insanity -#Monschau -78 dagen

Al weken ben ik van plan om eindelijk eens die broodnodige core-training aan te vatten. coretrainingAls loper is het niet alleen belangrijk van je beenspieren goed te onderhouden. Om goed te lopen en zeker goed bergop en bergaf te lopen, moeten ook andere spieren aan de slag. De rompspieren (onderrug, buikspieren, maar ook je bilspieren) worden stevig aan het werk gezet en verdienen dus wel wat extra aandacht.
Nu zag ik een paar weken geleden een filmpje over het “Insanity”-programma. Weer een zoveelste trainingsmethode die wordt uitgevonden, maar ik vond het er wel interessant voor. Focus op core-training en combi met cardio en belangrijker: gewoon thuis uit te voeren zonder toestellen. Ik heb namelijk geen zin om weer fortuinen uit te geven aan een fitnesscentrum, want heb toch geen tijd om ernaar toe te trekken. Dus core-training wil ik liefst thuis doen.

bron: www.myfitstation.com
bron: http://www.myfitstation.com

Via via aan de dvd’s geraakt van Insanity en deze week besloot ik eens aan de slag te gaan. Eerst een “basistest” doen. Dat viel dus helemaal niet mee! 8 oefeningen, gaande van op en neer springen met je knieën zo hoog mogelijk, tot diepe squats waarbij je door je knieën buigt, of pushups waarbij je ook nog eens op en neer springt. Zo van die toestanden dus. Bedoeling was van elke oefening zo veel mogelijk te herhalen op 3 minuten tijd (3 minuten per oefening dus). Ik presteerde rampzalig slecht. Maar anderzijds had ik ook wel heel veel fun en het halfuurtje was in een wip gedaan. Bedoeling van de test is je beginniveau te kennen en om de 2 weken moet je dan in principe de test opnieuw doen. Je zou dan telkens meer herhalingen moeten kunnen doen op die 3 minuten.
Oké, dat hadden we dus gehad. Woensdag deed ik dan de eerste echte les. Dvd 1 werd ingestoken en ik kreeg het “plyometric circuit training”-programma te doen. Eerst een uitgebreide warming-up en vervolgens een stretching en dan begon de insanity pas echt. Een half uur lang drillen, springen, pumpen, pushen, squatten enzo meer. Het tempo was niet bij te houden, het zweet droop van m’n lijf. Zwaar dus, maar heel plezant. De sessie eindigde met een stevige stretching, lekker afkoelen en bekomen. Achteraf een zalig gevoel, ik voelde als het ware mijn core sterker worden.

insanity2

De dag nadien kwam echter de zware weerbots. Mijn kuiten stonden op ontploffen. Al dat op en neer gespring ter plekke deed me blijkbaar geen deugd. Ik kon amper nog stappen van de pijn, de trap afgaan was een hel. Dit vond ik niet zo best. Lopen is mijn ding en iets anders erbij doen om het lopen te verbeteren is goed, maar ’t is nu niet de bedoeling van er geblesseerd van te geraken hé. Donderdag hield ik me dus heel kalm en probeerde ik vooral voorzichtig mijn kuiten los te masseren en nog wat te stretchen. Vanmorgen (vrijdag) had ik nog steeds betonnen kuiten….helemaal niet zo goed dus.

Ik had wel m’n loopgerief meegenomen naar het werk, met het idee om onder de middag te gaan lopen. Tempoloopje van 10 km stond er op de planning. Met een bang hartje ging ik van start. Tot mijn grote opluchting voelde ik mijn kuiten helemaal niet tijdens het lopen. De stijve spieren zijn dus misschien niet die spieren die je voor het lopen constant gebruikt. Het toerke lopen ging gelijk vanzelf, 10 km in 57 minuten, niks last onderweg! Oef oef oef!

Maar mijn lesje heb ik alleszins geleerd. Nooit nog zo onbezonnen aan een nieuw avontuur à la Insanity beginnen, hèhè. Het grote probleem met Insanity is dat je er direct ingesmeten wordt. Ik had wel een schema voor maand 1 erbij genomen, maar er zijn geen 60 dvd’s hé (het echte programma duurt 60 dagen). Er zijn 14 workouts die je om de x-dagen telkens herhaalt. De mensen op je scherm zijn volleerde Insanity-freaks die dat keigoed kunnen en jij als beginner wil direct op dat niveau lekker meedoen…zo gaat dat niet natuurlijk. Opbouwen is de boodschap, maar die boodschap miste ik een beetje op dvd nr 1…

Ondertussen heb ik iets rustigere en vermoedelijk even effectieve core-oefeningen gevonden op het www. Bibi gaat zich dus specialiseren in onder meer de plank en de superman-pose en hopelijk kunnen we zo toch een beetje steviger gebouwd die heuveltjes aan binnenkort!

zo speel je dus superman en train je je core!

zo speel je dus superman en train je je core!

Advertenties

3 gedachten over “insanity -#Monschau -78 dagen

  1. Hi Ruth,

    Ik doe wekelijks een fitnessrondje op de sportschool, maar zodra er wedstrijden in beeld zijn doe ik alleen nog cardio omdat de krachtoefeningen echt ten koste van de snelheid gaan heb ik gemerkt. Thuis oefeningen doe ik weinig alleen voor de flexibiliteit van mijn rug en om wat te rekken. De fysio heeft me helemaal nagekeken en niets kunnen vinden. Hij zei dat de beste buikspieroefening het lopen zelf was omdat je met iedere armheffing deze aanspant. Ik doe verder nog wel eens de cesartherapie-oefeningen van manlief en zoonlief die rugproblemen hebben.

    Jij bent wel heftig aan de slag geweest met Insanity hoor.

    groetjes,

    Dorothé

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s