begrensd -#Monschau -204 dagen

En weer raakte ik geïnspireerd door een spreuk die ik tegenkwam op het www.
Onderstaande spreuk zette me aan het denken.

To be the runner you want to be, you first have to be the runner you are right now.

Wat zit er veel in die uitspraak. De betekenis kan voor iedereen anders zijn, maar wat ze voor mij betekent? Dat ik moet aanvaarden dat ik grenzen heb. Ik zou heus wel graag meer doen dan ik nu doe. Ik droom van mooie natuur- en bergmarathons, zoals bijvoorbeeld in Zuid-Afrika of het Zuidwesten van de USA. Maar mijn lichaam heeft me al herhaalde keren duidelijk gemaakt dat er grenzen zijn. Enkele jaren geleden bleef ik die signalen negeren, omdat ik zo veel meer wou. Overal ja op zeggen, dingen doen waar ik op dat moment totaal nog niet klaar voor was. Ik liep mezelf voorbij, zonder eerst mijn lichaam voor te bereiden op wat komen zou. Het gevolg liet zich raden. Nu weet ik wel beter: ik ken nu mijn grenzen, ik weet waar ik nu sta, wat ik nu al kan zonder over m’n grenzen te gaan (en dus zonder geblesseerd te geraken). Wil ik nog meer? Tuurlijk wel! Maar er is nog tijd zat. Het cliché van “Rome is niet in één dag gebouwd” gaat hier ook op. Elk jaar een stapje verder, rustig op ‘t gemakje aan. Vorig jaar een paar trails en Zeeland. Dit jaar een paar trails meer en het zwaardere Monschau. Volgend jaar? Dat zien we dan wel weer. 

Ik vermoed dat een aantal lezers nu zoiets hebben van “amai flauwe trees”. Tja, niet iedereen heeft dezelfde grenzen natuurlijk en de ene raakt al wat sneller op een bepaald niveau dan de andere. Kijk naar Veerle, die moeiteloos een 100 km uitloopt of een 24 uursloop. Of naar Léonie die de Spartathlon uitliep dit jaar. Ieder zijn niveau, zijn sterkte, zijn lichaam, zijn karakter. De quote zegt dan ook “to be the runner you want to be…” en ik wil helemaal geen ultraloper worden. Dus hoeft het voor mij ook niet zo ver te komen als bij Leonie of Veerle. Geef mij maar mooie wedstrijden, tot aan de marathonafstand (dat vind ik al ver genoeg), maar er mag wat meer pit in zitten dan een gewone vlakke wegwedstrijd. Daar zit voor mij de uitdaging, iets waar ik de komende jaren verder naartoe wil werken…

En wat zijn jullie dromen, jullie ultieme doelen? Wat ze ook mogen zijn…geniet ook van de rit onderweg ernaartoe!

trail_running_2

Advertenties

3 gedachten over “begrensd -#Monschau -204 dagen

 1. Hi Ruth,

  Je leert van je fouten zeggen ze toch. Niet iedereen heeft hetzelfde gestel. Ik doe zelf heel aardig mee voor mijn leeftijd zeg ik er altijd bij. Ik heb bewondering voor de topvrouwen Martine, Jannet, Paula, Jolanda, Leonie etc. etc. maar ook voor die vrouwen die toch weer beginnen aan een start to run training en die moeizaam 5 of 10 km rennen ondanks psychische, fysieke en sociale omstandigheden. Je hoort veel minder van de laatste groep natuurlijk, maar ik ken er genoeg op het www en in de wijk. Beide groepen inspireren me. Ik probeer het zelf te doen als bij zeilen. Je moet ze aanpassen naar de wind en het weer dat er is. Soms heb je ze mee en soms heb je ze tegen. Je moet doen wat bij je past. Vrouwen zijn daar ook weer anders in als mannen vind ik. Afijn genoeg geschreven.

  Keep running the way you like,

  Dorothé

 2. Het heeft niet het minste zin je eigen doelen of prestaties met die van andere te vergelijken. We hebben allemaal ons eigen lichaam en ons eigen karakter, ons eigen gezin en omstandigheden. Die bepalen mee onze doelen. Of de haalbaarheid van onze doelen.
  Het enige dat je echt gelukkig kan maken is het halen van je EIGEN doelen. Wat andere doen in vergelijking met jou: so what? Wat anderen vinden van jouw doelstellingen en jouw methoden: who cares?
  Daar draait het niet om. Zolang je er zelf maar gelukkig mee bent.

  Wel mooi om te lezen dat je hebt leren luisteren naar je lichaam. Way to go, girl!

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s