Gezien: Ender’s Game

Maandag feestdag…hoog tijd voor nog eens een cinemabezoekje. We waren niet de enigen met dat idee. Het was al van ver aanschuiven om nog maar de parking van de Utopolis in Mechelen op te geraken. Gelukkig waren het meestal gezinnen met kinderen en kozen wij geen kids-film. Seppe mocht ondertussen namelijk bij oma en opa wat gaan spelen.
Eigenlijk wou ik naar Gravity gaan zien, maar die speelde enkel om 17u en we stonden er om 14u. Kwestie van toch in het ruimte-thema te blijven, kozen we dan voor Ender’s Game.

Ender’s Game is een verfilming van een jeugdboek van Orson Scott Gard. Dat wist ik niet op voorhand. Misschien daarom dat ik vaak het gevoel had van naar een kinderfilm te kijken, want het verhaal neigt wel heel hard naar het young adult-genre, waarbij kinderen in een volwassenen-rol geduwd worden. Zo ook dus in Ender’s Game. Ender is de naam van het hoofdpersonage, een 16-jarige knul, geboren als derde kind in een gezin, wat hem in feite (in zijn ogen) tot “ongewenst” bombardeert. Die stempel maakt dat hij een overlevingsinstinct in zich heeft, waardoor hij over een ongelooflijk strategisch inzicht beschikt.

We bevinden ons ver in de toekomst, 50 jaar nadat een groot deel van de wereldbevolking werd uitgeroeid door aliens. Door de moedige tactiek van één held kon de invasie gestopt worden, maar de dreiging blijft. De politieke leiders zoeken dan ook wanhopig naar manieren om deze dreiging de kop in te drukken. Hun tactiek? Jonge kinderen opleiden tot intellectuele vechtmachines. Omdat een kind een kneedbaar brein heeft, goed kan multitasken en vooral snel nieuwe informatie kan absorberen, zijn zij uitermate geschikt om nieuwe strategieën te bedenken om de vijand te verslaan in een intergalactisch strijdtoneel. De kinderen worden verplicht om in een hightech-omgeving gevechten uit te voeren en tussendoor mindgames te spelen op een soort van tablet. Of dit allemaal zo heilzaam is voor hun geestelijke gezondheid, is daarbij van ondergeschikt belang.

Enders-Game-TrailerEnder is aanvankelijk het kneusje dat gepest wordt. Tijdens de oefengevechten laat hij zich echter opmerken en al snel wordt hij de leider van een departement piepjonge pupillen die een plan moeten uitwerken voor een zogenaamde preemptive strike, om de vijand een serieuze slag in het (alien)gezicht te geven.

Ender’s Game is een film die bij mij heel dubbele gevoelens nalaat. De film is best wel goed gemaakt en er spelen een paar grote namen in mee, zoals Harrison Ford en Ben Kingsley. De jonge Asa Butterfield doet het zeker ook goed in de hoofdrol als Ender.
Maar het verhaal, daar had ik het wat lastiger mee. Misschien omdat ik zelf als mama zo iets had van: laat die kinderen nou kinderen zijn in plaats van jullie oorlog te gaan leiden? Bovendien wordt oorlog voeren en het gebruiken van geweld als enige oplossing, wel enorm verheerlijkt in deze film. Ik had er dus een wrang gevoel bij. Gelukkig blijkt op het einde dat ook de kinderen in kwestie zich er ook allemaal wel vragen bij stellen.

In mijn ogen geen hoogvlieger, maar dat ligt vermoedelijk aan het feit dat ik niet tot het doelpubliek van deze film hoor. Had ik op voorhand geweten dat deze film voor tieners was en niet voor mensen die bijna 40 zijn, was ik hem vermoedelijk niet gaan zien.

Enders-Game-Poster

Advertenties

Een gedachte over “Gezien: Ender’s Game

  1. Ik heb de film nog niet gezien, maar wel het boek gelezen. Volgens mijn ventje is de film best wel trouw aan het boek gebleven, maar wordt er niet duidelijk uitgelegd waarom hij als derde “ongewenst” kind werd geboren of waarom er kinderen worden gekozen om te vechten … Maar het boek best is wel erg goed!

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s