Kadodderloop -#Monschau -63 dagen

Vrijdagavond zag ik op Facebook dat loopmaatje Dave diezelfde avond nog een stratenloop in Sint-Katelijne-Waver zou lopen. Hmmm….plots kreeg ik ongelooflijk veel goesting om daar ook mee te gaan doen.

Een paar praktische bezwaren wel:

 • het was al 18u voorbij en de start was om 20u en ik was nog helemaal niet “loopklaar”, laat staan vertrekkensklaar
 • ik had net een bord currysoep en een dikke vettige smos met garnaalsla binnengesmikkeld
 • het was 26°C buiten
 • ik was doodmoe na een vermoeiende werkweek en 5 onderbroken nachten (wegens een zieke Seppe)
 • ik moest manlief overtuigd krijgen om er een avondje onderuit te muizen en hem alleen achter te laten met Seppe

Het laatste argument werd snel overwonnen. Manlief vond het niet zo erg. Dat liet ik me geen 2 x zeggen. Daarmee was het alle hens aan dek om het eerste argument te counteren. Om 18u50 sprong ik in de auto en was ik weg. En die andere drie argumenten: tja, dat ging afwachten zijn, hoe mijn lijf er op zou reageren.

Berichtje naar Dave dat ik ook afkwam en toen ik om kwart na 7 een parkeerplaatsje opreed, kreeg ik een berichtje terug dat hij niet mee ging doen met de 10 km….Doing! Ja laps! Ach ja, was er nu toch, kon dan evengoed maar meedoen. Aan de inschrijvingen kwam ik dan gelukkig nog een andere bekende van me tegen, had ik toch iemand om wat tegen te kletsen.

Het was bloedheet, na een 200 meter warmlopen droop het zweet al van mijn lijf. Dat beloofde voor de wedstrijd zelf. Om 20u ging het startschot. Ik vond al heel snel een vlot ritme dat iets boven de 12 km/u lag. Vreesde dat ik daarmee veel te snel van start was gegaan, maar ja…gewoon doen en zien waar we uitkomen, was m’n gedacht.

De 10 km bestond uit één korte aanloopronde en dan 3 rondes van 3 km. Ik ben niet zo’n rondjesloper, maar eigenlijk was het niet zo erg. Er waren enorm veel toeschouwers opgedaagd en gedurende zowat de ganse ronde stond er wel volk aan de kant. Op de markt stond het zelfs rijendik, de ambiance was er geweldig. Voor een keer vond ik het niet erg dat ik 3 rondjes moest lopen.
Na de aanloopronde en de 1e ronde kon ik nog steeds goed m’n tempo van rond de 12 km/u aanhouden. Ik kon het amper zelf gelopen dat het zo goed ging. Dit kon niet anders dan compleet fout aflopen, zo spookte althans door m’n hoofd. Zeker en vast ging ik crashen rond 7 km om dan al strompelend de laatste ronde uit te sjokken en mezelf over de finish te moeten slepen. Niet dus…de gevreesde crash kwam niet en ik kon m’n tempo blijven houden. Bij elke passage op de markt vertraagde ik wel even om wat te kunnen drinken, want de hitte was moordend. Maar zonder probleem kon ik dan weer hervatten en tot boven de 12 km/u gaan lopen. De laatste kilometer rook ik de stal en kon ik zelfs nog even versnellen tot aan de finish.

Ik passeerde de meet met een eindtijd van 49 min 29 sec. Terug onder de 50 minuten dus, buiten alle verwachtingen om. Een heerlijk gevoel alvast! Voor mij teken dat ik toch wat sterker ben geworden het laatste jaar. In ideale omstandigheden (12° ipv 26°, om 11u ’s morgens op een zondagmorgen na een deugddoend nachtje slaap, en met een uitgebalanceerd ontbijt op m’n maag ipv currysoep en smos) zou het misschien zelfs nog een minuut of 2 sneller geweest zijn? Wie weet.
Alleszins is het mentale aspect ook niet onbelangrijk. Ik startte totaal zonder verwachtingen, had er gewoon enorm veel zin in en dat speelt natuurlijk een belangrijke rol.

Qua organisatie is de Kadodderloop in Sint-Katelijne-Waver trouwens een aanrader. Prima georganiseerd, enorm veel ambiance en veel volk (zowel qua lopers als toeschouwers). Veel toeters en bellen voor de toeschouwers, met o.m. een mini-kermis voor de kindjes en zo. De inschrijving bedroeg 6 euro, maar in de plaats kreeg ik wel een kortingsbon van 10 euro voor bij de Runners Service (waar ik sowieso binnenkort weer om nieuwe loopschoenen ga gaan). Ook een bon om een t-shirt af te halen na de finish, maar die heb ik doorgegeven aan Marathon des Sables-finisher Koen Blaes (wiens broer bij ons in de club zit). Die liep de hele tijd in m’n buurt terwijl hij een fietskar voortduwde met z’n twee kids erin (en dat waren geen baby’tjes meer). Die kids vonden het geweldig om mee te rijden en ze verdienden dan ook wel een t-shirt vond ik. Ik heb er toch genoeg in de kast liggen.

Nu de dag nadien voel ik niks van spierpijn of stijfheid, ondanks dat ik de hele tijd in ’t rood heb gelopen. Recuperatie zit dus goed. Morgen rustig m’n lange duurloop aanvatten, het tempo zal misschien wel iets trager liggen dan gebruikelijk.

kadodder

Advertenties

2 gedachten over “Kadodderloop -#Monschau -63 dagen

 1. Hi Ruth,

  Op FB zei ik al super. Ik heb ontdekt dat ik ’s avonds toch harder kan lopen dan ’s ochtends terwijl ik geen avondmens ben. Die rondes zijn ideaal voor de opbouw van je 10 km… aanlopen, tempo maken, tempo vasthouden en tempo afmaken met misschien nog een acceleratie. Leuk zo’n cadeautje van jezelf wat je niet verwachtte.

  groetjes,

  Dorothé

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s