gelezen: Run or Die van Kilian Jornet

Elke trailrunning-liefhebber kent tegenwoordig wel Kilian Jornet. Dit wonderkind breekt de laatste jaren zowat alle records en wint quasi elke belangrijke trailwedstrijd. Daarnaast loopt hij ook stevig in de kijker met zijn “Summits of my Life”-project, waarmee hij een 6-tal bergpieken en twee bergpassen in recordtempo wil bedwingen over de komende vier jaar.
Nog maar 25 jaar oud en al een palmares om U tegen te zeggen. Een eerste “biografie” kon dus niet lang meer uitblijven en die is recent verschenen onder de titel “Run or die”. Het boek is een soort van gevolg van de documentaire, Unbreakable, die gemaakt werd n.a.v. de Western States 100, een beroemde en beruchte 100 mijl-wedstrijd in de USA,  in 2010. In die documentaire is te zien hoe Jornet serieus ten onder gaat in de laatste 40 kilometer en uiteindelijk 3e werd. In dit boek lees je onder meer wat er toen gebeurd is en wat er in het hoofd van Jornet omging op dat moment, een blik achter de schermen dus.

 (Photo courtesy carrerasdemontana.com)
(Photo courtesy carrerasdemontana.com)

De titel Run or Die is niet zomaar gekozen. Het vormt de basis van een manifest dat Jornet aan de deur van zijn studentenkamer had hangen. Als je het gevoel hebt op het einde van je krachten te zitten, heb je de keuze: doorgaan of sterven. Uiteraard kiest Jornet voor het eerste.

Run or Die is een verzameling van anekdotes over diverse ultratrails die Jornet liep, waarbij we tot diep in zijn gedachtewereld mogen doordringen. Er zitten echt straffe prestaties tussen, zoals die Western States 100, maar ook een 8-daagse oversteek van de Pyreneeën, waarbij hij letterlijk tot het einde van zijn krachten ging. Tussendoor leer je ook meer over hoe hij als kind in de Pyreneeën opgroeide en als 3-jarige al zijn eerste bergwedstrijd meedeed (en als ik dan kijk naar onze 3-jarige thuis, zie ik die dat toch niet doen). Ook zijn liefdesleven komt aan bod, met name zijn eerste grote liefde, een relatie die uiteindelijk op de klippen liep…

Wat opvalt doorheen het ganse boek, is hoe competitief Jornet is ingesteld. Hij gaat voor de winst, niet meer of minder. Verder zoekt hij ook bij iedereen bevestiging, hij wil vooral weten dat hij goed bezig is, de beste is. Het getuigt van een bepaalde onzekerheid over zichzelf, iets wat hij in het boek op een bepaald moment ook grif toegeeft.
Wanneer hij een doel niet haalt, begint hij te analyseren en strijdt hij voort om volgende keer toch beter te doen.
Die onzekerheid en competitiviteit is één van de voornaamste redenen waarom zijn relatie op de klippen liep. Zijn vriendin werd wat tureluut van die competitieve instelling, gewoon gaan lopen of hiken om te genieten zit er bij hem nooit in.

Nochtans blijkt uit zijn verhaal wel dat hij, ondanks het pure competitieve, ook intens geniet van de omgeving. Hij geniet ook duidelijk van het “vrije” leven dat hij leeft, een leventje waar velen onder ons best wel jaloers op kunnen zijn.

Run or Die biedt een unieke blik in de geest van een ultratrail-runner. Enige minpuntje aan het boek, is dat het nogal slordig geschreven is en wat ongestructureerd ineenzit. Maar hé, ’t is dan ook een loper en geen professionele schrijver natuurlijk. En eigenlijk is het geheel op deze manier ook gewoon schattig (zegt het meisje in mij dat opkijkt naar haar idool ;-)).

Advertenties

Een gedachte over “gelezen: Run or Die van Kilian Jornet

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s