gelezen: A Game of Thrones van George R.R. Martin -#Monschau -213 dagen

Lang geleden dat ik hier nog een boekrecensie postte, maar dat heeft dan te maken met het boek waarin ik bezig was. 760 bladzijden in piepkleine druk (en voor wie m’n post enkele dagen geleden las, weet dat ik het daar de laatste weken nogal lastig mee had). Gelukkig heb ik een e-reader, waarmee ik het lettertype iets kan vergroten, maar dat verkleint het aantal bladzijden niet natuurlijk…Elke avond voor het slapengaan las ik een hoofdstuk in dit lijvige boek en dat maakte dat ik er eventjes over deed. Door tijdsgebrek lukte het me niet om er ook op andere momenten van de dag in te lezen.

Nochtans is A Game of Thrones een heuse pageturner. Maar ik wou wel dat ik het gelezen had vooraleer ik de TV-serie had gezien. Zo zal ik ook boek 2 (A Clash of Kings) nu moeten lezen na het zien van de serie, en dat maakt het toch net iets minder spannend natuurlijk.

Voor wie niet weet over wat ik het heb: A Game of Thrones (Het spel der Tronen) is boek 1 uit de vijfdelige fantasy-reeks A Song of Ice and Fire (binnenkort een 7-delige reeks, want er zijn nog twee boeken op komst). Vorig jaar werden boek 1 en 2 verfilmd in een razend succesvolle TV-reeks Game of Thrones (nu ook op 2Be te zien), waarbij het eerste seizoen het volledige eerste boek (“A game of thrones”) omvat en het tweede seizoen boek twee (“A clash of kings”) . In maart komt seizoen 3 van de serie uit, dus er staat me een uitdaging te wachten. Tegen maart zowel boek 2 als boek 3 (“A storm of swords”) uitlezen…Telkens kleppers van meer dan 800 pagina’s. Oeps.

Is het boek goed? Ja! Had ik bij de serie in de eerste afleveringen wat moeite om mee in het verhaal te geraken, het boek komt wat beter op gang en personages en situaties worden dieper uitgewerkt. Het leuke aan het boek is dat elk hoofdstuk vanuit het perspectief van een ander hoofdpersonage wordt verteld. Het ene personage is daarbij al wat boeiender dan het andere. Zowel vriend als vijand (afhankelijk van hoe je het beziet) worden als hoofdpersoon in hoofdstukken naar voor gebracht, zodat je verschillende kanten van de strijd om de troon meebeleeft. Zelf ben ik absoluut fan van Daenerys, het drakenmeisje. Haar hoofdstukken verslond ik in een wip. Terwijl ik mezelf moest voortslepen door de stukken vanuit het standpunt van Cathelyn Stark. In de serie al een saai mens, in het boek krijgt ze meer pit en diepgang, maar ik had met haar toch de minste voeling. Soit: A Game of Thrones is boeiend, meeslepend, spannend,  afwisselend, gewoon goed.

Voor wie nog niet overtuigd is, kan misschien een korte synopsis het verschil maken, maar probeer dat maar eens te maken van zo’n omvangrijk boek. Zoals al aangegeven is het een fantasy-verhaal, maar je kan wel wat linken met onze eigen wereld herkennen. Het verhaal speelt in een tijd die gelijkenissen vertoont met onze Middeleeuwen, in een regio dat wat doet denken aan het Europa uit die tijd. Het rijk bestaat uit 7 provinciën, die ooit allemaal zelf afzonderlijke rijken waren. Thans heerst een koning over deze 7 provinciën: de heer van de Zeven Koninkrijken, hij zit op de “ijzeren troon”. En laat de strijd in dit boek dus gaan over wie het recht heeft om te zitten op die ijzeren troon.

Laat trouwens de term “fantasy” niet uitschijnen dat het een boek voor kinderen is! Er worden baby’s vermoord en kinderen van torens gesmeten, hoofden afgehakt en tentoongesteld op een spies, vrouwen worden à volonté verkracht, er zijn duistere krachten aanwezig (in de vorm van levende doden en allerlei hekserij) en de gevechten worden om ter bloedigst uitgevochten. Geen voer voor gevoelige zieltjes dus! Maar toch een aanrader!

agameofthrones

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s