Navigeren met de Suunto Ambit -#Monschau -6 dagen

Vorige week liep ik samen met een paar trailbuddies de H-Trail, navigerend met m’n Suunto Ambit. Een aantal mensen vroegen me achteraf hoe dat nu juist in zijn werk gaat. Onder het mom “u vraagt, ik draai”, hierbij een stap-voor-stap “hoe navigeren met de Suunto”!

stap 1:

alles begint met een beetje voorbereiding: je moet een route inladen in de Suunto via het programma Movescount. 2 mogelijkheden: je maakt zelf een route aan, of je downloadt een bestaande route van op het internet.

bestaand gpx-bestand

De H-trail was zo een bestaande route in gpx-formaat, die ik van de site van de organisatie had gedownload. De file stond op m’n pc onder “mijn downloads”. Het is dan een eitje om hem in Movescount te importeren. Ga in je home-sherm naar het tabblad “plan & create” en kies daar bij “create new route” voor “import route”. Simpel.

movescount1

zelf route creëren

Wil je zelf een route creëren, dan ga je te werk in datzelfde scherm, op de kaart. Met muiskliks teken je zo zelf een route uit. De optie “follow roads” zorgt ervoor dat je niet zelf alle bochten zelf moet uittekenen. De optie “create waypoints while planning the route” maakt zogenaamde “waypoints” of keerpunten bij elke muisklik, bv. als je ergens linksaf inslaat of een splitsing moet nemen. Deze optie vergemakkelijkt het achteraf navigeren, dus is een aanrader.

movescount2

waar de routes terugvinden

Wanneer je een bestand hebt geïmporteerd, of een route hebt aangemaakt en bewaard, vind je deze terug in Movescount onder “my routes”, onder hetzelfde tabblad (even refreshen dus). Plug je op dat moment je Suunto-horloge in, zal hij de routes automatisch inladen in je horloge.

movescount3

stap 2:

Je hebt een route in je Suunto ingeladen en wil gaan navigeren. Hoe ga je te werk?

Je kan navigeren tijdens een training, of gewoon los van een training. Ik ga er nu even van uit dat je dit al trainend wil doen, dwz dat je je afgelegde tijd, kilometers en alle andere info wil registreren tijdens het navigeren.

stap-voor-stap:

 

DSC_0627

start een training zoals je altijd doet, via “start stop” –> training –> type training

tot je op het startscherm komt om de training te starten

DSC_0628

vanuit dit startscherm, druk je gedurende 2 seconden op de “next”-knop

=> hierdoor wordt het scherm met de opties geopend

DSC_0630

je krijgt deze opties. Kies voor “navigatie” en druk op “next” tot je onderstaand scherm ziet

DSC_0631

kies voor “routes” en druk op “next” tot je onderstaand scherm ziet

DSC_0632

selecteer de route die je wil lopen en druk op “next” tot je onderstaand scherm ziet

DSC_0633

kies de optie “navigeren” en druk op “next”

Vervolgens druk je op “start” en kan je beginnen met je training. Als je met waypoints werkt, zal de Suunto je vragen je tot de eerste waypoint te begeven. Vervolgens zal er telkens een piepje te horen zijn als je een waypoint hebt bereikt en je naar een volgende waypoint moet.

Als hulp krijg je volgende drie schermen:

scherm 1:

DSC_0634

op dit scherm zie je het volledige parcours.

Goed voor een globaal overzicht, om te zien waar ongeveer je juist bent (begin, halverwege, bijna op het einde), maar weinig van nut tijdens het navigeren.

Spring naar scherm 2 via de “view”-knop links onderaan.

scherm 2:

DSC_0635

het handigste scherm: ongeveer 500 meter van de route zie je op dit scherm, met een pijltje dat je helpt navigeren. Dit scherm loodste mij over de 32 km-lange H-trail. Zorg dat de pijl op het lijntje blijft en je zit goed. Op deze foto zit ik dus van de route (parcours loopt langs de straat, terwijl ik vanachter in de tuin zat Winking smile).

scherm 3:

DSC_0636

via de “view”-knop kom je op scherm 3. Dit scherm kan je enkel gebruiken als er waypoints zijn gedefinieerd. Op de foto zie je dat ik nog naar waypoint 1 moet (vlakbij mijn thuis, op straat), van waar ik stond zo’n 50 meter naar rechts (pijltje boven de 50 wijst naar rechts).

Als je op route zit, staat er een dubbel pijltje (rechts-links) boven de te lopen afstand tot de volgende waypoint. Nader je een waypoint, klinkt er een piep. Het pijltje zal dan ook veranderen in een richtingwijzer rechts of links, tot je de waypoint hebt genomen.
Dit scherm is dus handig om te weten hoe ver je nog moet gaan tot de volgende afslag, maar meer ook niet. En als je een gpx-bestand hebt, waar geen waypoints inzitten, heb je aan dit scherm niets.

Tijdens een training kan je vlot switchen tussen de 3 schermen via de view-knop. Je kan ook probleemloos naar je trainingsdata overschakelen via de next-knop. Een aantal keren op “next” drukken, brengt je weer terug op de navigatie-schermen.

Zo, hopelijk hebben jullie hier iets aan. Gewoon kwestie van er eens mee te spelen en uit te proberen. Ik vond het alleszins spannend maar ook leuk om dit ineens op onbekend terrein in de Ardennen uit te proberen. We zijn niet verdwaald, wat toch al iets wil zeggen voor de kwaliteit van deze navigatie-functie.

Veel plezier op de trails!

Advertenties

Een gedachte over “Navigeren met de Suunto Ambit -#Monschau -6 dagen

  1. Je navigeerde schitterend, enne.. Intss heb ikhet navigeren op de garmin ook gevonden, t was simpel … kwestie v verkeerde knopje in te duwen 😦 maar gezien jij ons feilloos coachte, was t niet nodig geweest om t uit te zoeken.

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s