gezien: Olympus Has Fallen -#Monschau -38 dagen

Het gebeurt tegenwoordig niet zo vaak, maar heb eindelijk nog eens een nieuwe film gezien. Olympus Has Fallen, gaat niet over een Griekse stad die ten onder gaat, zoals de titel doet vermoeden. Olympus is (in de film) de bijnaam van het Witte Huis en voor de zoveelste keer op rij, is dat gebouw het mikpunt van terroristen. Maar toegegeven: dit was best wel een spannend filmpje, ook al is het een beetje een kopie van de hele Die Hard-reeks, met een einzelgänger die het klusje alleen mag klaren.

Gerard Butler (njammie) speelt Mike Banning, een agent van de Geheime Dienst die de gerard-butler8-jpegpresident en zijn familie met zijn leven moet beschermen. In de openingsscène zien we een flashback, waarin Mike in een routineklus tekort schiet als redder in nood. Hij wordt op non-actief gezet en krijgt een saai bureaujobke toebedeeld. Gelukkig zijn we in een actiefilm belandt en blijkt Banning de superheld van dienst, die als enige overleeft om de terroristen weg te jagen. Oké, dat klinkt wat cynisch.  Het verhaal zit dus een beetje knullig ineen, maar is best wel spannend uitgewerkt.

Wat gebeurt er dan? De president krijgt de Zuid-Koreaanse premier op bezoek. Dit is niet naar de zin van de Noord-Koreanen, die een aanvalsactie zeer grondig hadden voorbereid. Op slechts enkele minuten tijd wordt het Witte Huis ingenomen, waarbij zowat alle aanwezige agenten worden neergeknald. Zelfs het Washington Monument moet eraan geloven en heel wat onschuldige dagjestoeristen laten daarbij ook het leven. Die hele scène zit ingenieus in elkaar, is ronduit spannend te noemen. De situatie lijkt gewoonweg hopeloos en net als je denkt “kan het nog erger”, ja…wordt het nog erger.
De president en de premier worden in de ondergrondse bunker in veiligheid gebracht, maar blijken ook daar niet veilig, wanneer het hoofd van de veiligheid van de Zuid-Koreanen ook een vijand blijkt te zijn. Een heuse gijzelingsactie dus, waarbij kernwapens de inzet blijken (of wat dacht u).

Banning zag één en ander gebeuren vanuit zijn kantoor, en slaagt erin het Witte Huis binnen te dringen (gebruik makend van heel de chaos). Terwijl hij contact houdt met het Pentagon, tracht hij de President te bevrijden uit z’n benarde situatie.

Olympus Has Fallen is absoluut geen hoogvlieger, bulkt van de clichés en doet ongeneerd aan verheerlijking van de USofA. Maar ach, ’t is maar een film, gewoon lekker ontspannend en ook best wel spannend.  Ideaal als tussendoortje, als je geen zin hebt in wat serieuzer gedoe.

olympus has fallen

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s