gelezen: Joyland – Stephen King -#Monschau -37 dagen

Hoera hoera, weer een nieuw boek van Stephen King uit! Maar al te gretig nam ik het in m’n handen en het werd op korte tijd verslonden. Nochtans is het geen horror of thriller deze keer. Maar de meester slaagt er toch in om er een pageturner van te maken en daar zit zijn briljante verhalende vertelstijl natuurlijk voor iets tussen.

Joyland speelt zich af in de beginjaren ’70, met als hoofdrolspeler een tweederangs pretpark (Joyland), gelegen in een klein stadje aan zee (Heaven’s Bay) in North-Carolina. Joyland wordt verteld vanuit het perspectief van het hoofdpersonage Devin Jones. Hij blikt als 60-jarige terug op zijn jeugd en tijd in Joyland en de gebeurtenissen die er plaatsvonden.

In 1973 ruilt Devin Jones zijn studentenjob in voor een vakantiejob in Joyland. Het is een zomer van eerste ervaringen voor Devin: zijn liefje heeft hem net gedumpt, hij zet zijn eerste stappen naar volwassenheid en onafhankelijkheid.
Tijdens zijn verblijf, maakt hij kennis met Tom en Erin, waarmee hij bevriend geraakt voor het leven. Ook de jonge doodzieke Mike en zijn moeder, kruisen zijn pad.
In Joyland leert Devin het “circusleven” kennen, met de illustere mevrouw Fortuna en talloze andere medewerkers die hem inwijden in het taaltje en gebruiken. Het duurt niet lang of hij hoort het verhaal van de moord die 4 jaar eerder in Joyland plaatsvond. Een jonge vrouw werd door haar vriend brutaal vermoord in het spookhuis. Sindsdien zou haar geest er rondwaren.  De dader werd nooit gevat.
Wanneer de zomer ten einde loopt, besluit Devin te blijven. Hij voelt zich thuis in Heaven’s Bay en Joyland heeft een aantrekkingskracht op hem, waar hij niet aan kan weerstaan. Door zijn periode weg van huis lijkt hij eindelijk over de breuk met zijn vriendin heen te geraken, maar toch heeft hij het gevoel dat zijn werk in Joyland nog niet af is. Hij krijgt een vaste job aangeboden om het winteronderhoud te doen, zijn studies geeft hij een jaartje op. Geïntrigeerd door het verhaal van de vermoorde jonge vrouw, gaat hij verder op onderzoek en hoopt hij stiekem haar geest tegen te komen. Maar ook de zieke Mike heeft hem in zijn greep. Heeft de jongen soms helderziende gaven? Weet hij meer over de moord en de geest die rondwaart in het park?

Wanneer je het boek in handen neemt, denk je al snel dat dit opnieuw een heus horrorverhaal is van de meester zelf. De elementen zijn alleszins aanwezig: rare mensen, een geest, een onopgeloste moord en een akelig spookhuis.  Toch is dit allesbehalve horror. Vergelijk het boek eerder met een Shawshank Redemption, The Body of The Green Mile. Een verhaal over een hoofdpersonage dat worstelt met zichzelf en zijn leven drastische wendingen ziet nemen in de loop van het verhaal. Een “coming-of-age”-verhaal, zoals men al eens zegt, met een beetje bloed, moord en mysterie erbij. Maar achteraf bezien is het dik oké dat het hierbij blijft. Je blijft met een aantal vragen achter, over hoe het Devin dan verder vergaat,  en daar zit nu ook net de sterkte van het boek in. Als auteur toch de moeilijke weg kiezen, is een kunst. Die kunst beheert King als de beste.

Joyland is op dat vlak een roman die je met plezier leest, omdat je wil weten hoe het gaat met Devin. Je krijgt heel snel een band met die jongen, omdat hij zo veel liefdesverdriet heeft en zo zoekend is naar een uitweg. En je hoopt toch echt dat ie goed gaat terechtkomen. Daarbij krijg je ook het pretpark-gevoel over je uitgestort, je waant je als het ware zelf middenin het park. Wie herinnert zich niet de bezoekjes aan kermissen en pretparken als kind? De sfeer en setting worden schitterend weergegeven, herinneringen aan vroeger komen zo naar boven bij het lezen van dit boek.

Geen doordeweekse King, maar wel eentje om te koesteren. Een aanrader!

joyland

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s