maar volk (vooral mannen dan nog) voorbijgestoken. Echt kicken!

marathon3

Jaaroverzichtjes zijn niet compleet zonder wat cijfermateriaal. Nu lig ik daar zelf wel iets minder van wakker, maar ik hou sedert dit jaar toch terug een logboekje bij (dat van de Gavertrimmers-website, heel handig) en zo zie je toch wat totalen.

Et voilà, voor de cijferfreaks:
– gelopen kilometers: 1827 km (als ik morgen nog 6,5 km loop tenminste). Dat is zo’n 750 kilometer meer dan in 2011. De kaap van 2000 dus niet bereikt, maar dat komt door de maand februari – toen was ik twee weken compleet buiten strijd door ziekte.
– gelopen wedstrijden/trails: 11, goed voor 243,6 km

En de overige blabla, daar hou ik me niet mee bezig. Tenzij jullie echt nog details willen weten als gemiddelde tempo’s, maximum hartslag en zo…Dan laten jullie het maar weten! Oh ja, ik liep ook nog twee PR’s (10 mijl en 10 km). Ook leuk hé. Vooral die 10 km was kicken, omdat ik eindelijk stevig onder de 50 minuten geraakte! Dat hebben we dan ook weer gehad, héhé.

Ik ben dus heel content over het loopjaar 2012 en kan alleen maar hopen dat 2013 net zo boeiend en leuk en vooral blessurevrij en met mooie (trail)wedstrijden gevuld zal zijn.

En natuurlijk is er het aftellen naar Monschau. Zoals jullie in de titels van m’n laatste berichtjes al zagen, tel ik er letterlijk naar af. Zoiets motiveert mij wel, om mezelf te focussen op een gezonde levensstijl (die kilo’s en zo weetjewel), maar ook om hier bijvoorbeeld elke dag iets te komen posten. Niet persé om lezers aan te trekken of reacties te sprokkelen. Ik ben er gewoon graag mee bezig, met dat schrijven. En een blog is dan een leuke manier om ook met die hobby bezig te zijn. Zoiets van “twee vliegen in één klap” of zoiets Smile

2013
bron: http://www.greenprophet.com

Advertenties

11 gedachten over “wat een jaar! -#Monschau -223 dagen

  1. Bedankt Alain. En ik hoop dat jij nog volop de kans krijgt om in 2013 veel te schrijven en vooral te realiseren met je organisatie. Sterkte! xxx

 1. ik ben je beginnen volgen na de zilvermeerloop van dit jaar… op zoek naar foto’s kwam ik op jouw blog terecht. Heel fijn om te lezen, vooral omdat ik ook een fervente looptser ben. In mol liep ik ook een pr, nu jammer genoeg geblesseerd waardoor een voorjaarsmarathon in het water zal vallen.
  Hou de moed en enthousiasme erin, geniet van het lopen en ik blijf virtueel duimen voor je voorbereidingen en de rest voor Monchau. Een fijn eindjaar en een blessurevrij 2013 !!!

  1. wat een leuke reactie Sieke! Jammer dat je nu met een blessure zit, ik weet maar al te goed hoe frustreren dat is en heb zelf ooit ook marathonplannen daardoor moeten opbergen (was zelfs ingeschreven en met een reis eraan gekoppeld en zo). Da’s dik balen. Hopelijk ben je er snel van verlost en kan je er toch een superloopjaar van maken!

 2. Je gaat zeer waarschijnlijk die kaap van 2000 km in 2013 wel halen. En het leuke is dat ik dat van zeer nabij mag meemaken. Een gezond en blessure vrij 2013 toegewenst. Vanzelfsprekend ook voor Koen en Seppe!

 3. Ik wens je een fantastisch 2013 toe en niet alleen op gebied van lopen. Ook voor Koen en Seppe een nieuwjaarswens: dat jullie samen een mooi en gezond 2013 mogen meemaken!

 4. Amai, wat een fantastisch loopjaar! Weet je dat jij eigenlijk mijn voorbeeld bent (geweest) om ook te gaan lopen? Je klonk altijd zo enthousiast en dat motiveerde me om eindelijk die stap te zetten om toch echt met die start to run te beginnen. En voila, nu ben ik van plan om de 10 miles te lopen dit voorjaar 🙂
  Blijven volhouden, ik vind het geweldig wat je doet! 🙂 En een prettig loopjaar 2013!

  1. amai, wat een compliment Freyja. Wat twee maandjes naast elkaar op den bureau zitten tot gevolg kan hebben hé. Super dat je voor de 10 miles gaat! Nog veel succes!!

 5. Straf hoeveel je loopt, ik was zo trots dat ik in 2012 boven de 1000km geraakt ben, maar dat vind ik eigenlijk al behoorlijk veel. Ik denk niet dat het er voor mij inzit om nog meer te lopen.

  1. 1000 km is ook al heel wat hé! Je mag trots op jezelf zijn hoor, of het er nu 1000 of 5000 zijn, wat maakt het uit. Je beweegt en dat kunnen heel veel mensen niet zeggen!

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s