trainen in Saint-Malo -#Monschau -21 dagen

Gisteren in de late namiddag arriveerden we weer thuis na 14 dagen heerlijk genieten in Bretagne. Wat een zalige vakantie was me dat. 2 weken aan een stuk schitterend weer, een supertoffe camping met alles erop en eraan en een stukje Frankrijk dat ons echt wel kon bekoren. De komende weken post ik hier wel wat verhaaltjes over wat we er allemaal uitgestoken hebben.

Maar dit zou geen loopblog zijn, als ik niet eerst wat over mijn trainingen voor Monschau schrijf. Nog 3 weken te gaan en ’t is zover. Een vakantie leek me op voorhand dus niet zo’n goed idee, op de piek van m’n marathontraining, maar ja, soms gaat het gezin echt wel voor op alles hoor.
Na de eerste training in Bretagne had ik echter al snel door dat het daar absoluut niet vlak is. Ideaal parcours om te trainen voor Monschau dus. 6 keer sleurde ik mezelf om 7u uit bed om te gaan trainen, terwijl de rest van m’n gezinnetje nog sliep. Ne mens moet er soms wat voor over hebben…

Als ik de camping afkwam, bereikte ik na een kleine 400 meter al de eerste helling. En die hellingen volgden elkaar kort op elkaar op. Amper vlakke stukken dus.
De camping (La Ville Huchet) bevond zich zo’n 4 km van Saint-Malo, aan het gehuchtje La Goelaterie. Niet zo superinteressant om daar te lopen, het gehucht is letterlijk één straat groot en voor de rest zijn het alleen maar wat verbindingswegen naar andere gehuchtjes of naar Saint-Malo zelf. M’n eerste training op maandag de 8e juli, was een verkenningstoerke. Ik liep de straat af naar Quelmer, zo’n ander gehucht dus, en die straat eindigt letterlijk aan de rivier (ik kon er zo inlopen). Halverwege, pal achter de tourist trap genaamd “het labyrinth corsaire” (een val waar we niet ingetrapt zijn), was er wel een steegje dat omhoogging en eindigde in een veld, waar ik over een pad kon verderlopen. Een eindje verder ging dat vrij steil weer naar benenden, ongeveer een 400 m. Hmmmm….interessant om een heuvel-intervaltraining op te doen. Dat zou m’n volgende training worden.
Die eerste training bedroeg zo’n 9,4 km in een uurtje tijd. Goed voor zo’n 150 hoogtemeters. Niet slecht.

Woensdag de 10e deed ik dan een heuvel-intervaltraining in dat veld (foto’s werden de voorlaatste dag op een wandeling genomen). 5 x die heuvel van 400 meter op, terwijl de temperatuur buiten om 7u30 ’s morgens al hoge toppen scheerde. Afzien! Maar wel ongelooflijk veel voldoening achteraf en weer een goeie training voor Monschau erbij. In totaal op die training zo’n 9,6 km afgelegd, ook weer in een uurtje. Weer een 150 hoogtemeters erbij.

DSCN0287DSCN0288DSCN0290DSCN0291het zicht vanaf boven, loonde telkens wel de moeite (zicht op de baai van de monding van de Rance).

Vrijdag (12e) en zondag (14e) wou ik wel wat meer kilometers afleggen, maar een lange duurloop hoefde niet persé van coach Tiny. Telkens 1,5 uur leek me wel prima dan. Maar dat trajectje bij ons aan de camping bood me dan iets te weinig variatie en trail. De kaart er eens bijgenomen en op een 3-tal kilometer was er het Park La Briantais in Saint-Malo. Ik besloot het er die vrijdag op te wagen. Met de camelbak op m’n rug met daarin de kaart van Saint-Malo (gezien ik zo makkelijk verdwaal). De trip ernaartoe was al best heftig qua hellingen, maar dan kwam het pareltje van de route. Dat park dus. Helaas grotendeels in privé-handen en dus niet toegankelijk, op een fantastische single track na, zo’n 2 km door bos, met zicht tussen de bomen op de baai van Saint-Malo. GENIETEN! Het pad slingerde omhoog en omlaag, met her en der hoogteverschillen die met trapjes moesten overwonnen worden, en een paar technische klimmetjes en afdalingen er tussenin. Aan één kant passeerde ik ook een visvijvertje, aan de andere kant kon ik de brug over de Rance over (met mooie zichten erbij natuurlijk). Het pad volledig op en af lopen leverde 4 km in totaal op. Toch beter dan niks. De foto’s hieronder nam ik op m’n laatste training. Want uiteraard deed ik al mijn overige trainingen ook daar. Die vrijdag en zondag liep ik in totaal telkens 14 km. Naar het park, daar de single track, dan terug naar La Goulaterie en dan nog richting Quelmer dat veld in en weer uit en weer terug naar de camping. Dinsdag (16e) en donderdag (18e) deed ik dat stukje Quelmer er niet bij en eindigde ik telkens op een goeie 11 km.

DSCN0248DSCN0250DSCN0251DSCN0254

DSCN0255DSCN0259DSCN0262DSCN0267DSCN0270DSCN0271DSCN0284

6 trainingen in totaal dus, goed voor zo’n 69,4 km en 1000 hoogtemeters bijeengesprokkeld.
Het was dus fijn trainen daar in Saint-Malo. Niet alleen veel hoogtemeters, maar ook een beetje kunnen trailen op een veilige manier. Ik kon natuurlijk wel het avontuur opzoeken en gaan klauteren op rotsen en zo, maar durfde niet zo goed.

Voor het eerst ook eens alle trainingen zonder Ipod gedaan en eigenlijk ging dat heel goed en miste ik mijn muziek niet echt. Omdat ik altijd wel wat stukken langs de baan moest doen, primeerde veiligheid. Dat wil zeggen: oren en ogen openhouden voor het verkeer (gelukkig was het er nooit druk). Ik liep ook altijd tegen de richting, wat met de vele bochten en hellingen echt wel een must was om aankomend verkeer tijdig te zien en evt. signaal te kunnen geven aan de chauffeurs.

Maar daarmee is het trainen voor Monschau nog niet gedaan natuurlijk. Vanmorgen weer vroeg uit bed voor een 30 km-training. Dat werd een mooie hete tocht, maar daarover vertel ik morgen wat meer.

Advertenties

Een gedachte over “trainen in Saint-Malo -#Monschau -21 dagen

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s