weer een late ontdekking

Ik spring soms nogal traag op de kar als het op het uittesten van nieuwe dingen gaat. Zo duurde het ettelijke jaren eer ik van die mouwkes (ofte arm sleeves) ontdekte die je gewoon kan afstropen tijdens het lopen. Goddelijke uitvinding! Ik gebruik ze nu constant.
Mijn nieuwste ontdekking (ahum) is ook al jaren een hype onder heel wat lopers en toch drong het niet tot bij mij door. Het betreft (tromgeroffel)…. compressiekousen, ofte tubes, ofte shin skins en wat ze daar nog allemaal als naam aan geven. Ik zag al heel wat lopers er mee rondlopen en vond het een bizar en vooral aartslelijk modeverschijnsel. Dat ze ook effectief nut zouden kunnen hebben, dat kwam niet in me op. Tot loopmaatje Heidi er onlangs ook mee rondliep…Tiens, zij ook al! En dan kwam buddy Gunther ermee af…allé zeg. Doet nu iedereen mee met die hype? Kan ik dan wel achterblijven?

Nu moet je weten dat ik niet gauw zomaar meedoe met een hype omdat iedereen het doet. In dat geval zou ik nu weer volop voor ultra’s aan het trainen zijn, want zowat al mijn loopmaatjes zijn aan het trainen voor +50K of een meerdaagse trail tot 80K en zo. Tot en met 2008 was ik een echte FOMO-loper, onlangs schitterend beschreven door Martine, maar die fase ben ik gelukkig ontgroeid. Maar ik geraakte toch wel geïntrigeerd door het compressie-sokken-fenomeen en begon er wat over op te zoeken (eindelijk!).

Op Prorun.be vond ik heel wat antwoorden op de vragen die ik me stelde (zie onder meer het artikel hier). Samengevat: zulke sokken zorgen voor een sneller herstel, ze kunnen blessures voorkomen en zorgen voor een aangenamer gevoel bij het lopen (minder snel last van spierpijn).

Omdat ik al een tijdje kamp met trage recuperatie na het lopen (vooral bij langere skinsduurlopen) en dan vooral met stijve kuiten, wat zich ook begon over te zetten op wat zeurende achillespezen, besloot ik het erop te wagen. Bij  Running-on-Trails-team-huisleverancier Runnersmove bestelde ik me een setje zwarte Skins en daags na levering trok ik ze aan voor een eerste testrun van een kleine 10 km. Ondertussen heb ik er 3 keer mee gelopen en kan ik dus al wat bevindingen neerpennen.

1. aangenamer gevoel?
Neen en ja. De eerste 2 à 3 km ervaar ik toch wel een beetje een gek drukkend gevoel in mijn onderbenen. Vermoedelijk een teken dat die tubes keihard hun werk doen, maar ik kan het niet echt een aangenaam gevoel noemen. Eenmaal opgewarmd verdwijnt dat gevoel echter. Zondag liep ik er bijna 2 uur mee en toen kon ik wel beamen dat het soepeler liep tot op het einde dan zonder zo’n tubes. Meestal begin ik na een kilometer of 12 wat last van spierpijn en vermoeidheid te krijgen, dat was nu niet het geval. Op dat vlak dus duidelijk geslaagd.

2. sneller herstel?
Absoluut ja! Van stijve kuiten na het lopen is totaal geen sprake meer. Ik merk het verschil al bij het stretchen na de training, maar ook bij het afdalen van de trap thuis en gewoon rondstappen. Kuiten voelen soepel aan, alsof er niets is gebeurd.
Ik heb nog niet getest hoe het zit met twee dagen na elkaar lopen, maar dat zal er binnenkort wel eens van komen.

3. blessures voorkomen?
Ik hoop alleszins van wel. Mijn kuiten doen geen pijn meer en ook het zeurend pijntje in mijn achillespezen is verdwenen sinds ik met de tubes loop.

Test volledig geslaagd dus en ik ben op korte termijn volledig verslingerd geraakt aan die lelijke dingen. Voor mijne kerstmis dus nog maar een setje vragen. Misschien doe ik wel eens zot en bestel me een setje in flashy kleurtjes (als ik er vind :-)).

Compression-Socks

 

Advertenties

2 gedachten over “weer een late ontdekking

  1. Ha, dat van die FOMO loper is wel een goeie. Ik ben dat (eindelijk !) kwijt en merk dat ik ook al ‘alleen’ loop en dat mij dat goed bevalt. (Wedstrijden in Nederland waar ik geen kat ken).
    Maar zelfs al doe ik niet mee, het is verleidelijk, want dan denkt ik ‘die heeft dàt toch maar weer gedaan’ en de eigen resultaten daarmee gaan vergelijken.
    Niet meer ! (hoop ik !).
    De “tubes”, ik heb er nog schrik van, maar ik loop dan ook geen grote afstanden (10 miles tot 1/2de)

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s