gezien: Argo -#Monschau -152 dagen

Onlangs won Argo enkele Oscars, waaronder die van Beste Film. Genoeg om mijn nieuwsgierigheid te wekken! Ik wist totaal niet over wat ie ging, alleen dat het “iets met Iran” te maken had. Tegenwoordig kruipt al m’n tijd in onze Seppe, lopen en lezen over lopen, en lezen in Game of Thrones (boek 2). Filmtrailers bekijken of reviews lezen over films, dat gebeurt amper nog. En dan te weten dat we vroeger minstens één keer per week naar de cinema trokken…tijden veranderen!

Ik ging dus zonder veel verwachtingen kijken naar Argo. Wat werd dat een aangename verrassing! Tegen dat de film gedaan was, waren zowat al m’n nagels afgebeten van de spanning en liepen de tranen over m’n gezicht van pure ontroering. Een film om U tegen te zeggen en ik snap nu maar al te goed waarom ie zo bedolven wordt onder de prijzen.

De film reconstrueert de feiten die zich echt afspeelden eind jaren ’70, begin jaren ’80. Wanneer de Shah van Iran wordt afgezet en asiel krijgt in de USA, wordt de Amerikaanse ambassade ingenomen door een woedende bevolking (die liever zien dat die Shah wordt terechtgesteld in hun eigen land). 6 Amerikaanse ambassade-medewerkers slagen erin te ontsnappen, de overige 50 worden gegijzeld. De 6 ontsnapten kunnen zich schuilhouden in het huis van de Canadese ambassadeur, maar hun positie loopt gevaar wanneer de Iraanse gijzelnemers erachter komen dat er wel degelijk een aantal Amerikanen ontsnapt zijn. De CIA beraamt een ingenieus plan om ze het land uit te smokkelen en daar gaat Argo over.

Ben Affleck (tevens regisseur van de film) speelt Tony Mendez, een CIA-agent die gespecialiseerd is in het wegsmokkelen van mensen uit penibele situaties. Verschillende plannen worden op tafel gegooid om de 6 uit Iran te smokkelen. Mendez komt met het meest krankzinnige plan af: hij wil de Iraniërs overtuigen dat de 6 deel uitmaken van een filmcrew, die op een “scouting”-missie zijn (op zoek naar geschikte filmlocaties) voor een science-fiction-film genaamd Argo. Om het verhaal plausibel te maken, is echter wel wat werk nodig: Mendez schakelt de hulp in van een echte Hollywood-crew (met o.m. de weergaloze John Goodman) en de heuse pre-productie van de film, met een gala aan stand-in-acteurs, nep-storyboards en affiches, wordt in gang gezet. Omdat er heel wat levens mee gemoeid zijn, wordt alles zo geheim mogelijk gehouden. Slechts een handvol mensen weet wat de echte bedoeling is. Na een korte voorbereidingstijd, vertrekt Mendez met valse paspoorten, affiches, scenario en storyboards naar Iran. Hij ontmoet de 6 er en moet ze overtuigen van mee in een absurd rollenspel te stappen…Lukt het ze niet, is de missie gedoemd te mislukken…

argo

Het lijkt ongelooflijk absurd, maar het is dus echt gebeurd. En daar zit ook wel echt de sterkte van de film. De setting (1979 – 1980) klopt van a tot z, je waant je in die tijd. Het gegeven van het verhaal is intriest en weerzinwekkend (de gijzelingsactie), met dramatische beelden die perfect nagemaakt zijn obv nieuwsbeelden en foto’s van toen (zie je op het einde van de film). Maar tegelijkertijd is de film doorspekt met de nodige humor (heel de pre-productie van de film en alles wat erbij komt kijken…het lijkt alsof je naar een andere film zit te kijken).
En dan is de film gewoon ook nagelbijtend spannend. Lukt het of lukt het niet? Tot tegen het einde is het afwachten (voor wie de film wil zien en het ware verhaal niet kent: ga er nu niet naar googlen hé). Bovendien draait het niet alleen om die 6 mensen, maar hangt ook het lot van de overige 50 gijzelaars af van het resultaat van deze reddingsactie. Alle radartjes van het verhaal vallen piekfijn in elkaar en het resultaat is een scenario om van te smullen.

Het mooie aan de film is dat hij voor ieder wel wat wils biedt: drama, humor, thriller. Met op en top klasse-acteurs, een straf verhaal en een pakkend einde.
Een absolute aanrader voor elke filmliefhebber!

argoposter

Advertenties

Een gedachte over “gezien: Argo -#Monschau -152 dagen

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s