witte vingers -#Monschau -185 dagen

Afgelopen zondag had ik een vreemde ervaring voor met mijn handen en dan meer in het bijzonder met mijn vingers. Ik droeg tijdens het lopen geen handschoenen, omdat ik het nu niet bijzonder koud vond. Oké, de wind was wel vlijmscherp en koud, maar we liepen toch in het bos en daar viel die wind best nog mee. Tijdens de training had ik dus geen last van koude handen. Behalve tegen het einde dan: we liepen even door een open stuk waar de wind volop vrij spel had en plots kreeg ik koude handen. Maar niet zomaar koud, echt ijs-ijskoud, dat het pijn deed. Ik had mijn muts vast en wikkelde die om één hand, mijn andere hand stopte ik wat dieper in mijn mouw. Een beetje later liepen we weer beschut en was het pijnlijk koude gevoel weer wat weggeëbd. Maar na de training werd ik iets anders gewaar: mijn handen zagen er licht gezwollen uit en mijn vingers waren spierwit en ook wat gezwollen. Ze voelden ook wat voos aan, alsof er geen gevoel meer in was. Wat was me dat nu zeg. In de auto begonnen mijn handen weer wat kleur te krijgen, maar de vingers bleven spierwit. Thuis onder een warme douche tintelde de hele boel gelijk zot, maar uiteindelijk duurde het in totaal een tweetal uur eer alles weer aanvoelde en eruitzag zoals het eigenlijk moet.

raynauddit is niet mijn hand, maar zo zag het er dus uit…

Gisteren wou ik herhaling voorkomen en heb ik dus maar met handschoenen gelopen, ook al voelde dat dan weer veel te warm aan. Maar de schrik zit er dus een beetje in.

Ben dan ook maar eens gaan googl’en en het lijkt verdomd veel op het syndroom van Raynaud. Een stoornis in de doorbloeding dat dat effect op je handen kan hebben. Gelukkig blijkbaar iets onschuldigs, vooral de boel warm houden is de boodschap.

Nog mensen die er last van hebben? Bij mij was het de eerste keer en hopelijk ook de laatste keer. Ik vond het allesbehalve een aangenaam gevoel…

Advertenties

5 gedachten over “witte vingers -#Monschau -185 dagen

 1. volgens mij heeft Veerle Beernaert dat ook? ik heb het ook wel eens gehad zenne, niet vaak, maar idd als het héél koud is. en zeker als ik nadien in bad ga, dan ziet allles knalrood van het warme water, behalve mijn vingers 🙂

 2. Als de doorbloeding niet helemaal 100% is dan is het, zeker bij inspanning, dat je snel koude vingers krijgt. Ik heb er ook nog al een last van. Krijg dan als ik thuiskom de deur niet eens van slot. Soms voel je aan het einde van de dag nog dat er iets aan de hand geweest is. Geen pijn maar je voelt dat er iets was. Goeie handschoenen en dan soms nog koud.

 3. Zeer herkenbaar. Ik had het afgelopen vrijdag nog na mijn debâcle met de auto: lang moeten wachten op een ijskoude parking met als resultaat 4 vuurrode vingers en één pink met een lijkenkleur. Spierwit en quasi geen gevoel meer. Een warm kersenpitje bracht terug leven in de zaak.

  Vroeger had ik het vaak na het lopen als ik niet binnen de 30 minuten onder een warme douche stond, als ik dus bleef napraten op de club. Aangezien ik nu niet meer in een club zit en niet meer hoef na te praten, is het verschijnsel ook zo goed als weg omdat ik direct kan douchen.

  Veerle heeft het inderdaad ook, en het is inderdaad het syndroom van Reynaud. Niets gevaarlijk, alleen lastig af en toe.

 4. Heel herkenbaar Ruth. Maar met hardlopen heb ik er minder last van dan gewoon. Ik doe tijdens het lopen ca. 1 km de hele tijd mijn handen open en dicht om de doorbloeding op gang te helpen. Als het eenmaal loopt dan worden de vingers snel warm. Soms moet ik het herhalen als ik de wind weer tegen krijg of een pauze heb gehad. Met skieën heb ik ook altijd last en dan draag ik wanten omdat je vingers dan beter kunnen bewegen en de warmte aan elkaar afgeven.

  groetjes,

  Dorothé

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s