gelezen: Eat & Run van Scott Jurek

Na Run or Die van ultra-trailrunner Kilian Jornet, lag er nog een loopboek op de plank: Eat & Run van ultraloper Scott Jurek.
scottjurekScott Jurek is niet van de minsten. Vanaf midden jaren ’90 tot nu liep hij de ene overwinning na de andere op de Western States 100, hij deed een paar keer de Spartathlon, en zowat alle 100 mijlers die er in de States te lopen zijn (waarvan hij de meeste dan ook in de top 3 eindigde). Hij is nog steeds een actief ultrarunner, met recent nog deelname aan de Leadville 100 na een pauze van om en bij 2 jaar. Hij eindigde daar nu 8e, een comeback met wat horten en stoten dus.

Maar dat boek van hem dus. Ik had op voorhand al positieve en negatieve commentaren gehoord. Ik besloot er dus zeer open-minded aan te beginnen, zonder enige verwachtingen. Wel…ik vond het goed! De mix tussen het aspect voeding en het lopen was goed gebalanceerd. Wel is het een beetje onzin van na elk hoofdstuk een recept in te lassen. Die recepten interesseerden me geen bal en hoefden er voor mij zelfs niet in. Dan brengt ie beter gewoon eens een receptenboek uit.
Jurek vertelt op een zeer rustige en menselijke toon zijn verhaal, van hoe hij als kindsaf in een rol van zorgend kind werd geduwd (zijn moeder werd ernstig ziek), hoe ze als gezin de eindjes aan elkaar moesten knopen om rond te komen en zijn vader die, verbitterd door de ziekte van zijn vrouw, zijn frustraties op zijn kinderen uitwerkte en het uiterste van hen vergde. Zijn sportcarrière startte hij al skiënd, en daar leerde hij zijn soulmate Dusty kennen. Dusty bleek ook een krak in lopen en Jurek kreeg die microbe ook te pakken.
Ondertussen startte hij studies en later een carrière in fysiotherapie, om zijn moeder (zorgbehoevend door multiple sclerose) te kunnen helpen. Via vrienden begint hij zich te verdiepen in voeding en vooral het vegetarisme en later het veganisme boeien hem enorm. Zijn enige zorg is of hij met een veganistisch dieet ook wel kan ultralopen. Het leidt tot experimenteergedrag, meestal met goeie afloop. Die dieetexperimenten, zijn ervaringen met het veganisme, en de zoektocht naar plantaardige proteïnen, vormen de rode draad doorheen het boek (vandaar de titel).
Ook de liefde komt aan bod, zij het heel kort. Slechts een glimps van zijn huwelijksleven krijgen we te zien. Een huwelijk dat op de klippen loopt, maar waarom komen we niet echt te weten. Tussen de lijnen door lezen we wel dat zijn bewust solitaire bestaan als ultraloper, met al het trainingswerk, veel van huis weg zijn en vooral….een bodemloze put aan schulden, wel eens aan de oorzaak kan liggen.

Het lijkt nu wel alsof we over dat lopen zelf niks te lezen krijgen, maar niks is minder waar. Verslagen van enkele Western States 100, de Spartathlon, zijn avontuur bij de Tarahumara Indianen (beschreven in McDougalls Born to Run), Leadville 100 enz… komen uitgebreid aan bod in het boek en zijn echt fijn om lezen.
Ook de donkere kant van het ultralopen komt her en der ter sprake: de solitude, de twijfels, het zwarte gat wanneer lopen niet lukt met zelfs depressieve neigingen tot gevolg, en in zijn geval de enorme schuldenberg de eerste jaren (heel de VS afreizen om ultra’s mee te lopen, het materiaal, het gebrek aan inkomsten ondertussen…), maar ook de afgunst tussen sommige lopers onderling en zelfs vrienden die hem zijn succes niet lijken te gunnen.

Verwacht geen uitgebreide trainingsinfo om aan ultra’s te beginnen, dus op dat vlak zal de aspirant-trailrunner misschien wel wat op zijn honger blijven. Her en der komen wel wat basic trainingstips aan bod, maar het zijn maar korte intermezzo’s.

Al bij al een goed en inspirerend boek, of je nu korte afstanden loopt of lange. Ik kreeg alleszins telkens enorm veel zin om de loopschoenen aan te trekken, wanneer ik het boek ter hand nam.

eatandrun

Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s