dat heet dan “ouder worden” -#Monschau -217 dagen

Al enkele maanden merk ik dat ik problemen heb met mijn zicht. Nu is dat niet zo raar: ik bril al sinds ik zo’n 7 jaar oud ben en m’n ogen zijn sindsdien alleen maar achteruit gegaan. Ondertussen zit ik aan bijna –8 aan één oog. Nog eventjes en ik krijg mijn bril deels terugbetaald van het ziekenfonds (maar laat dat geen doel zijn!). M’n huidige bril heb ik nu zo’n dikke 3 jaar. Omdat het zo’n dure investering is, probeer ik het altijd zo lang mogelijk te rekken alvorens een nieuwe bril aan te schaffen. Maar dat het zo niet meer verder kon, werd nu letterlijk pijnlijk duidelijk. Al enkele weken kamp ik met pijnlijke tranende ogen en lezen begint stilletjesaan een heuse opgave te worden. Kleine lettertjes op verpakkingen? Ergens goed in ‘t licht gaan staan, de doos op armlengte afstand houden en dan maar puren met m’n ogen in de hoop dat ik het zou kunnen lezen. Oei oei. Ik heb enkele weken serieus in een ontkenningsfase gezeten, maar toen m’n broer onlangs zei dat hij noodgedwongen is moeten overschakelen naar een progressieve bril (met dubbelzicht dus), begon ik te beseffen dat ik ook slachtoffer was geworden van de familievloek (iedereen in de ganse familie draagt een bril bij ons, met allerlei mogelijke bifocale en multifocale toestanden en m’n vader heeft al twee nieuwe lenzen in zijn ogen steken na cataract). En laat de 40 bij mij nu ook in het vizier worden (oké, dit jaar word ik er 39, dus ben er nog net niet) en da’s zo de leeftijd dat het zicht van dichtbij het wat laat afweten…Pfftt….dat heet dan ouder worden zeker?

Na gisterenvoormiddag weer de hele dag met pijnlijke tranende ogen te hebben rondgelopen, besloot ik onmiddellijk actie te nemen en bij de optieker in het dorp hier binnen te stappen. Normaal koop ik mijn bril altijd bij Hans Anders wegens lekker goedkoop (maar dat zie je dus na 2 jaar al aan de bril en na 3 jaar zie je er dus geen steek meer door). M’n kapster sprak vol lof over die optieker. “ Ze komen er van heinde en ver van!”, riep ze. Genoeg referentie voor mij, en dan zou het maar een dure bril worden. Mijn kijkers mogen wel een centje waard zijn, niet?
De optieker onderwierp me aan een zeer grondige test gelukkig blijk ik voor bijziendheid niet fel achteruit gegaan te zijn. Ik strand met één oog op –7,75, het andere op –5,75, en dan zit er nog een cilindrische correctie op (maar daar snapte ik geen sikkepit van).  Maar dan kwam de test waar ik dus wat schrik voor had: hoe zou het met het lezen zijn? Toen hij het testbrilletje met de gecorrigeerde glazen op m’n neus zette, gaf hij me een testblad met stukjes tekst die van groot naar klein gingen. En wat bleek? Ik kon alles lezen, tot de kleinste lettertjes toe. Die allerkleinste kostten me wel een klein beetje moeite, maar ik moest me niet in allerlei bochten wringen onder een lamp en verschillende armlengtes uitproberen om toch maar een woord te kunnen ontwaren. Een kleine versterking er nog bij opgezet en ik kon nu zonder moeite de allerkleinste letters lezen. Toen hij voor de gein mijn huidige (oude) bril even terug op m’n neus zette, kon ik de laatste drie stukjes niet meer lezen en leek het alsof ik een stevige correctie zou nodig hebben! Met andere woorden: het lag aan m’n bril, de glazen zijn door en door versleten. Oef! Geen progressieve glazen nodig, maar dus wel een lichte versterking (zogenaamde “anti-fatigue”-glazen) om het lezen te ondersteunen. Een eerste opstapje dus wel richting progressieve glazen en hij zei me dat ik er niet aan zou ontsnappen op termijn. Maar nog even uitstel dus.

Dan kwam de taak van een nieuw modelletje van bril te kiezen, want m’n huidige model toont serieuze tekenen van sleet (van de goekoop weetjewel). Gelukkig wou hij me wat helpen met kiezen, en het modelletje waar ik uiteindelijk voor koos zat direct goed vanaf de eerste seconde en volgens hem stond ik er heel goed mee (laat ik daar dan maar op vertrouwen hé). Voor 570 euro (slik), inclusief de glazen natuurlijk, ga ik vanaf volgende week dus weer zonder pijn weer kunnen lezen en eindelijk terug ingrediëntenlijstjes kunnen ontwaren (want als je op dieet bent, is dat best wel eens nodig zo nu en dan)!

vision

Advertenties

2 gedachten over “dat heet dan “ouder worden” -#Monschau -217 dagen

  1. ik ken dat maar ben al wat ouder en heb nu sedert een maand of 5 multifocale lenzen en ikke blij….(draag dit jaar al 24 jaar lenzen). Ook niet goedkoop hoor : 220 euro per 6 paar….

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s