P.M.S. (pré-marathon-syndroom) -#Monschau -9 dagen

De tapering is nu officieel ingezet. De laatste twee weken voor de marathon is het moment daar om even wat gas terug te nemen en de spieren, pezen, gewrichten te laten herstellen van de voorbije trainingsperiode. Niet iedereen doet dat. Je hebt zo van die mensen die wekelijks een marathon lopen, die kunnen niet veel taperen natuurlijk. Maar voor een modale mens zoals ik, die het houdt op één marathon per jaar, heeft het wel zijn nut.

Dat taperen heeft bij mij wat nadelen. Ik begin dan te lijden aan PMS, of het pré-marathon-syndroom. Symptomen zijn onder meer:

 • Overal pijntjes beginnen voelen, zeker bij het lopen. Alsof elke vezel er nu genoeg van heeft en het begint uit te schreeuwen. Is een mentale kwestie, maar de pijn voelt echt.
 • Rondrennen-als-een-kieken-zonder-kop-verschijnselen: te wijten aan het minder kilometers malen, ik krijg last van een energie-overschot en weet er geen blijf mee.
 • Paniekaanvallen: “ik ga nooooooooit die marathon kunnen uitlopen, al die moeite voor niks geweest… “. Bij mij heerst nu alarmfase rood omdat mijn ventje zwaar verkouden is én besmettelijk. Hij mag al drie dagen niet in mijn buurt komen en we slapen uiteraard apart momenteel (hoe romantisch).
 • Overmatig geanalyseer: ik ken de site van de Marathon van Monschau ondertussen bijna van buiten, m’n hoofd steekt vol met tussentijden en ik tob of ik nu 4 of 8 squeezy-gelletjes zou meenemen, etc…

Nog een dikke week en dan is het eindelijk achter de rug en kan ik weer wat normaal gaan doen.

Deze week stond het lopen dus al op een laag pitje. Na zondag was dit sowieso welkom, verdikke wat was ik stijf! Maandag raakte ik amper recht van m’n bureaustoel, dinsdag ging het al een tikje beter. Dinsdagavond stond een herstelloopje gepland en dat ging
h e e l traag. Donderdagavond dan training nummer 2. Die stond normaal op vrijdag (vandaag dus) gepland, maar door de warmte leek donderdagavond me iets beter qua timing. 51 minuutjes rustig gelopen en dat ging gelukkig al stukken beter. Maar symptoom nr 1 van m’n PMS stak de kop op, een zeurtje in mijn heup. Boe!

Nog drie loopjes staan me te wachten. A.s. zondag 1,5 uur, samen met Heidi (afleiding!). In de loop van de week dan nog twee korte trainingskes en ’t zit er eindelijk op.

Wat dat overmatig geanalyseer betreft, tob ik nog zwaar over één aspect: wel of niet m’n drankrugzak meenemen? Het loopt nu eenmaal letterlijk lichter zonder en er zijn best wel wat drankposten, alhoewel de organisatie daar verwarrend over is. Heb hen daarover dan maar een mailtje gestuurd 😉
Er zijn officiële en niet-officiële drankposten, maar wat dan die niet-officiële zijn, is me niet zo duidelijk.
De officiële staan op km’s 7, 14, 21, 26.5, 33.5, 36 en 39. De niet-officiële duiken ertussen nog op, op km 10, 17, 29 en 38. Dat zijn dus 11 posten. Eigen drank meenemen lijkt me dus onnodige luxe. De eerste 7 km zijn ook niet zo zwaar en de start is om 8 u ’s morgens (dus ’t is nog niet zo warm dan). De voorspellingen gaan momenteel richting 25°C met kans op regen (laat maar komen!). Gelletjes neem ik wel mee in m’n Spibelt en kan ik dan innemen telkens ik in de buurt van een drankpost kom.
Wat denken jullie? Met of zonder eigen drank?

PS Kleine update: net antwoord van de organisatie gehad dat alle drankposten gegarandeerd zijn. De niet-officiële bieden enkel water aan en geen sportdrank en voedsel. Meer dan prima dus!

shutterstock_107608997

Advertenties

9 gedachten over “P.M.S. (pré-marathon-syndroom) -#Monschau -9 dagen

 1. Wel Ruth,

  gewoon een simpele regel qua drinken:
  – 15 tot 25°C is 750ml drinken
  – +25°C is 1L drinken

  Verder qua koolhydraten:
  40 tot 60 gr koolhydraten per uur (info 1 squeezy 16gr)

  Dus, neem je tijd aan de drankposten en neem zeker 8 squeezys mee!!!!! (en misschien wel 10!!!)

  Grtz,
  Geert

  1. bedankt voor de info Geert! Bij m’n vorige marathons had ik idd altijd 8 squeezy’s mee, enkel bij Zeeland waren ze ook alle 8 op, denk dat hier dat ook wel het geval gaat zijn.

 2. Goed gedronken hebben voor de start moet de eerste 7 km te overbruggen zijn. Zeker omdat de eerste km’s niet al te zwaar zijn. De rest moet te overbruggen zijn met de drankposten van de organisatie. Je beschrijving van PMS zo helder en voor iedere marathonloper zo herkenbaar.

 3. In principe genoeg drank voorziening. En je eigen gelletjes zullen voldoende zijn voor energie.Wel voldoende drinken bij de gellekes want als het suikergehalte erin vb 30g is niet je al vlug halve Liter water bij drinken om geen problemen te krijgen mrt de maag.

  1. ik heb al jaren goeie ervaring met de Squeezy-gelletjes, zelfs met beperkte hoeveelheid water (paar goeie stevige slokken), gaan die nooit op m’n maag liggen. Ga nu wel aan elke drankpost dan minstens een hele beker uitdrinken, zal wel voldoende zijn dan 🙂

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s