gezien: The Purge -#Monschau -4 dagen

Nog een beetje vakantie, dus een filmpje meepikken lukt dan wat makkelijker. Zo zagen we onlangs The Purge, met Ethan Hawke. 
Een aantal jaren geleden zei mijn ventje eens voor het lachen dat er een jaarlijkse “shoot-em-up-day” zou moeten komen. Effe lekker al je frustraties wegknallen op die mensen die je frustraties bezorgen. Dat was uiteraard om te lachen. Alleen werd de opmerking blijkbaar tot in Hollywood gehoord, want ja hoor…The Purge gaat dus gewoon over mijn ventje zijn “shoot-em-up-day”! 

The Purge speelt zich af in de nabije toekomst in een Amerika dat stilaan overeind krabbelt uit jarenlange ellende. Dit dankzij de nieuwe “Founding Fathers” (de nieuwe wetgevende macht als het ware) die de jaarlijkse “purge” (zuivering) in het leven riepen. Eén nacht (van 19u ’s avonds tot 7u ’s morgens) waarop men alle wettelijke grenzen opheft en men mag moorden, stelen, verkrachten enz…dat het een lieve lust is, zonder dat je ervoor gestraf kan worden. Het idee erachter heeft een psychologisch maar ook perverse doel: voor mensen is het een zegen om af en toe terug te gaan naar hun oerinstinct en alle razernij in zichzelf los te laten, zodat ze de rest van het jaar geen geweld nodig hebben in hun leven. Slachtoffers zijn echter de zwakkeren in de maatschappij, die geen manier hebben om zich te verdedigen. Op deze manier krijg je een “natuurlijke selectie” waarbij alleen de sterksten en machtigsten weten overeind te blijven. De zwakkeren dragen toch niets bij aan de maatschappij, zij zijn misbaar. Dat het werkt (in de film hé) blijkt uit de vredevolle samenleving dat Amerika is geworden, met amper nog moorden of diefstallen…want er is de jaarlijkse Purge, een dag waarop men al die dingen ongestrafd kan doen.

Ethan Hawke neemt de rol van hoofdpersonage James op zich, getrouwd met Mary. Ze purge2zijn één van de vele rijke koppels die zich klaar maken voor de jaarlijkse Purge-nacht. James is verkoper van veiligheidssystemen, dat hij in zijn buurt aan alle koppels verkocht heeft. Zelf is zijn huis ook één bunker. Er lijkt op zich dus niets aan de hand, ze hebben zelf geen behoefte om mee te doen aan de purge en sluiten zich een nachtje op in hun beveiligde huis. Niemand kan nog naar binnen en ze maken zich op voor een avondje film kijken. Wanneer hun zoontje even wegglipt naar de kamer met de bewakingscamera, ziet hij een man buiten om hulp roepen. Een zwerver die wordt opgejaagd door een groep die hem wil purge1vermoorden. Zoonlief krijgt medelijden, heft de bewaking op en laat de man binnen. Een kapitale fout, blijkt gauw. De moordende groep verlegt zijn moordplannen naar James en zijn gezin. 

Is The Purge goed? Mwah. Het uitgangspunt is natuurlijk wel cool en stemt tot nadenken. Wie kan je op zo’n dag nog vertrouwen? Het idee dat mensen ongestraft alles mogen doen, doet je toch wel afvragen of je eigen buren of jaloerse kennissen die dag niet plots over de schreef zullen gaan.
Helaas mist de film op dat vlak wel wat diepgang. Enke via vage televisiebeelden achterhalen we waarom The Purge werd ingevoerd en dat het wel effect heeft gehad. Maar we hebben er het raden naar hoe de invoering van die dag ooit werd onthaald, want je kan het allesbehalve een menselijke maatregel noemen. Het is ook een maatregel die heel wat schade berokkent, met woonwijken en wagens die in brand worden gestoken, winkels die geplunderd worden en dergelijke. Hoe dit wordt aangepakt (welke verzekeringsmaatschappij gaat zoiets vergoeden zegt dan de verzekeringsnerd in mij) laat men ook in het midden.

The Purge opent best sterk, maar verglijdt daarna wat in een B-film met heel wat typische Hollywood-clichés. Maar het is zeker een goeie thriller, met de nodige spanning en schrikmomenten. Een leuke film voor een zaterdagavond alleszins!

The_Purge

 

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s