Vacance in France (III) -#Monschau -11 dagen

De Bretoense Kust staat bekend om zijn ruige kustlijn, rotsen, stijle kliffen en tientallen eilandjes. In Saint-Malo en Dinard konden we al genieten van die eilandjes en grillige kustlijn. Maar we trokken uiteraard nog wat verder dan dat tijdens ons verblijf.
Maar eerst toch nog even een woordje over Saint-Malo en zijn kust. Enkele kilometers van Saint-Malo-centrum, ligt namelijk het gehuchtje Rothéneuf. Een scheet groot, maar wel gezellig. Rothéneuf heeft één grote troef: “les roches sculptées”. Ene Abt Fouré (1839-1910) kreeg op z’n 30e een herseninfarct waardoor hij half verlamd maar ook een beetje gek werd. Hij trok zich terug als kluizenaar op de kliffen van Rothéneuf en kerfde in de rotsen een 300-tal sculpturen uit.  Het zijn bizarre maar tegelijk prachtige sculpturen, waar je best niet te veel klauter-en hoogtevrees voor hebt, om ze allemaal te ontdekken. Perfect uitstapje voor tussendoor, je bent er hoop en al een uurtje mee kwijt.

 DSC01502DSC01516

In Rothéneuf gingen we lunchen in een lokaal restaurantje, waar ventje koos voor een Bretoense snack. Hij dacht dat het een gewone stevige boerenworst zou zijn, zo’n “saucisse andouillette”. Niet dus… toen het bord arriveerde, lag er inderdaad een stevige worst op zo’n bord. Toen hij erin sneed, kwam er een misselijkmakende geur naar boven. Ventje proefde eens en moest zich inhouden het stukje niet weer uit te spuwen. Nu heb ik een ventje die graag nieuwe dingen durft proeven, maar ik zag op zijn gezicht dat hier toch iets grondig mis mee was. Toen ik even rook aan de worst, keerde mijn maag bijna om. Degoutant. Ik had zelf een salade met wat charcuterie, en we besloten de worst dan maar onder die salade te verstoppen, haha. Eenmaal terug in onze caravan, even opgezocht op de tablet wat hij nu echt op zijn bord had gekregen. De andouillette blijkt dus een worst te zijn gemaakt van de maag, dikke darm en de endeldarm van een varken. Jakkie!! Wie eet er nu zoiets! Dat eet je nu toch echt niet uit vrije wil. Dat was dus gewoon varkenschijterij dat er op zijn bord lag. U weze gewaarschuwd!

DSC01496

Verder langs de kust, richting de Mont-Saint-Michel, passeer je dan langs Cancale. Het dorp zelf deden we niet aan (want we waren eigenlijk op weg naar die Mont-Saint-Michel), wel het prachtige strand (Plage du Guesclin) vlak voor Cancale, met ferm zicht op o.m. het Fort,  en er is dan nog het “Point de Guerrin”, het uiterste puntje van de kustlijn waar een woeste zee op de rotsen slaat en je ook weer kan genieten van prachtige zichten. Een wandelpadje leidt je langsheen de grillige kust, absoluut de moeite.

DSC01013DSC01024DSC01034

De Mont-Saint-Michel kent natuurlijk iedereen wel. Voor mij was het de allereerste keer dat ik hem zag en ik vond het best wel de moeite. We parkeerden ons op de verplichte parking, die ons 12 euro kostte (tot juni blijkbaar nog 8 euro, stevig opgeslagen dus). Van daar gaat er dan een gratis pendelbus tot vlakbij de Mont-Saint-Michel. Werken aan de toegang naar het monument maakten er wel een beetje een boeltje van, maar blijkbaar dienen die werken om de vloedkering weer te verbeteren, zodat er regelmatiger terug zeewater tot rond de Mont-Saint-Michel gaat. Binnenin is het een overvloed van winkeltjes en kleine restaurantjes. Een kasseiwegel leidt je gaandeweg omhoog naar de ingang van de abdij. Die abdij was wel dicht door een staking (o.m. tegen de prijsverhoging van de parking, waar tegenover ook een afbouw van de dienstverlening staat, ook ten koste van het personeel, vandaar dus…). Via trappetjes gingen we langs de andere zijde weer naar beneden. Niet evident met een 3-jarige bij de hand, maar het lukte wel.

DSC01049DSC01063DSC01080DSC01081

We besloten niet op een overvolle bus weer terug naar de parking te gaan, maar wel te voet (2,5 km, Seppe in de buggy uiteraard). Onderweg kwamen we een horde bedevaarders tegen, allemaal kinderen van een jaar of 10 onder begeleiding van enkele nonnen. Ze waren een gebed aan het zingen en die kids vielen bijna om van de warmte (wij in topje en short, die kids in aansluitende kledij van kop tot teen), of ze uit vrije wil op gebedskamp waren of op order van de ouders…wie zal het zeggen…
Ach, de Mont-Saint-Michel…als je in de regio bent, gewoon doen. ’t Is heus wel eens de moeite!

Als je vanuit Saint-Malo dan naar het Westen van Bretagne rijdt, loont het absoluut de moeite om helemaal tot in Ploumanac’h, een gehucht bij Perres-Guirec, te rijden. Het gebied daar staat bekend om de roze granieten rotskust. Imposante stapels door zee en wind uitgehouwen stenen bieden een fantastisch uitzicht. De rotsen zijn 300 miljoen jaar oud, strekken zich uit over meer dan 25 hectare en vormen een prachtig decor. Sommige stenen zijn meer dan twintig meter hoog, anderen lijken maar met een tipje te balanceren op andere rotsen. Indrukwekkend. De vuurtoren van Ploumanac’h, tevens gebouwd met roze granietsteen, vormt een baken middenin deze stenen woestenij.

We hadden de pech van te arriveren in een dikke zeemist, waardoor het zicht de eerste uren wat belemmerd werd. Na de lunch was de mist gelukkig wat opgetrokken en konden we genieten van de typisch roze teint van deze rotsen. We hadden gedacht slechts een uurtje of 2 in Ploumanac’h te spenderen en daarna nog naar Saint-Brieux te rijden op de terugweg, maar uiteindelijk hebben we de hele dag daar gespendeerd en gewandeld. Te mooi om zomaar raprap even te gaan afzien. Als je er bent: doen!!

DSC01694DSC01709DSC01764DSC01767DSC01771DSC01777

En daarmee ben ik bijna rond met mijn verhaaltje over onze trip naar Bretagne. Nog één verhaaltje na deze en dan val ik jullie er niet meer mee lastig Smile

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s